417
Πλακάτ με τα πρόσωπα του Τζόνσον, της Μέρκελ, του Τριντό και του Μακρόν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Μπιαρίτς | Reuters

Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες κατά την άφιξη των ηγετών της G7

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2019, 18:56
Πλακάτ με τα πρόσωπα του Τζόνσον, της Μέρκελ, του Τριντό και του Μακρόν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Μπιαρίτς
|Reuters

Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες κατά την άφιξη των ηγετών της G7

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2019, 18:56

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης και ακτιβιστές για το περιβάλλον ένωσαν σήμερα τις δυνάμεις τους με μέλη των Κίτρινων Γιλέκων και Βάσκους αυτονομιστές κοντά στην πόλη της Γαλλίας Μπιαρίτς όπου φιλοξενείται η σύνοδος της Ομάδας των Επτά (G7) για να ζητήσουν από τις χώρες μέλη της Ομάδας την ανάληψη δράσης.

Ταυτόχρονα στο Παρίσι, μερικές εκατοντάδες μέλη των Κίτρινων Γιλέκων διαδήλωσαν και αυτά κατά της διεξαγωγής της συνόδου στο Μπιαρίτς.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη πόλη Εντάι στη γαλλική μεθόριο με την Ισπανία για να διαμαρτυρηθούν κατά της οικονομικής και κλιματικής πολιτικής που ακολουθούν οι πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες και για να προωθήσουν εναλλακτικές πολιτικές.

«Οι μεγαλύτεροι καπιταλιστές ηγέτες βρίσκονται εδώ και πρέπει να τους δείξουμε ότι ο αγώνας συνεχίζεται», είπε ο 48χρονος Αλέν Μισανά, ένας ηλεκτρολόγος που φορούσε το χαρακτηριστικό κίτρινο γιλέκο.

«Είναι περισσότερα χρήματα για τους πλούσιους και τίποτα για τους φτωχούς. Βλέπουμε να καίγονται τα δάση της Αμαζονίας και να λιώνουν οι πάγοι στην Ανταρκτική. Οι ηγέτες θα μας ακούσουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με διάφορα συνθήματα– από συνθήματα υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων μέχρι συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης.

Ωστόσο τα περισσότερα μηνύματά τους απευθύνονταν στους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας που θα συμμετάσχουν στην τριήμερη σύνοδο.

«Όχι στην G7. Για έναν καλύτερο κόσμο», έγραφε ένα πανό. «Επικεφαλής κρατών: ο Αμαζόνιος φλέγεται», έγραφε ένα άλλο.

Και αίμα είχε η διαδήλωση στο Εντάι, στα σύνορα της Γαλλίας με την Χώρα των Βάσκων

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την πόλη Εντάι ως την πόλη Ιρούν της Ισπανίας, περίπου 30 χλμ νοτίως της Μπιαρίτς.

Περισσότεροι από 13.000 αστυνομικοί, υποστηριζόμενοι από στρατιώτες, έχουν αναπτυχθεί στο Μπιαρίτς και η αστυνομία είχε εκφράσει φόβους ότι αναρχικές οργανώσεις πιθανόν να επιχειρούσαν να προκαλέσουν επεισόδια στη σημερινή διαδήλωση, η οποία χαρακτηρίστηκε ειρηνική.

Χθες Παρασκευή τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις αστυνομικοί από την ρίψη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού από διαδηλωτές κοντά στην αντι-σύνοδο της G7 στην Εντάι. Η αστυνομία συνέλαβε 17 ανθρώπους.

Οι διαδηλωτές προέρχονταν από όλες τις περιοχές της Γαλλίας και πέραν των συνόρων της, στην περιοχή των Βάσκων αυτονομιστών.

«Η διαδήλωση κατά της G7 γίνεται σε αυτή την περιοχή των Βάσκων και θέλουμε ο κόσμος να δει ότι ανήκουμε εδώ», είπε ο 46χρονος Αλφρέντο Ακούνα, ένας μηχανικός από το Σαν Σεμπαστιάν, ο οποίος φορούσε παραδοσιακό βασκικό ρουχισμό.

«Συμμετέχουμε σε πολλά κινήματα, ανάμεσά τους αντικαπιταλιστικά και αντιφασιστικά και επομένως είναι σημαντικό να βρισκόμαστε εδώ για να το δείξουμε».

«Σταματήστε το κλιματικό έγκλημα» γράφει το πανό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...