1189
| CreativeProtagon

Business stories: Με τη δύναμη της καινοτομίας από το Τεχνολογικό Πάρκο Λεύκιππος

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 1 Απριλίου 2020, 19:25
|CreativeProtagon

Business stories: Με τη δύναμη της καινοτομίας από το Τεχνολογικό Πάρκο Λεύκιππος

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 1 Απριλίου 2020, 19:25

H Cyrus και η Nanoplasmas, δύο δυναμικές εταιρείες που διακρίνονται στο χώρο της καινοτομίας έχουν και ένα επιπλέον κοινό στοιχείο πέραν του γεγονότος ότι χρηματοδοτήθηκαν με κεφάλαια της τάξης 150-250 χιλιάδων ευρώ από το Uni.fund: Είναι συγκάτοικοι στο Τεχνολογικό Πάρκο Λεύκιππος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Ο συνδυασμός μοιάζει ιδανικός από κάθε περίπτωση. Και δεν είναι μόνον αυτό. Το Πάρκο δεν είναι απλώς και μόνο ένα «ξενοδοχείο» επιχειρήσεων αλλά η ισχυρή διασύνδεση του με τον ιδρυτικό μέτοχο (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος) παρέχει τώρα και περισσότερο σε άμεσο μέλλον μια σειρά από ανταγωνιστικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Και αυτό για το εξής λόγo: Πρόσφατα ο Δημόκριτος είναι το πρώτο και μοναδικό δημόσιο ερευνητικό κέντρο που έλαβε δάνειο – 24 εκατομμύρια ευρώ- από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Τα νέα κεφάλαια – που έρχονται να προστεθούν σε εκείνα των επενδύσεων και των συμφωνιών του ιδιωτικού τομέα (διεθνούς εμβέλειας εταιρείες και όμιλοι όπως Tesla, EY)- θα αξιοποιηθούν για νέες υποδομές αλλά και για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των ήδη υφισταμένων υποδομών. Βεβαίως, όλες αυτές τις νέες επενδύσεις και κεφάλαια δίνουν την ευκαιρία για νέες δραστηριότητες, νέες δουλειές, νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες και ερευνητές. Παράλληλα, δημιουργούν και ένα νέο περιβάλλον για τις εταιρείες καινοτομίας όπως εκείνες που φιλοξενούνται στο Πάρκο Λεύκιππος.

Στο σημείο αυτό μια απαραίτητη διευκρίνιση που έχει τη σημασία της. Αρκετές από τις εταιρείες που φιλοξενούνται στο Λεύκιππος αποτελούν spin off του Δημόκριτος.

Ακολουθούν πέντε χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Syndesis

Η Syndesis αναπτύσσει εφαρμογές για την αγορά υγείας και ευεξίας σε συνεργασία με συνδεδεμένα διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικούς ιατρούς.
Έχει αναπτύξει την πλατφόρμα iWelli, που βασίζεται σε cloud τεχνολογία, με σκοπό την υποβοήθηση γιατρών, νοσοκόμων και ομάδων φροντίδας στην παρακολούθηση της επιδείνωση της υγείας των ασθενών.

Ο μηχανισμός πρόβλεψης χρησιμοποιεί κλινικά, λειτουργικά, συμπεριφορικά και ασφαλιστικά δεδομένα και δεδομένα υγείας για την υποστήριξη εξατομικευμένων σχεδίων υγειονομικής περίθαλψης για κάθε ασθενή. Μέσω της πλατφόρμας επιτρέπεται στους ασθενείς να παρακολουθούν το ιατρικό τους σχέδιο – όποτε το θέλουν – εξ ολοκλήρου από το τηλέφωνό τους. Η εταιρία δημιούργησε και υποστηρίζει το πακέτο iwelli Care.
Παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες και υποστηρίζει συμβουλευτικά και τεχνικά άλλες εταιρείες, όπως ιδιωτικά νοσοκομεία, για να γίνουν Virtual E-health Operators και ασφαλιστικές εταιρείες για την εισαγωγή προϊόντων ηλεκτρονικής υγείας στα χαρτοφυλάκιά τους.

