393
O Κάρλος Γκον, ιθύνων νους της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi, βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών του Τόκιο | REUTERS/Regis Duvignau/File Photo

Σοκ στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία – συνελήφθη το αφεντικό της Renault-Nissan-Mitsubishi

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2018, 14:57
O Κάρλος Γκον, ιθύνων νους της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi, βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών του Τόκιο
|REUTERS/Regis Duvignau/File Photo

Σοκ στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία – συνελήφθη το αφεντικό της Renault-Nissan-Mitsubishi

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2018, 14:57

Αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά του αυτοκινήτου προκαλεί η είδηση της σύλληψης του εμβληματικού προέδρου της Nissan Motor, Carlos Gosn (Κάρλος Γκον, όπως προφέρεται), στην Ιαπωνία. Ο 64χρονος επιχειρηματίας –μια από τις πλέον γνωστές φιγούρες στην Ιαπωνία αλλά και στον κόσμο της παγκόσμιας αυτοβιομηχανίας– συνελήφθη ύστερα από ένταλμα της εισαγγελίας του Τόκιο στο πλαίσιο έρευνας για παράτυπες πρακτικές και ατασθαλίες. Η Nissan Motor ανακοίνωσε ότι θα εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες για να παυθεί ο Γκον από τα καθήκοντά του, αφού εκτός των άλλων ανακαλύφθηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει χρήματα της εταιρείας για προσωπικούς σκοπούς, ενώ επί χρόνια δήλωνε εισοδήματα κατά πολύ μικρότερα από τα πραγματικά.

Οπως ανέφερε η εφημερίδα Yomiuri στη διαδικτυακή της έκδοση, ο Γκον συνελήφθη με την κατηγορία ότι απέκρυψε στοιχεία της μισθολογικής του κατάστασης, άρα φοροδιαφυγή.

Την είδηση της σύλληψής του μετέδωσε και το ιαπωνικό δίκτυο NHK, σημείωνοντας ότι ο Γκον κατηγορείται και για υπεξαίρεση. «Η εισαγγελία του Τόκιο συνέλαβε τον Γκον καθώς θεωρείται ύποπτος για παραβίαση της νομοθεσίας», μετέδωσε το NHK. Νωρίτερα, πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι ο Γκον κατέθετε ενώπιον των Αρχών.

Δημοσιογράφοι περιμένουν έξω από το κτίριο της εισαγγελίας του Τόκιο για τις εξελίξεις στην υπόθεση Γκον (Reuters)

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι με βάση μια έκθεση από ανώνυμο πληροφοριοδότη ερευνούσε πιθανές παράτυπες πρακτικές του Γκον καθώς και του εντεταλμένου διευθυντή Γκρεγκ Κέλι εδώ και μήνες, και ότι συνεργάζεται πλήρως με τους ερευνητές.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο διευθύνων σύμβουλος Χιρότο Σαϊκάουα θα προτείνει στο συμβούλιο της Nissan την απομάκρυνση του Γκον και του Κέλι.

Η είδηση προκάλεσε σοκ στην Ιαπωνία όπου ο Γκον, που αποτελεί μια από τις σπάνιες περιπτώσεις αλλοδαπού (είναι Γαλλολιβανέζος που γεννήθηκε στη Βραζιλία) που καταλαμβάνει τόσο υψηλόβαθμη θέση σε μια ιστορική ιαπωνική εταιρεία, έχει πολύ καλή φήμη καθώς κατάφερε να σώσει τη Nissan από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ωστόσο η υπόθεση του Γκοσν ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της Ιαπωνίας και τα στενά όρια της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Τούτο διότι ο Γκον είναι επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής Renault, την οποία έσωσε από τη χρεοκοπία στη δεκαετία του 1990 –όταν και απέκτησε το προσωνύμιο «Le Cost Killer», για τις μεθόδους του μείωσης των εξόδων– και αργότερα ενορχήστρωσε τη συμμαχία της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας με τη Nissan αλλά και τη Mitsubishi. Μάλιστα όταν κατάφερε να σώσει και τη Nissan, πριν από 20 χρόνια, απέκτησε και το προσωνύμιο «Mr Fix-It».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...