736
«Πλάθω κουλουράκια, με τα δυο χεράκια» / Στο εργαστήριο αρτοπαρασκευασμάτων της Εστίας | Photo: Ελένη Κατρακαλίδη

Στο Bazaar της Εστίας/ Behind the Scenes

Τάκης Καραγιάννης Τάκης Καραγιάννης 23 Δεκεμβρίου 2015, 11:43
«Πλάθω κουλουράκια, με τα δυο χεράκια» / Στο εργαστήριο αρτοπαρασκευασμάτων της Εστίας
|Photo: Ελένη Κατρακαλίδη

Στο Bazaar της Εστίας/ Behind the Scenes

Τάκης Καραγιάννης Τάκης Καραγιάννης 23 Δεκεμβρίου 2015, 11:43

Σε σταθμούς του μετρό, σε εμπορικά καταστήματα, σε δρόμους και πάρκα, σε υπαίθριες αγορές και πλατείες, όλα τα bazaar σε ωθούν στην κατανάλωση. Ενα κουτί μελομακάρονα, δίπλες, κουραμπιέδες, γούρια και κοσμήματα. Ειδικά τις ημέρες των γιορτών, η καταναλωτική διάθεση πασπαλίζεται με φιλανθρωπικό πνεύμα και η ψυχολογία των Χριστουγέννων αποθεώνει τον καταναλωτισμό. Πίσω, όμως, από τους κομψά στολισμένους πάγκους, τα φανταχτερά χρώματα και τους φιόγκους πάνω στις σακούλες, βρίσκονται ξεχωριστές ιστορίες. Μοναδικά περιστατικά που βγάζουν στην επιφάνεια το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής, τη συγκλονιστική δύναμη του ομαδικού πνεύματος. Αυτό τουλάχιστον συναντήσαμε στην Εστία, το Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση.

Πήγαμε και είδαμε πώς παρασκευάζονται τα προϊόντα που ο κόσμος συναντά στα διάφορα bazaar του Κέντρου στην Αθήνα. Πήγαμε και καταγράψαμε πώς πλάθονται οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που θα βρεθούν σε λίγες μέρες –αν δεν έχουν ήδη βρεθεί- στον ουρανίσκο σας. Θα σας δείξουμε πώς μπαίνει σε ένα καλαίσθητο μπουκάλι το λικέρ με γεύση καφέ, πώς ντύνεται ένα ωραίο βαζάκι που μέσα περιέχει μαρμελάδα παντζάρι. Κυρίως, όμως, θα γνωρίσετε την Αννα-Μαρία, την Αννυ, τη Βαλεντίνα, τον Γιώργο και όλα τα παιδιά που σε έναν ξεχωριστό χώρο στο Νέο Ψυχικό χτίζουν τις ζωές τους και δίνουν νόημα στην καθημερινότητά τους.

Μιλήσαμε με την Ευφημία Προκοπάκη, την Πρόεδρο του Κέντρου. Μας είπε για το έργο που γίνεται στην Εστία εδώ και 33 χρόνια, για το πόσο δύσκολο είναι να συντηρήσεις έναν οργανισμό που μορφώνει, καταρτίζει, απασχολεί και διαπαιδαγωγεί περισσότερους από 100 ενήλικες με νοητική υστέρηση, που δίνει δουλειά σε περισσότερα από 35 άτομα προσωπικό (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, διοικητικούς υπαλλήλους) και που αποτελεί τον κόμβο για να γνωριστούν οικογένειες μεταξύ τους. «Οσοι γονείς έχουν λύσει τα οικονομικά τους προβλήματα είναι και πιο εύκολο να αποδεχθούν τη νοητική υστέρηση του παιδιού τους και να μπορέσουν να προχωρήσουν παρακάτω. Αυτές είναι και οι οικογένειες που μέσα από την παρέα που κάνουν τα παιδιά τους γνωρίζονται και οι γονείς και κάνουν παρέα μεταξύ τους», λέει η κυρία Προκοπάκη, αναδεικνύοντας την σκληρή πραγματικότητα, η οποία δεν είναι άλλη από το ότι η οικονομική κατάσταση είναι ένας από τους βασικότερους παρονομαστές στις ζωές μας.

