274
Ιταλίδες κρατούν σαρδέλες σε συγκέντρωση, στη Ρώμη, τον Δεκέμβριο | EPA

Μπολόνια: Σε μαζική συγκέντρωση κατά του Σαλβίνι καλούν οι «Σαρδέλες»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2020, 14:49
Ιταλίδες κρατούν σαρδέλες σε συγκέντρωση, στη Ρώμη, τον Δεκέμβριο
|EPA

Μπολόνια: Σε μαζική συγκέντρωση κατά του Σαλβίνι καλούν οι «Σαρδέλες»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2020, 14:49

Μεγάλη συγκέντρωση στη Μπολόνια, για την επόμενη Κυριακή, ετοιμάζουν οι «Σαρδέλες», το ιταλικό κίνημα κατά της Ακροδεξιάς του Ματέο Σαλβίνι και των συμμάχων του, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η συγκέντρωση θα γίνει μία εβδομάδα πριν τις κρίσιμες τοπικές εκλογές στην παραδοσιακά αριστερή περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια. Οι εκλογές αυτές θεωρούνται τεστ για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Η δημοτικότητα του Σαλβίνι μπορεί να έχει πέσει, όμως η Λέγκα παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα της Ιταλίας και τυχόν νίκη του στην Εμίλια-Ρομάνια μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για την κυβέρνηση.

Στις δημοσκοπήσεις, η Λουκία Μποργκοντζόνι, επικεφαλής του ψηφοδελτίου που υποστηρίζεται από τα κόμματα Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια και Αδέλφια της Ιταλίας, βρίσκεται ελάχιστα πίσω από τον Στέφανο Μπονατσίνι, τον απερχόμενο πρόεδρο που προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αν τελικά, κερδίσει ο Μπονατσίνι, αυτό θα οφείλεται κυρίως στις «Σαρδέλες», που έχουν κινητοποιήσει τον κόσμο κατά του Σαλβίνι.

Στην πρώτη συγκέντρωση του κινήματος στην Μπολόνια, τον Νοέμβριο, έδωσαν το παρόν 15.000 άτομα. Στην πιο πρόσφατη, στη Ρώμη, κατέβηκαν στους δρόμους 40.000 άτομα. Ενδιάμεσα, έγιναν αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις.

Το αποτέλεσμα των εκλογών ίσως καθορίσει και το μέλλον του λαϊκού κινήματος.

«Αν η συμμαχία του Σαλβίνι κερδίσει στην Εμίλια-Ρομάνια, τότε θα σημάνει πολιτικός σεισμός για το Δημοκρατικό Κόμμα και το κενό στην Αριστερά, ίσως κληθεί να καλύψει ένα νέο κόμμα που θα γεννηθεί από τις Σαρδέλες. Αν όμως, καταφέρει και κερδίσει το Δημοκρατικό Κόμμα, τότε ίσως οι ηγέτες του καλέσουν τα πιο προβεβλημένα στελέχη από τις “Σαρδέλες” να προσχωρήσουν στο PD», εξηγεί στην Guardian, ο Μασιμιλιάνο Παναράρι, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Λούις της Ρώμης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...