541
Ο Τζο Μπάιντεν παρουσιάζει το σχέδιο δράσης κατά του κορονοϊού, παρουσία των Κάμαλα Χάρις, Αντονι Φάουτσι και Τζεφ Ζάιεντς (δεξιά) | REUTERS/Jonathan Ernst

Μπάιντεν: Είμαστε σε πόλεμο με τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2021, 16:52
Ο Τζο Μπάιντεν παρουσιάζει το σχέδιο δράσης κατά του κορονοϊού, παρουσία των Κάμαλα Χάρις, Αντονι Φάουτσι και Τζεφ Ζάιεντς (δεξιά)
|REUTERS/Jonathan Ernst

Μπάιντεν: Είμαστε σε πόλεμο με τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2021, 16:52

Ενα φιλόδοξο αλλά και «αυτονόητο» πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν, υπογράφοντας σειρά από προεδρικά διατάγματα για την άμεση υλοποίησή τους.

Τα μέτρα είναι αυτά που εφαρμόζονται εδώ και καιρό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και θα έπρεπε να είχε υλοποιήσει η κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Στο διάταγμα περιλαμβάνεται η οδηγία πρους όλους τους επισκέπτες που φτάνουν αεροπορικώς στις ΗΠΑ, να μπαίνουν σε καραντίνα με την άφιξή τους. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων

Επίσης, δίνεται εντολή στις υπηρεσίες να εφαρμόσουν το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλα τα ομοσπονδιακά κτίρια καθώς και σε όλα τα μέσα συγκοινωνίας όταν ταξιδεύουν από τη μία πολιτεία στην άλλη.

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, οι νεκροί θα φτάσουν τους 500.000 τον Φεβρουάριο.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, που είναι δεδομένη εδώ και μήνες σε πολλές άλλες χώρες, είναι θέμα που έχει προκαλέσει μεγάλη τριβή στις ΗΠΑ, δεδομένου και της άρνησης του Τραμπ και πολλών Ρεπουμπλικάνων να την φορέσουν, για ιδεολογικούς λόγους. Λόγω των διαφορετικών αρμοδιοτήτων και νόμων σε κάθε πολιτεία, είναι πολύ δύσκολο για τον αμερικανό πρόεδρο να την ορίσει υποχρεωτική παντού.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και έτσι τα μέτρα έχουν πολεμικό χαρακτήρα.

Η πρόθεσή του να εμβολιαστούν 100 εκατ. Αμερικανοί τις επόμενες 100 ημέρες, σκοντάφτει στο χάος που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση και σε αυτόν τον τομέα –είναι πολύ πολύ χειρότερα από ό,τι νομίζαμε, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη,  ο «τσάρος του κορονοϊού», Τζεφ Ζάιεντς, που ηγείται της αρμόδιας επιτροπής της κυβέρνησης.

Δίπλα του, ο Αντονι Φάουτσι, δήλωνε «απελευθερωμένος» που μπορεί επιτέλους να μιλήσει για την επιστήμη και δεν πρέπει να διορθώνει τον πρόεδρο ούτε να του επιτίθεται κάποιος για τις γνώσεις του και για αυτό επέστρεψε από την πρώτη κιόλας ημέρα στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν σκοπεύει να κινητοποιήσει την εθνοφρουρά για να επιταχύνει τη διανομή των εμβολίων και επίσης θα στήσει μαζικά εμβολιαστικά κέντρα σε κλειστά και ανοιχτά γήπεδα σε όλη τη χώρα.

Βάσει του προεδρικού διατάγματος, οι πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν όσα μέσα διαθέτουν για την παραγωγή των απαραίτητων προμηθειών και προστατευτικού εξοπλισμού, όπως μάσκες και ρουχισμό για το υγειονομικό προσωπικό. Υπάρχουν 12 κατηγορίες προϊόντων, από μπατονέτες μέχρι μάσκες N95, στα οποία παρατηρείται εδώ και μήνες μεγάλες ελλείψεις.

Επίσης, δημιουργείται μία επιτροπή που θα οργανώσει τη διενέργεια ελέγχων για τον κορονοϊό, ώστε να αυξηθεί άμεσα και συστηματικά ο αριθμός τους πανεθνικά.

Οπως αναφέρουν οι New York Times, υπάρχουν κάποιες ενστάσεις για τα μέτρα. Ορισμένα δεν θεωρούνται επαρκή ή δύσκολα μπορούν να υλοποιηθούν. Οπως για παράδειγμα, η προμήθεια των εμβολίων από τις εταιρείες παρουσιάζει προβλήματα, καθώς η παραγωγή είναι ακόμα πολύ μικρότερη της ζήτησης. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε προσπαθήσει να βρει κι άλλες δόσεις, αλλά δεν τα κατάφερε.

Προς το παρόν, οι δόσεις που έχουν παραγγείλει οι ΗΠΑ φτάνουν για 200 εκατ. εμβολιασμούς που θέλει να καταφέρει ο Μπάιντεν τις πρώτες 100 ημέρες στην προεδρία. Δηλαδή να έχουν ανοσοποιηθεί 100 εκατ. άνθρωποι. Και μάλιστα, στο σχέδιο περιλαμβάνεται ίση κατανομή των εμβολιασμών χωρίς διακρίσεις φυλετικές ή εισοδηματικές.

Ομως, το πρόβλημα είναι αργότερα, όταν δεν θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια, καθώς οι εταιρείες δηλώνουν ότι πριν τον Απρίλιο δεν έχουν τα μέσα να αυξήσουν την παραγωγή τους.

«Η σκληρή αλήθεια είναι ότι θα χρειαστούν μήνες πριν μπορέσουμε να εμβολιάσουμε την πλειοψηφία των Αμερικανών», είπε ο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...