284
Μία γυναίκα υποβάλλεται σε τεστ αντισωμάτων στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης | Reuters

Διευκρινίσεις ΠΟΥ για τα «διαβατήρια αντισωμάτων»

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2020, 18:54
Μία γυναίκα υποβάλλεται σε τεστ αντισωμάτων στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης
|Reuters

Διευκρινίσεις ΠΟΥ για τα «διαβατήρια αντισωμάτων»

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2020, 18:54

Σε διευκρινίσεις για τα λεγόμενα «διαβατήρια αντισωμάτων» για άτομα που έχουν περάσει την Covid-19 προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μετά την αναστάτωση που προκάλεσε χθεσινή του ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο, ο ΠΟΥ προκάλεσε αναστάτωση και αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα, μετά την ανακοίνωση πως «δεν υπάρχει προς το παρόν καμία απόδειξη πως άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 και έχουν αντισώματα, είναι προστατευμένοι από νέα μόλυνση».

«Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει έχουν αντισώματα έναντι του ιού. Ομως, κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα τους. Ως τις 24 Απριλίου, καμία μελέτη δεν έχει αξιολογήσει αν η παρουσία αντισωμάτων στον κορωνοϊό παρέχει ανοσία σε επακούλουθη μόλυνση από αυτό τον ιό», επισήμαινε ο ΠΟΥ.

Παρότι τα διαθέσιμα στοιχεία ακόμη βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, πολλοί επιστήμονες αντέδρασαν στην προειδοποίηση του ΠΟΥ, θεωρώντας πως ισχύει μάλλον το αντίθετο και πως ο διεθνής οργανισμός θα ήταν πιο ακριβές να είχε χρησιμοποιήσει τη φράση «ανεπαρκή, προς το παρόν, στοιχεία» αντί για «καμία απόδειξη».

Χθες το βράδυ, το διεθνές σώμα με έδρα τη Γενεύη επαναδιατύπωσε τις προειδοποιήσεις: «Νωρίτερα, αναρτήσαμε τη νέα επιστημονική ενημέρωση τού ΠΟΥ για τα «διαβατήρια ανοσίας». Το thread προκάλεσε αναστάτωση και θα θέλαμε να διευκρινίσουμε: Περιμένουμε πως οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί με Covid-19, θα αναπτύξουν αντισώματα που θα τους παράσχουν κάποιου βαθμού προστασία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο tweet.

«Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι ο βαθμός της προστασίας ή ο χρόνος διάρκειάς της. Εργαζόμαστε με τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για την καλύτερη κατανόηση της ανταπόκρισης του ανθρώπινου σώματος στη μόλυνση της Covid-19. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν έρευνες που να απαντούν στα σημαντικά αυτά ερωτήματα», πρόσθεσε ο ΠΟΥ.