281
Συνολικά 15 θέσεις της φετινής λίστας καταλαμβάνονται από πρώην πρόσφυγες - Στη φωτογραφία αριστερά ο ελληνοκύπριος Τζον Χριστοδούλου με περιουσία άνω των 1,5 δισ. στερλίνων | Twitter

Από πάμπτωχοι πρόσφυγες, δισεκατομμυριούχοι…

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2018, 18:23
Συνολικά 15 θέσεις της φετινής λίστας καταλαμβάνονται από πρώην πρόσφυγες - Στη φωτογραφία αριστερά ο ελληνοκύπριος Τζον Χριστοδούλου με περιουσία άνω των 1,5 δισ. στερλίνων
|Twitter

Από πάμπτωχοι πρόσφυγες, δισεκατομμυριούχοι…

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2018, 18:23

Εφυγαν κυνηγημένοι από πολέμους ή/και απολυταρχικά καθεστώτα και πολλές φορές, όταν κατάφεραν τελικά να φθάσουν στη Βρετανία (που αποτελούσε εξαρχής χώρα προορισμού τους), δεν είχαν ούτε πένα στην τσέπη τους. Στη φετινή λίστα όμως των Sunday Times με τους 1.000 πλουσιότερους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου (Sunday Times Rich List), φιγουράρουν 15 πρώην πρόσφυγες, η συνολική περιουσία των οποίων ξεπερνά τα 6 δισ. στερλίνες.

Πρώτος στη λίστα των «πλουσιότερων προσφύγων», ο Ελληνοκύπριος Τζον Χριστοδούλου που υποχρεώθηκε να φύγει από την  Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

O ελληνοκύπριος επιχειρηματίας Γιάννης – Τζον – Χριστοδούλου (αριστερά) στη διάρκεια φιλανθρωπικού γκαλά τον Οκτώβριο του 2017

Η περιουσία του ανέρχεται σε 1,5 δισ. στερλίνες. Η αυτοκρατορία που κατάφερε να χτίσει ο 52χρονος Ελληνοκύπριος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δύο πεντάστερα ξενοδοχεία στο Κάναρι Γουάρφ του Λονδίνου (τα Marriott West India Quay και Canary Riverside Plaza). Εχει τρία παιδιά και ζει κυρίως στο Μονακό όπου ελλιμενίζεται και το «Zeus», το μήκους 74 μέτρων γιοτ του.

Ανάμεσα στους υπόλοιπους πολυεκατομμυριούχους της λίστας είναι επίσης ο γεννημένος στο Μπαγκλαντές μεγιστάνας των θαλασσινών Ικμπάλ Αχμέντ, ο οποίος σε ηλικία 14 ετών έγινε μάρτυρας της σφαγής 100 Ινδουιστών κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία των ομοεθνών του.

Ξεχωρίζει ακόμη η περίπτωση του 80χρονου σήμερα ιρακινού Νάντμι Αούτσι που κατάφερε να επιζήσει δύο σκληρών δοκιμασιών στις ιρακινές φυλακές όπου βασανίστηκε και ξυλοκοπήθηκε κατ΄εξακολούθηση.

Στα αξιοσημείωτα της Sunday Times Rich List είναι η ραγδαία αλλαγή που παρατηρείται στη σύνθεσή της στο πέρασμα των ετών, καθώς αριστοκράτες και μεγάλοι κληρονόμοι παραχωρούν ολοένα και περισσότερο τη θέση τους σε αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες ταπεινής καταγωγής και υπόβαθρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...