1064
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στον Αγιασμό της Βουλής | INTIMEnews

Στο Μαξίμου βρήκαν ποιος φταίει για το φιάσκο με Ιερώνυμο: ο… Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2018, 11:26
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στον Αγιασμό της Βουλής
|INTIMEnews

Στο Μαξίμου βρήκαν ποιος φταίει για το φιάσκο με Ιερώνυμο: ο… Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2018, 11:26

Mπροστά στο διαφαινόμενο αξιέξοδο με τα μέλη της Ιεραρχίας για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας και κυρίως για το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος βρήκε και παρουσιάζει ποιος φταίει για την άσχημη τροπή που πήρε το «σύμφωνο συμβίωσης» Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Ο… «φταίχτης» δεν είναι άλλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», είχε μάλιστα και συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο προκειμένου να «μπλοκάρει» τη συμφωνία, η οποία όμως, εν τω μεταξύ είχε εξελιχθεί σε φιάσκο για τον ίδιο τον  Πρωθυπουργό μετά τις εντονότατες αντιδράσεις των μητροπολιτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες (τις οποίες χαρακτηρίζει ως «ασφαλείς) της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, ο αρχηγός της ΝΔ είχε «μυστική συνάντηση» με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στη Μονή Πετράκη, κατά την οποία τον κάλεσε να μην προχωρήσει η συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας και να κάνει υπομονή μέχρι να ανέβει ο ίδιος στην εξουσία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι, μετά τις εκλογές, και από την θέση πια του πρωθυπουργού, θα βοηθούσε την Εκκλησία σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Του ζήτησε επίσης να θέσει προς συζήτηση στην Ιεραρχία την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, με τον κ. Ιερώνυμο να επαναλαμβάνει ότι η Εκκλησία είναι αρνητική στην αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκλεισε ωστόσο το παράθυρο διαλόγου, καθώς όπως είπε, «αυτά είναι θέματα που αφορούν την κυβέρνηση και τα κόμματα».

Παράλληλα όμως, κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να στηρίξει την συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία, ώστε να μπει -όπως είπε- ένα τέλος σε δικαστικές διαμάχες δεκαετιών.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, ακολούθησε η κατ’ αρχήν θετική τοποθέτηση της ΝΔ για το κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα – Ιερωνύμου, η οποία όμως σταδιακά άρχιζε να αλλάζει υπό την πίεση των αντιδράσεων μητροπολιτών (όπως οι Μεσσηνίας και Πειραιώς) που φέρονται να έχουν στενές σχέσεις με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου σημειώνεται εξάλλου η απάντηση που έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρωθυπουργό, μέσα στη Βουλή, ότι δηλαδή η ανακοίνωση της ΝΔ για το προσύμφωνο  ήταν ειρωνική.

Την ίδια στιγμή όμως, οι ίδιοι οι εμπνευστές του ανωτέρω παρασκηνίου  -αλλά και η κρατική ΕΡΤ- κάνουν πως δεν βλέπουν ή καλύπτουν τεχνηέντως το γεγονός ότι η «ιστορική συμφωνία» Τσίπρα – Ιερωνύμου, διολίσθησε, μέσα σε λίγα 24ωρα, σε ένα απλό  «προσύμφωνο» ή μόλις στο «πρώτο βήμα» για τη διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων Κράτους – Εκκλησίας.

Ακολούθησε η αυστηρή ανακοίνωση του (αιφνιδιασμένου από την αντίδραση της Ιεραρχίας) Μαξίμου με την οποία ξεκαθάριζε ότι η μισθοδοσία των κληρικών αποτελεί θέμα της Πολιτείας και μόνο.

«Λάδι στη φωτιά» έριξε λίγο αργότερα η παρέμβαση Ιερωνύμου με την οποία χαιρέτιζε τη δήλωση του Πρωθυπουργού (την ανακοίνωση δηλαδή του Μαξίμου) «για την απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας».

Η δήλωση Ιερωνύμου εξελήφθη από τους διαφωνούντες μητροπολίτες ως «χάιδεμα» στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος στο μεταξύ είχε κηρύξει τον πόλεμο στους ιεράρχες, λέγοντάς τους ότι δεν έχουν καμία δουλειά με το ποιος θα τους πληρώνει.

