379
Το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας | INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το μπόνους σε αθλητές για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2018, 15:57
Το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας
|INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το μπόνους σε αθλητές για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2018, 15:57

Μία απόφαση της Δικαιοσύνης -που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων- αναμένεται να προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Το Συμβούλιο της Επικρατείας επέβαλλε «μπλόκο» στην πριμοδότηση διακριθέντων αθλητών για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οπως αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του ΣτΕ, παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Με την ίδια απόφαση η Ολομέλεια έκρινε, παράλληλα, ότι δεν συνάδουν με την αρχή της αξιοκρατίας οι νομοθετικές διατάξεις κατά το μέρος που παραλείπουν να προβλέψουν διακριτές θέσεις κατά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, κ.λπ.).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 686/2018 απόφασή τους υποχρεώνουν, μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας να εγγράψει ως υπεράριθμο στην Ιατρική Σχολή υποψήφιο των Πανελλαδικών εξετάσεων 2016-2017, ο οποίος δεν εισήχθη, καθώς την θέση του κατέλαβε συνυποψήφιός του αθλητής με λιγότερα μόρια από εκείνον.

Σύμφωνα με την Ολομέλεια η διάκριση που θεσπίζει το άρθρο 34 του νόμου 2009/1992 υπέρ των αθλητών υποψηφίων που έχουν επιτύχει τις προβλεπόμενες από το νόμο διακρίσεις, δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος και, συγκεκριμένα, από την ανάγκη παροχής κινήτρων στους ασχολούμενους με τον αθλητισμό, για την ανάπτυξη του οποίου οφείλει να μεριμνά η Πολιτεία κατ’ άρθρο 16 παρ. 9 του Συντάγματος και είναι, κατ’ αρχήν, συνταγματικώς θεμιτή∙ εφόσον μάλιστα, με τη διάταξη αυτή δεν θίγεται ο αριθμός των κανονικώς εισακτέων στα τμήματα και τις Σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Περαιτέρω, όμως, η διάταξη του άρθρου 34 νόμου 2009/1992 αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ορθολογικής οργανώσεως της παρεχόμενης εκπαιδεύσεως, σε συνδυασμό με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας μέτρου/σκοπού, κατά το μέρος που προβλέπουν:

1. Την πριμοδότηση αθλητών ακόμα και για επιτυχίες σε αθλητικούς αγώνες ήσσονος σημασίας.

2. Την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή αθλητών στις Ανώτατες Σχολές στο δυσανάλογα υψηλό ποσοστό του 4,5% των προβλεφθεισών θέσεων, το οποίο παρίσταται αυθαίρετο.

3. Την εισαγωγή διακριθέντος αθλητή σε Σχολή της προτίμησής του, εφόσον συγκεντρώσει αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με το 90% του αριθμού των μορίων του τελευταίου εισαχθέντος στη συγκεκριμένη Σχολή στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος, μετά την προσαύξηση του συνόλου των μορίων του από τις αθλητικές του διακρίσεις.

Μειοψηφία όμως οκτώ συμβούλων εξέφρασε την άποψη ότι η καθ’ υπέρβαση εισαγωγή αθλητών είναι ανεκτή μόνο σε Τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), όχι όμως στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, στα οποία «παρέχεται εκπαίδευση σε επιστημονικούς τομείς όπου η ιδιότητα του υποψηφίου ως αθλητή δεν ασκεί επίδραση.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...