257
Ο Τσαρλς Μάναφορτ μιλάει στο τηλέφωνο μία ημέρα πριν από το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ, τον Ιούλιο του 2016 στο Κλίβελαντ του Οχάιο | Win McNamee/Getty Images/Ideal Image

Για ρώσο ολιγάρχη δούλευε ο επικεφαλής της καμπάνιας Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2017, 13:48
Ο Τσαρλς Μάναφορτ μιλάει στο τηλέφωνο μία ημέρα πριν από το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ, τον Ιούλιο του 2016 στο Κλίβελαντ του Οχάιο
|Win McNamee/Getty Images/Ideal Image

Για ρώσο ολιγάρχη δούλευε ο επικεφαλής της καμπάνιας Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2017, 13:48

Στον απόηχο της επιβεβαίωσης από το FBI ότι εξετάζει κάθε περίπτωση «οποιασδήποτε σχέσης» της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ και τη Ρωσία, στο πλαίσιο των ερευνών για τις ρωσικές παρεμβάσεις στις προεδρικές κάλπες των ΗΠΑ, τον Νοέμβριο του 2016, ένα τηλεγράφημα του Associated Press (AP) προσδίδει στην υπόθεση μία νέα διάσταση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο, ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, είχε στο παρελθόν εργαστεί μυστικά για λογαριασμό ενός ρώσου δισεκατομμυριούχου ώστε να προωθηθούν τα συμφέροντα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το έργο του Μάναφορτ, πριν από περίπου 11 χρόνια, έρχεται σε σύγκρουση με τους ισχυρισμούς του ιδίου και της κυβέρνησης Τραμπ ότι δεν είχε εργαστεί ποτέ για ρωσικά συμφέροντα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του AP, ο κ. Μάναφορτ είχε καταστρώσει σχέδιο που αποσκοπούσε στον επηρεασμό πολιτικών, επιχειρηματιών, της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, προς όφελος της κυβέρνησης Πούτιν.

Ο κ. Μάναφορτ παρουσίασε τα σχέδιά του στον ρώσο μεγαλοεπιχειρηματία Όλεγκ Ντερίπασκα, σύμμαχο του προέδρου Πούτιν. Ο δισεκατομμυριούχος τελικά προσέφερε στον κ. Μάναφορτ συμβόλαιο συνεργασίας ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, που άρχισε το 2006, σύμφωνα με αρχεία που απέσπασε το AP και άτομα που είχαν γνώση των πληρωμών.

Δεν είναι γνωστή η ποσότητα του έργου που παρήγαγε ο κ. Μάναφορτ στο πλαίσιο της εν λόγω σύμβασης.

Οι δύο άνδρες συνέχισαν τη συνεργασία τους τουλάχιστον έως το 2009, ανάφερε μία από τις πηγές του AP. Ο κ. Ντερίπασκα είναι ένας από τους «ολιγάρχες» που συσσώρευσαν μεγάλο πλούτο μετά την άνοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία.

.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...