407
Οι Αφγανοί έσπασαν το μπλόκο και σκαρφάλωσαν στον φράκτη, προς την ουδέτερη ζώνη της Ειδομένης | REUTERS/Alexandros Avramidis

Κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη από Αφγανούς

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2016, 18:08
Οι Αφγανοί έσπασαν το μπλόκο και σκαρφάλωσαν στον φράκτη, προς την ουδέτερη ζώνη της Ειδομένης
|REUTERS/Alexandros Avramidis

Κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη από Αφγανούς

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2016, 18:08

Περίπου 500 Αφγανοί έριξαν την περίφραξη και κάθισαν επάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη

Λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ειδομένη σημειώθηκαν επεισόδια όταν πρόσφυγες και μετανάστες θέλησαν να ανοίξουν το πέρασμα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Υπήρξε ένταση και οι Αρχές των Σκοπίων σταμάτησαν προσωρινά να επιτρέπουν κάθε διέλευση. Αμέσως επικράτησε αναταραχή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τα Σκόπια έκλεισαν τελείως τα σύνορα. Μία ώρα νωρίτερα είχε σημειωθεί ένταση και με έλληνες αστυνομικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να ηρεμήσουν την κατάσταση στον καταυλισμό, όταν οι χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί αντέδρασαν στο άκουσμα του κλεισίματος των συνόρων.

Ετσι, την ίδια ώρα, ομάδα Αφγανών προχώρησε σε κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών πάντα στην Ειδομένη. Αφού έσπασαν πρώτα το μπλόκο της Αστυνομίας, περίπου 500 άτομα έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού. Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έβαλαν μπροστά στις γραμμές του τρένου μικρά, τρομαγμένα παιδάκια, τα οποία κλαίνε και φωνάζουν.

Το χάος έχει ένα όνομα…

Η κατάσταση στην Ειδομένη επιδεινώθηκε μετά την απόφαση αρχικά των Σέρβων και στη συνεχεία των Σκοπιανών αρχών να μην επιτρέπουν στους Αφγανούς πρόσφυγες τη διέλευση των συνόρων και την αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων.

Στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης, η πληρότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο», αφού πάνω από 5.000 άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα.

Ενα ατελείωτο ανθρώπινο κονβόι είναι η εικόνα του δρόμου, 20 χιλιόμετρα πριν από τους Ευζώνους. Δίπλα στα αυτοκίνητα που αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, περπατούν οικογένειες με τα παιδιά τους στους ώμους, στην αγκαλιά, σε καροτσάκια. Αλλοι ξυπόλητοι, παιδάκια που μόλις έμαθαν να περπατάνε, ανάπηροι σε καροτσάκια.

Οι ουρές είναι τεράστιες μπροστά από τη σκηνή που γίνεται διανομή τροφίμων και νερών, ενώ ουρά υπάρχει και μπροστά στην ουδέτερη ζώνη, αφού οι έλεγχοι από τη γειτονική χώρα έχουν γίνει εξαιρετικά αυστηροί και μπορούν να περάσουν μόνο όσοι Σύροι και Ιρακινοί έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα και το υπηρεσιακό τους σημείωμα. Μάλιστα, υποβάλλονται και σε σωματικό έλεγχο, ενώ γίνεται και εξονυχιστικός έλεγχος των χαρτιών τους.

Από την άλλη πλευρά, στο βενζινάδικο στο ύψος του Πολύκαστρου -έχουν αποβιβαστεί πάνω από 3.500 πρόσφυγες, αναμένοντας να τούς μεταφέρουν στην ουδέτερη ζώνη- εκατοντάδες απελπισμένοι από την πολυήμερη καθυστέρηση φορτώνονται τα λιγοστά υπάρχοντά τους, παίρνουν από το χέρι τα παιδιά τους και ξεκινούν με τα πόδια να διανύσουν την 20 χιλιομέτρων απόσταση για την Ειδομένη.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...