Μέσω των προϊόντων και υπηρεσιών της εταιρίας, οι φορείς μπορούν να μειώσουν τη χρήση των νοσοκομειακών υπηρεσιών και το κόστος για τους πελάτες τους. Παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης γνώσης και ηλεκτρονικής μάθησης σε οργανισμούς στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης. Τέλος, χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής όπως online παιχνίδια Επαυξημένης Πραγματικότητας και μηχανική παιχνιδιών για την ενίσχυση των εμπειριών μάθησης.

H εταιρεία Syndesis είναι Spin Off του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος από το 2010 στον τομέα του e-health. Κατά την διάρκεια του 2019, η εταιρία ολοκλήρωσε μια διαδικτυακή πλατφόρμα www.iwelli.com που έχει εφαρμογή εκτός από τον συγκεκριμένο χώρο της υγείας και σε εφαρμογές που αφορούν συστήματα υποβοήθησης ηλικιωμένων και βελτίωσης της ποιότητας ζωής.
Περισσότερα στοιχεία για τη Syndesis μπορείτε να βρείτε εδώ.

AmenTechnologies

H Amen Technologies ιδρύθηκε το 2013 με στόχευση την Έρευνα και Ανάπτυξη καινοτόμων υλικών για ενεργειακές και περιβαλλοντικές εφαρμογές. Ανάμεσα στις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρία περιλαμβάνονται:
Σύνθεση και χαρακτηρισμός υλικών (μεταλλικών ή κεραμικών πουδρών, μαγνητικών, θερμοηλεκτρικών, πολυμερών, υβριδικών)

Επιτραπέζιο σύστημα τήξης/πυροσυσσωμάτωσης (Πατέντα ΟΒΙ Νο 1008733)

3D εκτύπωση σύνθετων νανουλικών

H εταιρία έχει λάβει τη διάκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση: Seal of Excellence in SME phase 1
Περισσότερα στοιχεία για την ΑΜΕΝ μπορείτε να βρείτε εδώ.

Nanometrisis

Η Nanometrisis παρέχει εφαρμογές λογισμικού και συμβουλευτικές υπηρεσίες για τον χαρακτηρισμό της μορφολογίας νανοδομών και επιφανειακών τοπογραφιών, μέσω της ανάλυσης εικόνων μικροσκοπίου. Με τον τρόπο αυτό καλύπτει την ταχέως αναδυόμενη ανάγκη για ακριβή, αξιόπιστο και στοχευμένο μετρολογικό χαρακτηρισμό των προϊόντων νανοτεχνολογίας.

Η οικογένεια λογισμικών της Nanometrisis χαρακτηρίζει το μέγεθος, την τοπογραφία, την τραχύτητα και τη μορφολογία των νανοδομών από την ανάλυση εικόνων μικροσκοπίας. Επιτρέπει στους κατασκευαστές και χρήστες νανοδομών να αξιολογούν καλύτερα την ποιότητα σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών της επιστήμης των υλικών και της μηχανικής όπως η ηλεκτρονική, η φωτονική, η βιολογία, η ιατρική.

H Nanometrisis είναι spin off εταιρία του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος η οποία ιδρύθηκε το 2016. Έκτοτε έχει κερδίσει πολλούς διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας, με πρόσφατο το “Startup Entrepreneurship award”.

Περισσότερα στοιχεία για τη Nanometrisis μπορείτε να βρείτε εδώ.

Nanoplasmas

Η Nanoplasmas δραστηριοποιείται στην κατασκευή καινοτόμων βιοαναλυτικών μικροεργαστηρίων (lab-on-a-chip) για την ταχύτατη ανίχνευση βακτηρίων και βιομορίων. Το τελευταίο διάστημα εστίασε την έρευνά της στην ανάπτυξη ενός νέου βιοαναλυτικού μικροεργαστηρίου για την ανίχνευση του βακτηρίου της Λεγεωνέλας στο νερό, με αφορμή την έξαρση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε ασθένειες που προέρχονται από αυτό το βακτήριο και απαιτούν αυστηρότερους ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ενώ τα standard πρωτόκολλα σήμερα απαιτούν 10-12 ημέρες για την ανάλυση, η καινοτόμος τεχνολογία της Nanoplasmas πραγματοποιεί την ανάλυση σε λιγότερο από 2 ώρες. Επιπλέον, η λύση της Nanoplasmas έχει μεγάλη ευαισθησία, απαιτεί μικρότερη ποσότητα αντιδραστηρίων (reagents) και ταυτόχρονα, πραγματοποιείται με εξοπλισμό που είναι φορητός και προσφέρεται σε πολύ ανταγωνιστική τιμή.

