987
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς (δεξιά) κοιτά τον αντικαγκελάριό του. Δεν ήξερε τα παζάρια του με τους Ρώσους; | REUTERS/Leonhard Foeger

Από τη Ρωσία με αγάπη: Σάλος στην Αυστρία με τα παζάρια του αντικαγκελάριου με τους ολιγάρχες

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2019, 09:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/05/2019, 16:12
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς (δεξιά) κοιτά τον αντικαγκελάριό του. Δεν ήξερε τα παζάρια του με τους Ρώσους;
|REUTERS/Leonhard Foeger

Από τη Ρωσία με αγάπη: Σάλος στην Αυστρία με τα παζάρια του αντικαγκελάριου με τους ολιγάρχες

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2019, 09:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/05/2019, 16:12

Οσοι αμφισβητούσαν —από αμέλεια ή και δόλο— τις πληροφορίες για τον ρόλο, τις σχέσεις και την επιρροή της Μόσχας στα κόμματα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, θα πρέπει να αναθεωρήσουν μετά τα όσα έγιναν γνωστά στην Αυστρία και έχουν προκαλέσει πολιτικό σεισμό, μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές.

Ο νεαρός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς βρίσκεται ενώπιον της πιο σοβαρής κρίσης της καγκελαρίας του και συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη αργά τη νύχτα της Παρασκευής καθώς στο επίκεντρο των αποκαλύψεων βρίσκεται ο βασικός του εταίρος, ο ακροδεξιός Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος τελικά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση το μεσημέρι του Σαββάτου.

Το μοτίβο είναι γνωστό. Ενας εκπρόσωπος της ρωσικής ολιγαρχίας που αναζητεί ένα προγεφύρωμα για μπίζνες και πολιτική επιρροή σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και σε αντάλλαγμα προσφέρει στήριξη από τη Μόσχα, συνήθως μέσω ΜΜΕ που εξαγοράζει και χρησιμοποιεί.

Πιο ευάλωτοι, ή πιο πρόθυμοι να υποκύψουν στον πειρασμό οι Ακροδεξιοί και αντιευρωπαϊστές καθώς ο στόχος του ρωσικού παράγοντα είναι διαχρονικός: η υπονόμευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην Αυστρία λοιπόν. Το Spiegel και η Sueddeutsche Zeitung (γερμανικά έντυπα με παρέμβαση σε όλους τους γερμανόφωνους και όχι μόνο) αποκάλυψαν βίντεο στο οποίο ο ακροδεξιός αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε εμφανίζεται να συζητά παραχώρηση δημοσίων συμβάσεων με αντάλλαγμα πολιτική και οικονομική στήριξη στο κόμμα του.

O ηγέτης του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ), βασικού εταίρου του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, εμφανίζεται να συζητά με μια γυναίκα που συστήνεται ως «ρωσίδα επενδυτής» και ανιψιά ενός ρώσου ολιγάρχη (εδώ το βίντεο από το Spiegel).

«Οι δημοσιογράφοι είναι οι μεγαλύτερες πόρνες»

Η συνάντηση έγινε τον Ιούλιο του 2017 στην Ιμπιζα της Ισπανίας. O ακροδεξιός ηγέτης του FPÖ και σημερινός αντικαγκελάριος της Αυστρίας συζητά με τη «ρωσίδα επενδυτή» τι ανταλλάγματα θα μπορούσε να της προσφέρει αν βοηθήσει την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος.

Ο Στράχε δεξιά δίπλα στη ρωσίδα «επενδυτή» από την οποία ζητούσε τη στήριξη ενός ταμπλόιντ για να της δώσει δημόσια έργα

Η συνάντηση έγινε τρεις μήνες πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Αυστρίας, που έγιναν τον Οκτώβριο του 2017 και ανέδειξαν το δίδυμο Κουρτς-Στράχε στη νέα ηγέτιδα δύναμη της χώρας.

Μαζί με τον Στράχε είναι το στέλεχος του FPÖ Γιόχαν Γκουντένους, ο οποίος μιλά άπταιστα τη ρωσική γλώσσα.

Η γυναίκα δηλώνει ότι θέλει να επενδύσει περίπου 250 εκατ. ευρώ στην Αυστρία. Ο Στράχε και ο Γκουντένους συζητούν επενδυτικές ευκαιρίες για αυτήν, μεταξύ άλλων να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της ημερήσιας ταμπλόιντ εφημερίδας Kronen Zeitung και να την χρησιμοποιήσει για να στηρίξει τον Στράχε και το FPÖ στις επερχόμενες εκλογές.

