360
Από την επίσκεψη του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο | ΙΝΤΙΜΕnews

«Απάντηση» στον Ερντογάν η αμυντική συνεργασία με το αραβικό – μουσουλμανικό τόξο

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2021, 15:02
Από την επίσκεψη του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο
|ΙΝΤΙΜΕnews

«Απάντηση» στον Ερντογάν η αμυντική συνεργασία με το αραβικό – μουσουλμανικό τόξο

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2021, 15:02

Oι συμμαχίες που οικοδομεί συστηματικά η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες με στόχο να ανακοπεί η τουρκική προκλητικότητα, αλλά και για να εδραιωθεί η ασφάλεια στην περιοχή, αποτυπώνονται και στο αμυντικό πεδίο

H αναχώρηση της φρεγάτας «Υδρα» την περασμένη Κυριακή για το Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις επ’ ευκαιρία της διεθνούς έκθεσης αμυντικού υλικού, σηματοδοτεί εκ νέου την εμβάθυνση και ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με χώρες του ευρύτερου αραβικού – μουσουλμανικού τόξου και της Μέσης Ανατολής, γράφουν «Τα ΝΕΑ» στο φύλλο της Τετάρτης.

Δεν είναι τυχαίο ότι η σύσφιγξη των σχέσεων Αθήνας – Αμπου Ντάμπι έχει ενισχυθεί σημαντικά με κοινές ασκήσεις, μνημόνια στρατιωτικής συνεργασίας και επαφές σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο, σημειώνεται στο ρεπορτάζ του Μάνου Χαραλαμπάκη για την εφημερίδα.

Οι άριστες σχέσεις των δύο χωρών κορυφώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο με την υπογραφή πρωτοκόλλου στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για το έτος 2021 (Military Cooperation Program – MCP 2021), παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Σημειώνεται επίσης ότι τα Εμιράτα συμμετείχαν για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο στην κοινή άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «Μέδουσα 10», ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο τέσσερα αεροσκάφη F-16 των ΗΑΕ, με το ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό, συμμετείχαν σε ασκήσεις στη Σούδα με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται η ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών να επισφραγιστεί με μια επίσκεψη στο Αμπου Ντάμπι του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Σε ανάλογο επίπεδο στον αμυντικό τομέα κινούνται και οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, το προσεχές χρονικό διάστημα, ενδεχομένως και εντός του Φεβρουαρίου, προγραμματίζεται άφιξη μαχητικών αεροσκαφών της Σαουδικής Αραβίας στην Κρήτη με στόχο τη συνεκπαίδευσή τους με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι οι δύο χώρες έχουν έρθει ακόμα πιο κοντά το τελευταίο χρόνο με αφορμή και τις συζητήσεις για τον πιθανό δανεισμό από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία μιας συστοιχίας πυραύλων Patriot.

Εν τω μεταξύ,  γίνεται όλο και στενότερη η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου, όχι μόνο με την άσκηση «Μέδουσα» που πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο, μία επί ελληνικού και μία επί αιγυπτιακού εδάφους, αλλά και με πολλές άλλες ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...