1178
Μια φωτογραφία από την ΠΓΔΜ: Πρόσφυγες παρακαλούν να ανοίξουν τα σύνορα. Προς το παρόν συνωστίζονται κατά χιλιάδες στην Ειδομένη | REUTERS/Marko Djurica

Εγγραφο «φωτιά» της Κομισιόν για Σένγκεν

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2016, 13:22
Μια φωτογραφία από την ΠΓΔΜ: Πρόσφυγες παρακαλούν να ανοίξουν τα σύνορα. Προς το παρόν συνωστίζονται κατά χιλιάδες στην Ειδομένη
|REUTERS/Marko Djurica

Εγγραφο «φωτιά» της Κομισιόν για Σένγκεν

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2016, 13:22

To προσχέδιο της Κομισιόν για το Προσφυγικό που φέρνει στη δημοσιότητα, κατ’ αποκλειστικότητα η βρετανική εφημερίδα Guardian, φαίνεται πως θα λειτουργήσει ως «ατμομηχανή» για να επιταχυνθούν οι αμυντικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στις προσφυγικές ροές.

Η Κομισιόν αναμένεται να ζητήσει από τις χώρες της ΕΕ να άρουν τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους πριν από το τέλος της χρονιάς. Στόχος είναι σωθεί το «επιστέγασμα» της ελεύθερης ζώνης διακίνησης από την πλήρη κατάρρευση.

Το εν λόγω προσχέδιο, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του Guardian, αναμένεται να παρουσιαστεί την Παρασκευή. Αυτοί οι έλεγχοι «θέτουν υπό αμφισβήτηση την ορθή λειτουργία του χώρου της Σένγκεν» αναφέρει το προσχέδιο. «Είναι πλέον καιρός για τα κράτη μέλη να ενώσουν τις προσπάθειές τους προς το κοινό συμφέρον για τη διαφύλαξη ενός από τα κορυφαία επιτεύγματα της Ενωσης».

Η καταληκτική ημερομηνία 

Η καταληκτική ημερομηνία για την άρση των συνοριακών ελέγχων θα είναι ο Νοέμβριος του 2016. Το γεγονός, όμως, ότι οι Βρυξέλλες θέλουν αυστηρότερους ελέγχους στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα, θα την κάνει να επαναλάβει τις προειδοποιήσεις ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διωχθεί από την Σένγκεν στην περίπτωση που αποτύγχανε να ελέγξει τα σύνορα της μέχρι τον Μάιο!

Το σχέδιο δράσης έχει καταρτιστεί πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, όταν η Ε.Ε. θα καλέσει την Αγκυρα να κάνει περισσότερα για να ανακόψει τη ροή των προσφύγων. Πρόκειται για μέρος της συμφωνίας των 3 δισ. που είχε γίνει τον περασμένο χρόνο.

Από την πλευρά της, η Τουρκία, που φιλοξενεί 2,5 εκατ. πρόσφυγες, απορρίπτει τις κατηγορίες ότι δεν κάνει αρκετά με τους αξιωματούχους της να περιγράφουν το σχέδιο της Ευρώπης, για μετεγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων απευθείας από την χώρα σε αντάλλαγμα για τους αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους, ως ανεφάρμοστο.

Βάσει του προσχέδιου, οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να βασίζονται στην ελπίδα ότι η από κοινού εργασία με την Τουρκία «θα πρέπει να οδηγήσει σε ταχεία μείωση» των ατόμων που φτάνουν στην Ελλάδα. Στόχος δηλαδή είναι να μειωθεί ο αριθμός των 2.000 προσφύγων και μεταναστών που υπολογίζεται ότι φτάνουν κάθε μέρα στα ελληνικά νησιά. Ενας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τους θερμότερους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Ελεγχος στα σύνορα της Ελλάδας 

Σύμφωνα με αυτό το τελευταίο σχέδιο, οι αρχές της Ε.Ε. θα διενεργήσουν έλεγχο στα σύνορα της Ελλάδας στα μέσα Απριλίου για να διαπιστωθεί αν οι έλεγχοι είναι επαρκείς, ενώ μια τελική απόφαση για τη θέση της Ελλάδας στην Σένγκεν θα ληφθεί τον Μάιο.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να αναμορφώσει τους κανόνες που διέπουν και τις αιτήσεις ασύλου. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, το γνωστό σύστημα του Δουβλίνου, οι αιτούντες άσυλο πρέπει να υποβάλουν το αίτημά τους στην πρώτη χώρα που εισέρχονται.

Το σύστημα αυτό τερματίστηκε ουσιαστικά το περασμένο έτος, όταν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας σε οποιοδήποτε Σύρο ήθελε να ζητήσει άσυλο εκεί, ανεξάρτητα από ποια χώρα της Ε.Ε. ερχόταν.
Στα μέσα Μαρτίου, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια λίστα επιλογών για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου της Ε.Ε.

Η επιλογή που επικρατεί έχει να κάνει με την διανομή των προσφύγων έξω και γύρω από την ένωση, ανάλογα με τον πλούτο και το μέγεθος μιας χώρας. Πάντως μέχρι στιγμής από τους 160.000 πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης μόλις οι 629 έχουν βρει σπίτι.
Πηγή της Ε.Ε. πάντως αναφέρει ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί μία τελική απόφαση για το Δουβλίνο. «Υπάρχουν πολλοί δρόμοι να ακολουθήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ ‘ανάγκη μια θεμελιώδη αλλαγή στις αρχές του Δουβλίνου», είπε αναφερόμενος στην υποχρέωση να ζητήσουν άσυλο στην πρώτη χώρα που φτάνουν.