«Αν εξαγοράσει την Kronen Zeitung τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές και μας φέρει στην πρώτη θέση, τότε μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα», φέρεται να λέει ο αντικαγκελάριος στο βίντεο, σύμφωνα με το Der Spiegel. Ο Στράχε αποκλείει την αντικατάσταση των συντακτών της Kronen Zeitung, εκτιμώντας ότι δεν θα έχουν πρόβλημα να αλλάξουν γραμμή, έστω και λίγες εβδομάδες πριν τις κάλπες: «Journalisten sind ja sowieso die größten Huren auf dem Planeten» (οι δημοσιογράφοι είναι ούτως ή άλλως οι μεγαλύτερες πουτάνες του πλανήτη) της εξηγεί. Η ειρωνεία είναι ότι την ίδια στιγμή είναι εκείνος που δρα ως μια πρόθυμη πόρνη με αντίτιμο λίγη εξουσία.

«Θα το κάνω όπως ο Ορμπαν»

Ο αντικαγκελάριος εξηγεί στην συνομιλήτριά του ότι επιθυμεί να αναμορφώσει το αυστριακό τοπίο των μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με το ουγγρικό πρότυπο. Στην Ουγγαρία, συνεργάτες του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια τον έλεγχο μεγάλου μέρους των μέσων ενημέρωσης της χώρας και το κόμμα του, το Fidesz, έχει θέσει υπό τον έλεγχό του τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ακροδεξιός Στράχε. Εχει δημιουργήσει ένα προσωποπαγές αντιευρωπαϊκό και ακροδεξιό κόμμα. Εμφανίζεται πλέον να εκπροσωπεί ρωσικά συμφέροντα (Reuters)

Δεν είναι τυχαίο ότι από την επιστροφή του στην εξουσία το 2017, το FPÖ και ο ίδιος ο Στράχε προσωπικά εξαπολύουν τακτικά επιθέσεις σε αυστριακά μέσα ενημέρωσης, ιδίως στην κρατική τηλεόραση ORF, την οποία κατηγορούν για μεροληψία υπέρ της αντιπολίτευσης.

Στο ίδιο βίντεο ο ηγέτης του FPÖ δίνει στη συνομιλητή του την προοπτική να της αναθέσει δημόσιες συμβάσεις για έργα οδοποιίας αν βοηθήσει στην επιτυχία του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων. Μάλιστα περιγράφει στη γυναίκα τον τρόπο για να κάνει δωρεές στο κόμμα του, μέσω μιας συγκεκριμένης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, κάνοντας λόγο για δωρεές που κυμαίνονται από 500.000 ευρώ έως δύο εκατ. ευρώ.

Ο Στράχε και ο Γκουντένους παραδέχθηκαν ότι η συγκεκριμένη συνάντηση, διάρκειας έξι ωρών, πραγματοποιήθηκε. Ως συνήθως ο αντικαγκελάριος επικαλέστηκε το δικαίωμά του στην ιδιωτικότητα και έκανε λόγο για μια «αυστηρά ιδιωτική» συνάντηση σε μια «άνετη, χαλαρή ατμόσφαιρα διακοπών σε εύθυμη διάθεση από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ».

Λίγοι τον πιστεύουν. Οι Σοσιαλδημοκράτες του SPÖ έκαναν λόγο για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο» των τελευταίων 50 ετών, με την Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά την παραίτηση του Στράχε, όπερ και εγένετο το μεσημέρι του Σαββάτου, χωρίς αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών.

Το κόμμα των Φιλελευθέρων NEOS ανέφερε ότι νέες κοινοβουλευτικές εκλογές είναι «αναπόφευκτες».

«Το βίντεο τα δείχνει όλα, τα λέει όλα», επισήμανε η Βάγκνερ σε ανακοίνωσή της, κατηγορώντας το FPO για κατάστρωση σχεδίου για μια «ανελεύθερη δημοκρατία».

Εισαγγελείς της Βιέννης δήλωσαν ότι θα εξετάσουν τα δημοσιεύματα και θα αποφασίσουν κατά πόσον υπάρχουν επαρκή αιτία για τη διεξαγωγή έρευνας, ανέφερε μια εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών.

FPÖ και Μόσχα

Ο Κρίστιαν Χάφενεκερ, γενικός γραμματέας του FPÖ δήλωσε ότι οι νομικοί σύμβουλοι του κόμματος εξετάζουν το οπτικοακουστικό υλικό. Στην ανακοίνωσή του ο Χάφενεκερ ανέφερε ότι ούτε ο Στράχε, ούτε το Κόμμα των Ελευθέρων έλαβαν οφέλη από τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που το ακροδεξιό FPÖ αναφέρεται ως βασικός συνομιλητής Ρώσων ή του ίδιου του Κρεμλίνου. Ηδη από το 2016, πριν δηλαδή από την είσοδό του στην κυβέρνηση, στελέχη του είχαν επιβεβαιώσει τη συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η παρουσία δε το καλοκαίρι του 2017 του Πούτιν στον γάμο της υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας είχε προκαλέσει αίσθηση. Είναι, εν ολίγοις, απίθανο ο καγκελάριος Κουρτς να μην ήξερε τις συναλλαγές του αντικαγκελαρίου του με τους Ρώσους. Απλώς τώρα υπάρχει και το οπτικοακουστικό υλικό…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...