«Είναι λογικό να υπάρχουν εντάσεις μεταξύ των παιδιών. Είναι λογικό και υγιές να υπάρχουν διαφωνίες. Ποτέ, όμως, αυτές δεν φτάνουν σε συγκρούσεις»

Στην Εστία λειτουργούν εργαστήρια αρτοσκευασμάτων, παραδοσιακών προϊόντων, εικαστικών τεχνών, εργαστήρια υφαντικής, πληροφορικής και εργαστήρια ειδών δώρου. Και μέσα στο ίδιο το «κύτταρο» του Νέου Ψυχικού λειτουργεί εκθετήριο και πωλητήριο, μέσα από το οποίο ο κόσμος μπορεί να αγοράσει τα προϊόντα που παράγονται και να ενισχύσει με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια που γίνεται. Και αυτό συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όχι μόνο μέσα στις γιορτές. Οχι μόνο τα Χριστούγεννα, όχι μόνο κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Αλλά ψωμί, ζυμαρικά, πίνακες και κοσμήματα σε καθημερινή βάση.

Τα έξοδα της Εστίας καλύπτονται από τη μικρή συμμετοχή του κράτους, την καθυστερημένη καταβολή των χρημάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία και –κυρίως- από τη δράση που επιδεικνύει. Είτε μέσω των δραστηριοτήτων και των παραγόμενων προϊόντων, είτε μέσα από την οργανωμένη διεκδίκηση κοινοτικών κονδυλίων τα οποία τροφοδοτούν την ατμομηχανή του.

Την ώρα που κλείναμε κάμερες και μαγνητόφωνα άνοιγε η πόρτα και δύο σακούλες με κεράσματα από τα «παιδιά» (έτσι αποκαλούνται οι ενήλικες, λόγω αθωότητας και κεφιού) έρχονται στο γραφείο. Μαζί με αυτά, γεμίζει και ο χώρος με μυρωδιές. Είναι η ώρα του μεσημεριανού. Μοσχάρι με κριθαράκι, το οποίο έχουν ετοιμάσει τα ίδια τα άτομα που περνούν το πρωινό τους εκεί. Ενας κανονικός οργανισμός, αυτοτροφοδοτούμενος, αυτοδιαχειριζόμενος και, σχεδόν, αυτάρκης. Ενα κύτταρο προσφοράς προς την ίδια την κοινωνία, μέσα από τα δομικά συστατικά της ίδιας της κοινωνίας.

Η Αννα-Μαρία, η Αννυ, η Βαλεντίνα, ο Γιώρος, αλλά κι η Ελένη, η Μαρία, η Ρούλα κι ο Μιχάλης είναι άτομα που η φύση επέλεξε να ζήσουν διαφορετικά από τους περισσότερους από εσάς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Μέσα από την καθημερινή τους παρουσία στην Εστία, όμως, μπορούν και προσφέρουν στην ίδια την κοινωνία. Οχι μόνο τα προϊόντα που παράγουν, αλλά και ανθρώπινο κεφάλαιο, τους ίδιους τους τους εαυτούς δηλαδή. Βλέπετε, ήδη, έξι άτομα από το Κέντρο βρήκαν δουλειά σε διάφορες επιχειρήσεις (Bodyshop, ΑΒ Βασιλόπουλος κλπ). Καλύτερο «παραμύθι» κι από αυτό με το κοριτσάκι με τα σπίρτα. Μόνο που αυτό δεν είναι παραμύθι, είναι η ίδια η ζωή.

Υπάρχει καλύτερο δώρο για τον εαυτό σας και τους φίλους σας από κάτι αγορασμένο από το bazaar της Εστίας*;

*Το Bazaar της Εστίας λειτουργεί από τις 12 μέχρι και τις 23 Δεκεμβρίου (10:00-20:00), στην οδό Σ. Νικολακοπούλου 13, στο Νέο Ψυχικό. Bazaar λειτουργεί και στο Golden Hall.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...