274
| REUTERS/Bernadett Szabo

Εκλεισε η «στρόφιγγα» του ρωσικού πετρελαίου σε Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2022, 15:53
|REUTERS/Bernadett Szabo

Εκλεισε η «στρόφιγγα» του ρωσικού πετρελαίου σε Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2022, 15:53

Οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου μέσω της Ουκρανίας σε Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία διακόπηκαν μετά την απόρριψη μιας τραπεζικής συναλλαγής εξαιτίας των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, σύμφωνα, τουλάχιστον, με όσα ανέφερε την Τρίτη η ρωσική εταιρεία μεταφοράς υδρογονανθράκων Transneft.

Οπως υποστήριξε η εταιρεία, η πληρωμή της για τα δικαιώματα διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας για το μήνα Αύγουστο, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου, απορρίφθηκε στις 28 Ιουλίου καθώς τέθηκαν σε ισχύ κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Κατά συνέπεια, η ουκρανική επιχείρηση UkrTransNafta «έπαψε από τις 4 Αυγούστου να παρέχει υπηρεσίες για τη μεταφορά πετρελαίου μέσω του ουκρανικού εδάφους», δήλωσε η Transneft.

Πρόκειται για παραδόσεις μέσω ενός κλάδου του πετρελαιαγωγού Ντρούζμπα που περνάει από την Ουκρανία και εξυπηρετεί τις παραπάνω τρεις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα. Οι παραδόσεις στην Πολωνία και τη Γερμανία, πάλι, μέσω ενός άλλου κλάδου του Ντρούζμπα που διέρχεται από τη Λευκορωσία, «συνεχίζονται ομαλά», κατά την ίδια ανακοίνωση.

Επισημαίνεται πως παρά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, από τα τέλη Φεβρουαρίου, ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνεχίζουν να διέρχονται από την Ουκρανία με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέλη της οποίας εξαρτώνται σημαντικά από τους υδρογονάνθρακες της Μόσχας.

Οπως υπενθύμισε, δε, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ΕΕ υιοθέτησε ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο τον Ιούνιο, προβλέποντας κυρίως τον τερματισμό εντός έξι μηνών των εισαγωγών αργού με πλοία.

Οι προμήθειες μέσω του πετρελαιαγωγού Ντρούζμπα, ωστόσο, επιτράπηκε να συνεχιστούν «προσωρινά», χωρίς να τεθεί καταληκτική ημερομηνία, μια παραχώρηση την οποία πέτυχε ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος καλλιεργεί τις σχέσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και του οποίου η χώρα εξαρτάται κατά 65% από αυτό το φθηνό ρωσικό πετρέλαιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...