401
Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ έχει δωρίσει συνολικά 6,4 δισ.δολάρια σε εκπαιδευτικά ιδρύματα | CreativeProtagon/REUTERS

Δωρεά-ρεκόρ 1,8 δισ. δολ. από τον Μπλούμπεργκ στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2018, 19:17
Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ έχει δωρίσει συνολικά 6,4 δισ.δολάρια σε εκπαιδευτικά ιδρύματα
|CreativeProtagon/REUTERS

Δωρεά-ρεκόρ 1,8 δισ. δολ. από τον Μπλούμπεργκ στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2018, 19:17

Σε μια τεράστια δωρεά –και ως προς το ύψος της και περισσότερο ως προς τη σημασία της– προς το πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησε προχώρησε ο Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και ιδιοκτήτης του ομώνυμου δημοσιογραφικού συγκροτήματος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δωρίζει 1,8 δισ. δολάρια στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς για να γίνει η διαδικασία εισαγωγής «για πάντα ανοιχτή σε όσους έχουν ανάγκη», δηλαδή σε μη προνομιούχους φοιτητές.

Είναι πιθανόν η μεγαλύτερη δωρεά από ιδιώτη σε πανεπιστήμιο στους καιρούς μας και, όπως σημειώνει η Washington Post, ένα ορόσημο σε στην προσπάθεια να γίνουν τα κορυφαία πανεπιστήμια στις ΗΠΑ περισσότερο προσιτά σε οικογένειες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Το campus του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη (Johns Hopkins University/Facebook)

Με τα χρήματα αυτά, το Χόπκινς, που εδρεύει στη Βαλτιμόρη, θα είναι, μεταξύ άλλων, σε θέση να ενισχύσει φοιτητές που αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε δανεισμό για να αντεπεξέλθουν στα δίδακτρα, το ύψος των οποίων φτάνει ως και τα 70.000 δολάρια τον χρόνο.

Στην πραγματικότητα το πανεπιστήμιο τα τελευταία οκτώ χρόνια είχε επιδιώξει να διευρύνει τη δυνατότητα εισαγωγής μη προνομιούχων οικονομικά φοιτητών. Ωστόσο, το πρόγραμμα του δεν έχει επαρκείς πόρους και κινδύνευε να διακοπεί. Για τον λόγο αυτό το Τζονς Χόπκινς δεν το πρόβαλλε ιδιαίτερα.

Παράλληλα, το πανεπιστήμιο θα είναι σε θέση να διευρύνει τη χορήγηση υποτροφιών για υποψήφιους με οικονομικά προβλήματα. Στόχος του να μην χρειαστεί τέτοιοι φοιτητές να λαμβάνουν δάνεια τα οποία θα υπονομεύουν την οικονομική τους κατάσταση για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Ο Μπλούμπεργκ, που αποφοίτησε με MBA από το Χόπκινς το 1964, έγραψε στους New York Times ότι η δωρεά του θέλει να καταδείξει ότι οι ευκαιρίες πρέπει να δίνονται στη βάση της αξίας παρά σύμφωνα με τον πλούτο.

Ο φοιτητής Μάικλ Μπλούμπεργκ, φωτογραφημένος για το λεύκωμα αποφοίτησης του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, το 1964

Ο 76χρονος επιχειρηματίας και πολιτικός πρόσφατα εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα (στο παρελθόν είχε υπάρξει και Ρεπουμπλικανός και ανεξάρτητος), ενώ πληθαίνουν οι ψίθυροι ότι σκέφτεται να είναι υποψήφιος πρόεδρος το 2020.

Πριν από τη δωρεά στο Τζονς Χόπκινς, ο Μπλούμπεργκ είχε δωρίσει συνολικά 6,4 δισ. δολάρια σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλα φιλανθρωπικά έργα. Στο Τζον Χόπκινς οι συνολικές δωρεές του – μαζί με την τελευταία – ξεπερνούν τα 3,3 δισ. δολάρια.

Το πανεπιστήμιο  έχει 25.000 φοιτητές από τους οποίους οι 6.000 είναι προπτυχιακοί. Δέχεται περί τους 1.300 νέους φοιτητές κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...