507
| CreativeProtagon

Πώς χάθηκαν, πού κατέληξαν $483 δισ. φόροι το 2021

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2021, 10:38
|CreativeProtagon

Πώς χάθηκαν, πού κατέληξαν $483 δισ. φόροι το 2021

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2021, 10:38

Οι χώρες έχασαν σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο δολάρια το 2021 εξαιτίας της φοροδιαφυγής στην οποία επιδόθηκαν πολυεθνικές εταιρείες και Κροίσοι. Πρόκειται για κεφάλαια ικανά να υπερκαλύψουν το κόστος του πλήρους εμβολιασμού του παγκόσμιου πληθυσμού κατά της Covid-19, αναφέρει έκθεση που διαπίστωσε ότι οι απώλειες για τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν από 427 δισ. δολάρια πέρυσι σε 483 δισ. δολάρια εφέτος, με τη Βρετανία να συμβάλλει στην κομπίνα με ποσοστό το 40% επί του συνόλου.

Το Νησί πρωταγωνίστησε στο διεθνές σπορ τής με κάθε τρόπο φοροαποφυγής μέσω ενός ιδανικού για αυτήν την περίπτωση δικτύου, το οποίο αποτελείται από βρετανικά υπερπόντια εδάφη και από το ίδιο το Σίτι του Λονδίνου.

Η έκθεση State of Tax Justice 2021 –που δημοσιεύθηκε από κοινού με το Tax Justice Network (TJN), την Global Alliance for Tax Justice και με το Public Services International– ανέφερε ότι 312 δισ. δολάρια από το συνολικό ποσόν ήταν αποτέλεσμα τόσο της διασυνοριακής εταιρικής φοροαποφυγής όσο και της υπεράκτιας φοροδιαφυγής από πλευράς πολυεθνικών εταιρειών, ενώ το μερίδιο των Κροίσων στην απάτη ήταν 171 δισ. δολάρια.

Η έκθεση σημείωσε επιπλέον ότι οι υπολογισμοί έγιναν βάσει στοιχείων των ίδιων των εταιρειών, τραπεζικών δεδομένων και κρατικών αρχείων.

Ενας από τους ερευνητές του TJN εξέφρασε την άποψη ότι τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν την κορυφή του παγόβουνου και ότι οι πραγματικές απώλειες από τη φοροδιαφυγή είναι πολύ μεγαλύτερες. Σύμφωνα με την έκθεση, τα φορολογικά έσοδα που χάνονται σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα είναι αρκετά για να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού τους και να γεφυρωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο το υφιστάμενο χάσμα στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των φτωχών και πλουσιότερων κρατών.

Βασική διαπίστωση της έκθεσης, το γεγονός ότι η φοροδιαφυγή προϋποθέτει τον πλούτο: οι πλούσιες χώρες ήταν υπεύθυνες για το 78% των παγκόσμιων φορολογικών απωλειών.

Η έκθεση ήρθε στη δημοσιότητα αφού πρώτα ο ΟΟΣΑ μεσολάβησε για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ 140 χωρών για τον ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 15% όσον αφορά τις εταιρείες. Ωστόσο η State of Tax Justice 2021 ανέφερε ότι έτσι ανακτάται μόνο ένα μέρος των εσόδων που χάθηκαν σε φορολογικούς παραδείσους, το οποίο αφορά τα πλούσια μέλη του ΟΟΣΑ και όχι τις χώρες στις οποίες έπρεπε να είχαν καταβληθεί οι φόροι.

Το πνεύμα της έκθεσης αντανακλάται στις δηλώσεις των συντελεστών της. Ο Αλεξ Κόμπαμ, διευθύνων σύμβουλος του TJN, δήλωσε: «Ακόμη ένας χρόνος πανδημίας, ακόμη ένα μισό τρισ. δολάρια που άρπαξαν οι μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες και οι σούπερ πλούσιοι από τα δημόσια έσοδα σε όλο τον κόσμο. Ο φόρος μπορεί να είναι το ισχυρότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ανισότητας, όμως, αντιθέτως, έχει γίνει προαιρετικός για τους Κροίσους».

Οι άνθρωποι του TJN ζητούν «επαναπρογραμματισμό» του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος ώστε «να προστατευθούν οι άνθρωποι έναντι των Κροίσων». Διαφορετικά, «οι σκληρές ανισότητες που αναδείχθηκαν και με την πανδημία θα εμπεδωθούν».

Ο Guardian φιλοξένησε και δήλωση εκπροσώπου της βρετανικής κυβέρνησης, με την οποία προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από το πρόβλημα: «Συμμετείχαμε στη δημιουργία ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου και νέων φορολογικών κανόνων για το 2023 και βελτιώσαμε την παγκόσμια διαφάνεια με σκοπό να βοηθήσουμε τις φορολογικές αρχές να βρουν κρυφά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. Τα υπερπόντια εδάφη είναι αυτοδιοικούμενα»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...