Η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε από το Uni.Fund για την τελειοποίηση και πιστοποίηση του προϊόντος, τη δοκιμαστική χρήση του από μεγάλο βιοαναλυτικό εργαστήριο και την πρώτη διάθεσή του στην αγορά. Πρώτη αγορά στόχος της εταιρείας θα είναι βιοαναλυτικά εργαστήρια, δημόσια (π.χ. σχολεία, νοσοκομεία, κλπ) και ιδιωτικά κτήρια (π.χ. ξενοδοχεία) και εταιρείες εμφιάλωσης και εμπορίας πόσιμου νερού. Η εταιρία ιδρύθηκε το 2016 και έχει εγκατασταθεί από τότε στο Τεχνολογικό Πάρκο Λεύκιππος. H Νanoplasmas είναι μια από τις spin off εταιρίες του Δημόκριτος που βρήκε την διέξοδο στο χρηματοδοτικό κεφάλαιο που παρείχε το Uni.fund.

Περισσότερα στοιχεία για τη Nanoplasmas μπορείτε να βρείτε εδώ.

Cyrus

Η Cyrus από την ίδρυση της έχει τάξει ως σκοπό, την ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου με χρήση μεταλλοϋδριδίων για τη συμπίεση αέριου υδρογόνου σε υψηλές πιέσεις (>350 bar). Όπως διαβάζω σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα «η συμπίεση υδρογόνου με χρήση μεταλλοϋδριδίων υπερτερεί έναντι άλλων μεθόδων συμπίεσης, λόγω της απλότητας στον σχεδιασμό και τη λειτουργία, της απουσίας κινούμενων μερών, της ασφάλειας και της αξιοπιστίας, καθώς και της δυνατότητας χρησιμοποίησης της απορριπτόμενης βιομηχανικής θερμότητας ή/και της πλεονάζουσας ανανεώσιμης ενέργειας».

To βασικό προϊόν της, ένας καινοτόμος συμπιεστής Υδρογόνου Μεταλλοϋδριδίων, απευθύνεται στην αγορά των Σταθμών Ανεφοδιασμού Υδρογόνου (HRS) για οχήματα. Σύμφωνα με τα Εθνικά Σχέδια Δράσης των χωρών της ΕΕ, ως το 2025 σχεδιάζονται περίπου 820-842 σταθμοί ανεφοδιασμού με υδρογόνο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτοί οι σταθμοί αναμένεται να καλύψουν τις ανάγκες ανεφοδιασμού σε περίπου 0,9 – 1,1 εκατ. οχήματα υδρογόνου. Οι εκτιμώμενες επενδυτικές ανάγκες γι’ αυτήν την αγορά (μόνο για την υποδομή) είναι της τάξης των €707 εκατ. έως το 2025, το 40% της οποίας αφορά αποκλειστικά στη συμπίεση.

Τα ιδρυτικά στελέχη της Cyrus δραστηριοποιούνται για περισσότερα από 20 χρόνια στον χώρο των εφαρμογών τεχνολογιών υδρογόνου κι έχουν αναλάβει μια σειρά από εθνικά και ευρωπαϊκά έργα που αφορούν στην αποθήκευση υδρογόνου σε μεταλλοϋδρίδια, σε εφαρμογές που συνδυάζουν ανανεώσιμες πηγές με υδρογόνο (ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας) και στη χρήση υδρογόνου στις μεταφορές και σε σταθερές εφαρμογές.

Η Cyrus είναι μια spin off του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος η οποία ιδρύθηκε μόλις το 2019 και είναι μια από τις εταιρίες που χρηματοδότησε το Uni.fund την ίδια χρόνια της ίδρυσης της.

Περισσότερα στοιχεία για την Cyrus μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...