392
Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή του δυστυχήματις ήταν κακές | REUTERS/Sergei Karpukhin

Μυστήριο με τη συντριβή του Antonov στη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2018, 10:03
Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή του δυστυχήματις ήταν κακές
|REUTERS/Sergei Karpukhin

Μυστήριο με τη συντριβή του Antonov στη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2018, 10:03

Τεχνικό πρόβλημα ή ανθρώπινο λάθος; Οι ρωσικές Αρχές ακόμη δεν αποκλείουν τίποτα για την πτώση του αεροσκάφους της Saratov Airlines λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του το απόγευμα της Κυριακής από τη Μόσχα με προορισμό το Ορσκ στα Ουράλια όρη.

Από την πτώση χάθηκαν και οι 71 επιβαίνοντες, εκ των οποίων οι 65 ήταν οι επιβάτες.

Οι Αρχές εξηγούν ότι οι καιρικές συνθήκες, που ήταν κακές στην περιοχή του δυστυχήματος, το ανθρώπινο λάθος και η τεχνική αστοχία είναι τα πιθανότερα αίτια. Δεν έχουν κάνει λόγο για την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 14:27 τοπική ώρα (13:27 στην Ελλάδα) από το αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο. Η επαφή χάθηκε μερικά λεπτά αργότερα ενώ οι πιλότοι δεν έστειλαν σήμα κινδύνου.

Εχει βρεθεί πάντως το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά που αναμένεται να ρίξει κάποιο φως.

Στον ιστότοπο Flightradar που καταγράφει τις εμπορικές πτήσεις φαίνεται ότι το αεροσκάφος έχανε ύψος με ρυθμό 1.000 μέτρων το λεπτό. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος έπεσε φλεγόμενο κοντά στο χωριό Αργκούνοβο, 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Μόσχα.

Τα συντρίμμια αλλά οι επιβαίνοντες που εκτινάχθηκαν κατά τη πρόσκρουση έχουν διασκορπιστεί σε μεγάλη ακτίνα. Το έργο των συνεργείων δυσκολεύει σημαντικά το πυκνό χιόνι που καλύπτει  την περιοχή.

Το αεροσκάφος τύπου Antonov An-148 ήταν οκτώ ετών και ο πιλότος αρκετά έμπειρος με 5.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του.

Ωστόσο το 2015 η αεροπορική εταιρεία είχε απαγορευθεί να πραγματοποιεί διεθνείς πτήσεις γιατί επιθεωρητές είχαν εντοπίσει στο πιλοτήρια πρόσωπα πέραν του πληρώματος. Ασκησε έφεση και από το 2016 άρχισε ξανά τις διεθνείς πτήσεις.

Η πτώση έρχεται μετά την ασφαλέστερη χρονιά στην ιστορία της αεροπλοΐας με ελάχιστα θύματα μέσα σε εκατομμύρια πτήσεις. Ηδη στο δυστύχημα της Saratov έχουν σκοτωθεί περισσότεροι άνθρωποι από ότι όλη την χρονιά πέρυσι.

Εν τω μεταξύ έρχονται στο φως οι φωτογραφίες και οι ιστορίες των επιβατών, οι οποίοι σχεδόν όλοι ήταν από την επαρχία Ορενμπουργκ όπου βρίσκεται το Ορσκ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ένας Ελβετός υπήκοος περιλαμβανόταν στους επιβάτες.

Τυχερό στάθηκε ένα ζευγάρι που τη τελευταία στιγμή δεν επιβιβάστηκε στη μοιραία πτήση για να μεταβεί στο Ορσκ για τα γενέθλια του άνδρα. «Εχασα 10.000 ρούβλια (140 ευρώ) αλλάζοντας το εισιτήριο, αλλά έχουμε τις ζωές μας», είπε σε δημοσιογράφους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και ακύρωσε την επίσκεψή του στο Σότσι, όπου θα συναντιόταν σήμερα Δευτέρα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, όπως ανακοίνωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...