377
«Το κρύο είναι κακός σύμβουλος για τον κορονοϊό, θα αυξήσει τη μεταδοτικότητα», προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας | ΙΝΤΙΜΕnews

Bασιλακόπουλος: Δύσκολα «θα βγουν» Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2021, 09:47
«Το κρύο είναι κακός σύμβουλος για τον κορονοϊό, θα αυξήσει τη μεταδοτικότητα», προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας
|ΙΝΤΙΜΕnews

Bασιλακόπουλος: Δύσκολα «θα βγουν» Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2021, 09:47

Για επιδείνωση της κατάστασης με τον κορονοϊό στη χώρα μας, μέχρι και τον Μάρτιο, προειδοποιεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εν αναμονή των στοιχείων που, όπως είπε, θα δώσουν μία «καθαρή εικόνα για το πώς πάει η επιδημία και πώς επηρεάστηκε από τα Χριστούγεννα».

Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι σήμερα θα έχουμε κανονικό αριθμό τεστ, κάτι που θα επαναληφθεί και την Παρασκευή.

«Αυτές οι δύο μέρες, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αργίες, είναι κρίσιμες», τόνισε, εκτιμώντας ότι οι επόμενοι μήνες θα βγουν πολύ δύσκολα, γιατί θα υπάρξει κάποια στιγμή κρύο.

«Το κρύο είναι κακός σύμβουλος για τον κορονοϊό, θα αυξήσει τη μεταδοτικότητα και με το που η κυβέρνηση ενδώσει στις λογικές πιέσεις της κοινωνίας για άνοιγμα, αυτό με μαθηματική βεβαιότητα θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων. Ιδίως αν ανοίξουν πολλές δραστηριότητες και είμαστε βαθιά στον χειμώνα», επεσήμανε, για να υπογραμμίσει ότι «δεν υπάρχει καμία έναρξη δραστηριοτήτων που να είναι απολύτως ασφαλής χωρίς εμβόλιο».

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Βασιλακόπουλος εκτίμησε ότι «ενέχει ρίσκο η 11η Ιανουαρίου» και γι’ αυτό άλλωστε και «η κυβέρνηση αποφάσισε αυτό το lockdown, το οποίο αναμένεται να μειώσει τα κρούσματα, έτσι ώστε να εξισορροπήσει τη χαλαρότητα που υπήρξε κατά το εορταστικό 10ήμερο».

Για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού την ερχόμενη εβδομάδα προειδοποίησε σε δηλώσεις του στον ίδιο σταθμό και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης.

Οπως είπε, όταν επιστρέψει ο κόσμος στο λεκανοπέδιο της Αττικής και αρχίσει ο συγχρωτισμός, σίγουρα θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που θα το δούμε, όπως εκτίμησε, την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η αύξηση του ιικού φορτίου μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και τη διασπορά σε μια ηλιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας. Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες δύο βδομάδες», τόνισε, «διότι, αν είναι έτσι, ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα».

Το τελευταίο 10ημερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικό φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας, εξήγησε ο καθηγητής.

Ωστόσο, όπως είπε, στο εορταστικό 10ήμερο παρατηρήθηκαν δύο αυξήσεις: μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021.

«Η πρώτη αύξηση ήταν σχεδόν διπλασιασμός του ιικού φορτιού και η δεύτερη σχεδόν τριπλασιασμός» υποστήριξε ο κ. Θωμαΐδης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...