465
H φωτογραφία των μελών της ΕΜΑΚ να αναζητούν επιζώντες στα χαλάσματα της Αλεξανδρέττας, κυριαρχεί στις αναρτήσεις των Τούρκων στα social media | Τwitter

Δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ στην Τουρκία – «Οι Ελληνες ήρθαν ξαφνικά ένα βράδυ και σώζουν ζωές – Ευχαριστώ, γείτονα»

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2023, 11:26
H φωτογραφία των μελών της ΕΜΑΚ να αναζητούν επιζώντες στα χαλάσματα της Αλεξανδρέττας, κυριαρχεί στις αναρτήσεις των Τούρκων στα social media
|Τwitter

Δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ στην Τουρκία – «Οι Ελληνες ήρθαν ξαφνικά ένα βράδυ και σώζουν ζωές – Ευχαριστώ, γείτονα»

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2023, 11:26

Δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη για τη νοτιοανατολική Τουρκία, προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες για επιζώντες στα ερείπια του φονικού σεισμού.

Μέχρι στιγμής, η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης στην επαρχία Χατάι έχει διασώσει τέσσερα άτομα, ένα αγόρι 15 ετών, έναν άνδρα 50 ετών και δύο κορίτσια 9 και 7 ετών.

Γύρω στις 5 τα ξημερώματα ανασύρθηκε ζωντανός ο 15χρονος. Λίγο αργότερα νεκροί ανασύρθηκαν άλλοι δύο εγκλωβισμένοι: ένας νεαρός περίπου 17 ετών και ένας άνδρας περίπου 40 ετών.

Η δεύτερη αποστολή που θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις Ερευνας και Διάσωσης αναχώρησε με στρατιωτικό αεροσκάφος C- 130 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης και αποτελείται από 15 μέλη της Β’ ΕΜΑΚ με έναν διασωστικό σκύλο και δύο οχήματα.

Την ομάδα θα συνοδεύσουν επιπλέον ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.

Με τη νέα ομάδα στην επαρχία Χατάι η ελληνική αποστολή αποτελείται πλέον από 36 μέλη της ΕΜΑΚ με τρεις σκύλους, οκτώ ιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, δύο αξιωματικούς-μηχανικούς του ΠΣ και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.

Mεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής είναι και ο πυραγός Κωνσταντίνος Νίκας, με καταγωγή από την Καλαμάτα, γιος του πυροσβέστη Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος στους σεισμούς του Αιγίου είχε συγκλονίσει με τη διάσωση του μικρού Ανδρέα (θυμηθείτε τις στιγμές εκείνες στο βίντεο κάτω).

«Ευχαριστώ, γείτονα», «Οι Ελληνες σώζουν ζωές», είναι μερικά μόνο από τα μηνύματα που έχουν κατακλύσει τα social media και τα MME της Τουρκίας, σε αναγνώριση των προσπαθειών της ελληνικής αποστολής.

Με τα hashtag #Yunanistan και #deprem (σεισμός) Τούρκοι σπεύδουν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για τους έλληνες διασώστες, ενώ δεν λείπουν και οι αναρτήσεις με αιχμές για τη ρητορική του προέδρου Ερντογάν κατά της χώρας μας, σε αντιδιαστολή με την προσφορά της στις σεισμόπληκτες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας

«Ευχαριστώ, γείτονα», είναι το μήνυμα του κυριαρχεί.

«Ελλάδα, ευχαριστώ – ο γείτονας ήρθε ξαφνικά ένα βράδυ για να… βοηθήσει», αναφέρεται άλλη ανάρτηση.

«Hρθαν ξαφνικά ένα βράδυ – Ευχαριστώ», είναι ο τίτλος που συνοδεύει την εικόνα από τη διάσωση της εξάχρονης στη Χατάι την Τρίτη.

«Θα σε θυμάμαι με αυτή τη φωτογραφία, όχι με τον πόλεμο που έγινε πριν από δεκαετίες. Ευχαριστώ Ελλάδα», η λεζάντα που συνοδεύει τη φωτογραφία του έλληνα διασώστη να μεταφέρει μαζί με τον τούρκο στρατιώτη ένα από παιδιά που διασώθηκαν.

«Αυτοί που έλεγαν πως θα μπουν στην Ελλάδα σε μια νύχτα, δεν πήγαν κάτω από τα ερείπια για να σώσουν έναν πολίτη. Οι Ελληνες ωστόσο που θεωρούσαν εχθρό, το έκαναν», γράφει ένας άλλος πιο… θαρραλέος χρήστης του Twitter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...