296
Ο Γιώργος Σκούρτης σε συνέντευξη Τύπου το 2007 | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Πέθανε ο συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2018, 14:13
Ο Γιώργος Σκούρτης σε συνέντευξη Τύπου το 2007
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Πέθανε ο συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2018, 14:13

Ο συγγραφέας Γιώργος Σκούρτης πέθανε σε ηλικία 78 ετών, μετά από  βαριά επιδείνωση της υγείας του. Αφησε πλούσιο έργο με θεατρικά έργα, αλλά και διηγήματα, νουβέλες και μυθιστορήματα, σενάρια και στίχους.

Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, στις 15.00 το μεσημέρι από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, δημοσία δαπάνη.

Ο Σκούρτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940 και εμφανίστηκε στο Θέατρο Τέχνης το 1970 με το έργο «Νταντάδες». Ακολούθησαν τα έργα «Οι μουσικοί» (1972), «Οι εκτελεστές» (1988), «Οι ηθοποιοί» (2000) και «Οι παγιδευτές» (2003).

Το 1976 ανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Kάρολου Kουν ίσως το πιο γνωστό έργο του, το «Κομμάτια και θρύψαλα». Από τότε παίζεται πολύ συχνά από επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς θιάσους.

Εχει ακόμα γράψει τη θεατρική ιστορική τριλογία «Η δίκη του Σωκράτη», «Η κωμωδία του βασιλιά Iουγούρθα», «Yπόθεση K.K.». Παράλληλα είχε υπογράψει μεταφράσεις του Αριστοφάνη και του Σαίξπηρ.

Τελευταία έργα του είναι «Oι εφιάλτες» (1998) και το «Σοκ» (2003). Έχει γράψει μια σειρά έργων βασισμένων στο θέατρο σκιών, από τα οποία μόνο «O Kαραγκιόζης παρά λίγο Bεζύρης» (1973) έχει ανεβεί – στο Θέατρο Tέχνης σε σκηνοθεσία Kάρολου Kουν.

Ο Σκούρτης είχε διατελέσει πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και είχε ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία.

Επιπλέον, είχε γράψει τους στίχους στο πολύ γνωστό τραγούδι με τον Νίκο Ξυλούρη «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί».

Σημαντικό ήταν το έργο του και στον πεζό λόγο με το μυθιστόρημα «Mπαρμπα-Tζωρτζ… Mια φορά ήταν ένας μόνος του» (1980), και τα αφηγήματα «Aυτά κι άλλα πολλά» (1981) και «Iστορίες με πολλά στρας» (1989). Tο μυθιστόρημα «O τελευταίος» (1999) είναι μια διαμαρτυρία ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές και στρατιωτικές εξουσίες.

Από τα έργα του το «Μυθιστόρημα του Mπαρμπα-Tζωρτζ» έχει εκδοθεί στα γερμανικά, ενώ «Tο συμπόσιο της Σελήνης» εκδόθηκε στα ιταλικά.

Ο Γιώργος Σκούρτης αφήνει έναν γιο από τον γάμο του με την ποιήτρια και ηθοποιό Αγγελική Ελευθερίου, αδελφή του Μάνου Ελευθερίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...