653
Νίκος Δένδιας και Σεργκέι Λαβρόφ στο κατώφλι του υπουργείου και της νέας εποχής στις ελληνορωσικές σχέσεις | Twitter/ Υπουργείο Εξωτερικών

Δένδιας σε Λαβρόφ: Γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές η Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2020, 13:50
Νίκος Δένδιας και Σεργκέι Λαβρόφ στο κατώφλι του υπουργείου και της νέας εποχής στις ελληνορωσικές σχέσεις
|Twitter/ Υπουργείο Εξωτερικών

Δένδιας σε Λαβρόφ: Γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές η Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2020, 13:50

Με πέντε λέξεις για την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων καλωσόρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Ιστορικοί δεσμοί, ενίσχυση σχέσεων & συνεργασίας», ανέφερε η σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Συζητήσαμε για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό & τον Καύκασο, έγραψε στη δική του ανάρτηση ο κ. Δένδιας υποδεχόμενος στο υπουργείο τον κ. Λαβρόφ.

«Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας έχουν διάρκεια αιώνων. Τονίσαμε τη σημασία της ενίσχυσης των διμερών πολιτικών επαφών. Η Ρωσία είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας», τόνισε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Νίκος Δένδιας.

«Στα θέματα ενέργειας προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας, εξετάσαμε το διμερές εμπόριο και την δυνατότητα αύξησης των επενδύσεων. Έχουμε πολλά να κερδίσουμε, δουλεύοντας μαζί» πρόσθεσε.

Οσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «είναι φανερό ότι η Τουρκία επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης. Αποδεικνύει καθημερινά ότι εκτός της καταπάτησης της διεθνούς νομιμότητας περιφρονεί τις εκκλήσεις φίλων και εταίρων της, τα λόγια της στερούνται οποιασδήποτε αξιοπιστίας».

Η η Ελλάδα πάντως, διαβεβαίωσε ο κ. Δένδιας είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπίσει στο ακέραιο την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» και είναι «πάντα προσηλωμένη σε έναν εποικοδομητικό διάλογο», ωστόσο «περιθώριο διαλόγου υπό το κράτος πιέσεων και απειλών δεν υφίσταται».

«Δυστυχώς, σε όλες τις περιφερειακές εξελίξεις, ο κοινός παρανομαστής είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας της Τουρκίας», επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών και το πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ανησυχία του «για τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία έχει μετατραπεί σε γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θέτοντας παράλληλα στον ρώσο ομόλογό του το ζήτημα του στρατιωτικού εξοπλισμού της  γείτονος.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ικανοποιημένος από τις συνομιλίες με τον έλληνα ομόλογό του, ενώ συμφώνησε ότι τα προβλήματα στην περιοχή (της ΝΑ Μεσογείου) είναι αρκετά και προστέθηκαν και καινούρια, εκτιμώντας ότι «όλα πρέπει να επιλύονται στη βάση του διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», το οποίο χαρακτήρισε «κλειδί» για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

«Οποιαδήποτε προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των χωρών, πρέπει να επιλύονται βάσει του διαλόγου. Όσο  δύσκολη και αν είναι  η κατάσταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, εμείς θα είμαστε πάντα υπέρ της συζήτησης και της επίλυσης αυτών των προβλημάτων μέσω απευθείας διαλόγου», τόνισε ο κ. Λαβρόφ

Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της Συρίας και της Λιβύης, με τον κ. Λαβρόφ να επισημαίνει ότι υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία και το Ιράν, ενώ έγινε ενημέρωση και για τα  μέτρα που λαμβάνονται προκειμένου να υλοποιούνται στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα Ρωσίας και Τουρκίας για την εξόντωση των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ στις συζητήσεις με τον κ. Δένδια οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ότι «η διμερής συνεργασία συνεχίζεται παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία» και ευχαρίστησε την Ελλάδα για τον επαναπατρισμό ρώσων πολιτών κατά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Νίκος Δένδιας και Σεργκέι Λαβρόφ υπέγραψαν προηγουμένως «Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021» (δείτε κάτω το βίντεο).

Οπως είπε ο κ. Δένδιας, οι δύο χώρες και οι λαοί τους συνδέονται με μια μακροχρόνια, ισχυρή φιλία που εδράζεται στην ιστορία, τον πολιτισμό, τη θρησκεία, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλοκατανόηση, και η  Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί σταθερό συνομιλητή της Ρωσίας.

«Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας έχουν διάρκεια αιώνων. Ξεκίνησαν πριν από την ανεξαρτησία της χώρας μου και δεν λησμονούμε ότι η Ρωσία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον αγώνα της Ελλάδος για την ανεξαρτησία», σημείωσε για να συμπληρώσει:

«Προσβλέπουμε στην εκπροσώπηση της Ρωσίας στο υψηλότερο επίπεδο στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης το 2021».

Από την πλευρά της, η Ελλάδα, κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επιθυμεί και εργάζεται για τη διατήρηση και την ενδυνάμωση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των Οργανισμών αυτών και της Ρωσίας, μέσω των θεσμοθετημένων δομών.

Ο κ. Λαβρόφ συναντάται εντός της ημέρας  με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...