300
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ προτάθηκε από το ΕΛΚ | EPA/STEPHANIE LECOCQ

Die Welt: Συμφωνία να μην αναλάβει την Κομισιόν ο Βέμπερ – Ανοίγει ο δρόμος για τον Τίμερμανς;

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2019, 09:36
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ προτάθηκε από το ΕΛΚ
|EPA/STEPHANIE LECOCQ

Die Welt: Συμφωνία να μην αναλάβει την Κομισιόν ο Βέμπερ – Ανοίγει ο δρόμος για τον Τίμερμανς;

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2019, 09:36

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ δεν θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Επειτα από συνομιλίες που έγιναν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οζάκα της Ιαπωνίας, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ συναίνεσε να αποσυρθεί ο επικεφαλής του ΕΛΚ. Υπενθυμίζεται ότι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν από τους ηγέτες που είχε εκφράσει πιο έντονα την αντίθεσή του στην υποψηφιότητα Βέμπερ.

Για την ομαλή λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, η Μέρκελ είχε ήδη τονίσει την Τετάρτη ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει την επιλογή του επικεφαλής του ΕΛΚ.

Οι διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 20 Ιουνίου στις Βρυξέλλες κατέληξαν σε αδιέξοδο για την εξεύρεση ενός αποδεκτού υποψηφίου για τη διαδοχή του Γιούνκερ.

Με το συντονισμό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της ΕΕ που βρίσκονται στην σύνοδο της G20 συμφώνησαν να αποσύρουν την υποψηφιότητα του γερμανού πολιτικού μετά από διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κομμάτων, τονίζει το δημοσίευμα της εφημερίδας, βασιζόμενο σε «καλά ενημερωμένες πηγές» που δεν κατονομάζει.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι για τη θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είναι ο σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς, και άλλοι εξωτερικοί υποψήφιοι. Η Die Welt αναφέρει τα ονόματα του Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, της διευθύνουσας συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και του πρωθυπουργού της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Οι διορισμοί στις κεντρικές θέσεις στην ΕΕ αναμένεται να επικυρωθούν την Κυριακή σε έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Τίμερμανς έχει το προβάδισμα για τη διαδοχή του Γιούνκερ.

Ο υποψήφιος που θα διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου τον Κλοντ Γιούνκερ θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 21 από τους 28 ευρωπαίους ηγέτες και να λάβει τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...