Από την  ερμηνεία αυτή βγήκε τότε μία ακόμη «αποκλειστική πληροφορία» του φιλοκυβερνητικού Τύπου για την υποτιθέμενη μυστική συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο. Ηταν, λέει, η στιγμή που ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει στη συμφωνία με την κυβέρνηση (Όταν έχω λύσεις σε θέματα που απασχολούν την Εκκλησία χρόνια δεν βρίσκω κανένα λόγο να μην προχωρήσω») υποσχόμενος στον κ. Μητσοτάκη ότι όταν γίνει πρωθυπουργός θα συνεργαστεί και μαζί του («Όταν γίνεις εσύ πρωθυπουργός θα συνεργαστούμε και θα κάνουμε άλλα σπουδαία πράγματα»).

«Εγώ είμαι χριστιανός και ο Τσίπρας άθεος», πώς μπορείς να επιμένεις στη συνδιαλλαγή μαζί του, φέρεται να του είπε τότε ο πρόεδρος της ΝΔ, σε μία μεταφορά του διαλόγου τους που προφανώς εξυπηρετεί τον επικοινωνιακό στόχο των φιλοκυβερνητικών μέσων: να παρουσιαστεί δηλαδή ο ρόλος Μητσοτάκη ως δολιοφθορά, ώστε να μην προχωρήσει η συμφωνία για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε μάλιστα και επίσημη ανακοίνωση – κατηγορώ κατά του προέδρου της ΝΔ: «Δεν έχει το Θεό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η μόνιμη έγνοιά του είναι πώς θα σαμποτάρει την κυβέρνηση και τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου υιοθετώντας πλήρως τα δημοσιεύματα.

Και για να ενισχύσουν το αφήγημα, πρόσθεσαν στο επικοινωνιακό αυτό «μαγείρεμα» και λίγο από κρυφό ραντεβού του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ στα γραφεία της Πειραιώς, καθώς επίσης λίγο από παρασκηνιακές κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και μυστικές συνεννοήσεις με μητροπολίτες.

Σύμφωνα μάλιστα με άλλες πληροφορίες οι εν λόγω μητροπολίτες ετοιμάζουν και πρόταση μομφής κατά του Αρχιεπισκόπου, με τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών να έχει ήδη συμπληρωθεί.

Διαψεύδει τους διαλόγους η Αρχιεπισκοπή

Από την πλευρά του το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες και διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου.

«Τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής.

Επισήμως η ΝΔ (με δηλώσεις στελεχών της όπως του Κωνσταντίνου Τσιάρα) επιβεβαιώνει μεν ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερωνύμου έγινε, διαψεύδει δε ότι αντικείμενό της ήταν το σύμφωνο με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς όπως υπογραμμίζεται, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση για τις προθέσεις αυτές της κυβέρνησης.

Η συνάντηση δεν ήταν διόλου μυστική, σημειώνεται, και το ραντεβού είχε κλειστεί εκ των προτέρων για τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου (μία ημέρα δηλ. πριν από το κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα – Ιερώνυνου). Η συνάντηση έγινε στη Μονή Πετράκη, σε πολύ καλό κλίμα, χωρίς όμως να συζητηθεί το «προσύμφωνο» αφού δεν υπήρξε καμία προηγούμενη ενημέρωση.

Σε δηλώσεις της στον Θέμα FM, η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη,  επανέλαβε πως «η ΝΔ δεν είχε καμία ενημέρωση για όσα ανακοίνωσαν Τσίπρας-Ιερώνυμος».

«Από θέση αρχής η ΝΔ είπε ότι διαφωνεί με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών μόνο και μόνο για να κάνει προεκλογικές προσλήψεις η κυβέρνηση», παρατήρησε. «Δεν είναι δυνατόν οι φορολογούμενο να πληρώσουν και τους κληρικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι πολύ κρίσιμο το δημοσιονομικό κομμάτι», τόνισε, επαναλαμβάνοντας πως η Πειραιώς δεν έχει αντίρρηση για το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Μαξίμου: Ου ψευδομαρτυρήσεις…

Στην επιβεβαίωση των συναντήσεων Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ στάθηκε το Μαξίμου σε νέα ανακοίνωσή του για το θέμα:

«Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε μέσω διαρροών και κατόπιν εορτής, τη μυστική συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Την ίδια ώρα ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, επιβεβαίωσε, επίσης κατόπιν εορτής, τη μυστική του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τόσο ο αρχηγός της ΝΔ όσο και ο Μητροπολίτης Πειραιώς ισχυρίζονται πως παρά το γεγονός ότι οι συναντήσεις έγιναν λίγο πριν τις ανακοινώσεις για την πρόταση συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας, το θέμα δεν συζητήθηκε.

Θυμίζουμε την ένατη εντολή: Ου ψευδομαρτυρήσεις…»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...