418
Ο Ρεξ Τίλερσον κατά την άφιξή του στο Τόκιο στις 15 Μαρτίου | REUTERS/Toru Hanai

Ο Ρεξ Τίλερσον δεν ήθελε να γίνει υπουργός, αλλά τον έπεισε η γυναίκα του

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2017, 13:11
Ο Ρεξ Τίλερσον κατά την άφιξή του στο Τόκιο στις 15 Μαρτίου
|REUTERS/Toru Hanai

Ο Ρεξ Τίλερσον δεν ήθελε να γίνει υπουργός, αλλά τον έπεισε η γυναίκα του

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2017, 13:11

Τα αμερικανικά μέσα λένε ότι ένας «εξαφανισμένος» υπουργός Εξωτερικών, που τους περίπου δύο μήνες της θητείας του αποφεύγει τις πολλές δηλώσεις και τα ταξίδια, σε αντίθεση με προκατόχους του.

Τώρα μαθαίνουμε ότι ο Ρεξ Τίλερσον δεν ήθελε να αναλάβει τα σημαντικά καθήκοντα που του ανέθεσε ο πρόεδρος Τραμπ και μεταπείστηκε από τη γυναίκα του. Και αυτό το μαθαίνουμε από τον ίδιο τον υπουργό!

Σε συνέντευξή του στην φιλορεπουμπλικανική ιστοσελίδα Independent Journal Review (IJR) ενώ επέστρεφε από το πρόσφατο ταξίδι του σε χώρες της Ασίας, ο υπουργός είπε: «Δεν ήθελα τη δουλειά, δεν την επιδίωξα. Η γυναίκα μου μού είπε ότι πρέπει να το κάνω».

Πρόσθεσε ότι δεν είχε συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ πριν ο εκλεγμένος πρόεδρος τον καλέσει στον πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν και τελικά να του προτείνει τη δουλειά (που υποθέτουμε ότι ο Τίλερσον μάλλον θα είδε σαν αγγαρεία).

Υποτίθεται ότι θα μιλούσαν με τον εκλεγμένο πρόεδρο «για την κατάσταση στον κόσμο» και την εμπειρία του Τίλερσον ως διευθύνοντα συμβούλου της Exxon. «Όταν στο τέλος της συζήτησης μου ζήτησε να γίνω υπουργός Εξωτερικών εξεπλάγην», αποκάλυψε και είπε ότι μετά από τέσσερις δεκαετίες στην Exxon περίμενε ότι θα έπαιρνε σύνταξη για να ζήσει στο ράντσο του στο Τέξας, έχοντας δίπλα του τα εγγόνια του.

Η σύζυγός του, Ρέντα Σεν Κλερ, είχε διαφορετική άποψη . Οπως μετέφερε την εικόνα ο υπουργός, του κούνησε το δάχτυλο και είπε περίπου ότι ο Θεός του χρωστάει και άλλα. Τώρα πλέον και ο υπουργός αισθάνεται να έχει μεταπειστεί και να θεωρεί ότι αυτός είναι που πρέπει να κάνει τη δουλεία του υπουργού.

2017-03-17T074754Z_1591035354_RC1DAAD05480_RTRMADP_3_TILLERSON-ASIA-SOUTHKOREA
Ο Ρεξ Τίλερσον με αμερικανό διοικητή στη συνοριακή γραμμή Βόρειας και Νότιας Κορέας ενώ στο παράθυρο βορειοκορεάτης στρατιώτης καταγράφει τη σκηνή (REUTERS/Lee Jin-man/Pool)

Αλλά όπως σημειώνει ο Guardian δεν συμμερίζονται πολλοί την άποψη του ίδιου και της συζύγου του και η κριτική είναι συνεχής.

Ο Τίλερσον απέφυγε τους δημοσιογράφους τις πρώτες εβδομάδες της θητείας του ενώ με το πρόσχημα της εξοικονόμησης πόρων δεν κάλεσε τους διπλωματικούς συντάκτες να τον ακολουθήσουν στο ταξίδι του στην Ασία πλην ενός συντάκτη του IJR στον οποίο έδωσε και τη συνέντευξη.

Από την άλλη, ο Τίλερσον φέρεται να μην είχε ενημερωθεί για την αρχική απόφαση απαγόρευσης εισόδου των μουσουλμάνων από επτά χώρες (η οποία κατέπεσε στα δικαστήρια) και από άλλες από τις βασικές αποφάσεις των πρώτων ημερών της θητείας Τραμπ.

Μια ακόμη λεπτομέρεια από τη συνέντευξη: η απάντηση που έδωσε για το θέμα της Ρωσίας ήταν, σύμφωνα με το IJR, «τόσο προσεκτική, που δεν αξίζει καν να τη παραθέσουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...