Το κόστος της εξαφάνισης της Σένγκεν 

Το δημοσίευμα του Guardian καταλήγει με το κόστος που θα έχει η εξαφάνιση της Σένγκεν. Οπως σημειώνει, η έκθεση προειδοποιεί ότι η εκ νέου επιβολή ελέγχων στα εθνικά σύνορα θα βλάψει τις επιχειρήσεις και θα αποθαρρύνει τους τουρίστες, ιδίως τους ασιάτες τουρίστες που ξοδεύουν αρκετά χρήματα που θα περιορίσουν τα ταξίδια τους σε «όλους εκτός από τους δημοφιλείς προορισμούς της ΕΕ».

Η αποκατάσταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα θα κοστίσει μέχρι 18 δισ. ευρώ το χρόνο ή το 0,13% της ετήσιας παραγωγής του χώρου Σένγκεν, σύμφωνα με την έκθεση. Αλλά αυτός ο λογαριασμός αναμένεται να αυξηθεί, με τις επιχειρήσεις και την τουριστική βιομηχανία να χάνουν δισεκατομμύρια περισσότερα.

Βοήθεια 700 εκατ. ευρώ προς την Αθήνα

Πάντως, για την Αθήνα η Τετάρτη ήταν μια καθοριστική ημέρα καθώς στις Βρυξέλλες συζητήθηκε η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης. Το Κολλέγιο των Επιτρόπων ενέκρινε σχέδιο που επιτρέπει στον αρμόδιο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη να εκταμιεύσει απευθείας ποσά που θα κατευθύνονται για ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα αντιμετώπισης ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε ότι «με την εν λόγω πρόταση, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε κρίσεις εντός της ΕΕ πολύ γρηγορότερα από πριν. Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόταση αυτή θα καταστεί εξαιρετικά αναγκαία για την υποστήριξη των προσφυγών. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο στην ενεργοποίηση κάθε δυνατού μέσου προκειμένου να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική κρίση εντός των συνόρων μας».

6325EF82588E4A898F5C25563FBEE5C2
Ο αρμόδιος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης σε δηλώσεις του για την αρωγή προς την Ελλάδα

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι «τα 700 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την παροχή βοήθειας όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη». Απευθυνόμενος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Κύπριος επίτροπος ζήτησε να στηρίξουν ταχύτατα την πρόταση της Επιτροπής.

Η έμμεση αυτή οικονομική βοήθεια συνιστά την πρώτη βοήθεια για αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης που εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση για κράτος- μέλος της. Το πρόγραμμα θα βρίσκεται υπό την επίβλεψη του Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα αφορά περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ.

Και πρόγραμμα ενοικίασης διαμερισμάτων

Την ίδια ώρα, πρόγραμμα δημιουργίας 20.000 θέσεων υποδοχής για τους πρόσφυγες, οι οποίοι θα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα, και ανάδοχες οικογένειες, έχει δεσμευτεί η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Το πρόγραμμα δημιουργίας των θέσεων υποδοχής είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και πραγματοποιείται μέσω συνεργαζόμενων οργανώσεων που επιλέγονται από την Υπατη Αρμοστεία. Παράλληλα, σχέδιο έκτακτης ανάγκης έχει καταθέσει στην Κομισιόν και η ελληνική κυβέρνηση. Το σχέδιο προβλέπει τη φιλοξενία συνολικά 100.000 ανθρώπων έστειλε η χώρα μας στην Κομισιόν, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί εντός των ημερών από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Πυρά» Μέρκελ κατά Βιέννης αλλά και Αθήνας

Οι δύσκολες συνθήκες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ δεν αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες, δηλώνει σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Volksstimme η Ανγκελα Μέρκελ: «Οποιος εγκαταλείπει το Χαλέπι για να γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς ή από τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους δεν σοκάρεται από τις δυσκολίες στην Ελλάδα», λέει η γερμανίδα καγκελάριος.

Για μια ακόμα φορά η κυρία Μέρκελ ασκεί κριτική στη μονομερή απόφαση της Βιέννης να κλείσει, ντε φάκτο, τα σύνορά της στις ροές προσφύγων. Στη συνέντευξή της τονίζει ότι «όποιος κλείνει σύνορα δεν αντιμετωπίζει τα αίτια της προσφυγική κρίσης. Η στάση αυτή εγκυμονεί, μακροπρόθεσμα, κινδύνους για τη γερμανική οικονομία».

Σε άλλο σημείο η καγκελάριος υπογραμμίζει: «Χρειαζόμαστε μόνιμες λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και όχι “λύσεις“ που περιλαμβάνουν αποφάσεις τις οποίες στη συνέχεια καλούνται άλλες χώρες να επωμιστούν». Αναφερόμενη στην Ελλάδα η καγκελάριος επανέλαβε ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη χώρα στην τύχη της».

Ταυτόχρονα ωστόσο επέκρινε την Αθήνα λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη του 2015 χώρους (hot spot) για τη φιλοξενία 50.000 προσφύγων. «Ομως αυτό δεν έγινε όπως συμφωνήθηκε», είπε η κυρία Μέρκελ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...