628
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κάτι λέει στον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και αυτός γελάει. Αυτά όμως που είπε ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης έξω από το Μαξίμου δεν προκάλεσαν τέτοια γέλοια | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Στο Μαξίμου φοβούνται φιάσκο με τη Novartis

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 12 Φεβρουαρίου 2018, 08:01
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κάτι λέει στον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και αυτός γελάει. Αυτά όμως που είπε ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης έξω από το Μαξίμου δεν προκάλεσαν τέτοια γέλοια
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Στο Μαξίμου φοβούνται φιάσκο με τη Novartis

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 12 Φεβρουαρίου 2018, 08:01

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προγραμματισμένη για τις 11 π.μ. της Δευτέρας, είναι ίσως η αρχή του τέλους ενός έργου που ούτε ο ίδιος γνωρίζει τι συναισθήματα θα αφήσει στο κοινό μετά το κλείσιμο της αυλαίας.

Και αυτό διότι είναι εμφανές ότι το Μαξίμου βάζει «όπισθεν ολοταχώς» μετά τα «γκάζια» κορυφαίων υπουργών που βιάστηκαν να μιλήσουν για την υπόθεση Novartis και να την χαρακτηρίσουν μέγα σκάνδαλο, στοχοποιώντας πολιτικούς τους αντιπάλους.

Οι πληροφορίες θέλουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να θεωρεί ήδη από την Τρίτη το βράδυ ότι υπήρξε μεγάλη βιασύνη και ελλιπής ενημέρωση της κυβέρνησης για το ζήτημα.

Τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου την προηγούμενη εβδομάδα πως «είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» διαδέχθηκε ως ένδειξη αλλαγής τακτικής η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών».

Είναι χαρακτηριστικό του προβληματισμού που υπάρχει για τις αστοχίες που εντοπίζονται μέσα στη δικογραφία, ότι ακόμα και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ως ένα κακό παράδειγμα το γεγονός ότι εμφανίζεται ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης, να έχει συναντηθεί με τον Κωνσταντίνο Φρουζή (της Novartis) στο Χρηματιστήριο στην οδό Λεωφόρος 110 όπου ο συγκεκριμένος κ. Λαζαρίδης δεν έχει πάει ποτέ –άλλος Λαζαρίδης δούλευε εκεί.

Στις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου σχετικά με την υπόθεση, αρκετά κυβερνητικά στελέχη έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου για σπασμωδικούς χειρισμούς που βάζουν σε κίνδυνο την αξιοποίηση της πολιτικά και επικοινωνιακά.

Λίγο αργότερα δόθηκε το μήνυμα στους «θερμόαιμους» της κυβέρνησης να χαμηλώσουν τους τόνους και να αποφεύγουν τις εμπρηστικές δηλώσεις.

Η αναβολή της ΚΟ και το μεγάλο «μπαμ»

Την περασμένη Πέμπτη και ενώ αναμενόταν συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε ότι θα αναβληθεί. Παράλληλα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ενημερωθεί μέσω μηνυμάτων ότι θα έπρεπε να βρίσκονται στην Αθήνα και την Παρασκευή, ωστόσο ούτε τότε πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση. Το Μαξίμου έδειχνε να ετοιμάζει κάτι πολύ μεγάλο που θα δημιουργούσε πολιτική ένταση και θα εκφραζόταν μέσω της ομιλίας του πρωθυπουργού.

Ωστόσο άδικα θα περιμένει κανείς να ακουστεί κάποιο «μπαμ» από την αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής: Η συζήτηση της Δευτέρας προγραμματίστηκε προκειμένου ο Πρωθυπουργός να δώσει την έγκριση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis. Ο κ. Τσίπρας θα τονίσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και θα εξηγήσει τις παραμέτρους που την αφορούν.

Μετά την Καθαρά Δευτέρα προσδιόρισε τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Συγκεκριμένα μιλώντας στον ραδιοφονικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84, ο κ. Βούτσης διευκρίνισε ότι, όσον αφορά στο αδίκημα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος δεν τίθεται θέμα παραγραφής. Αναφορικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες, είπε ότι θα κληθούν να καταθέσουν, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις ως προς την προστασία τους.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αυξάνονται κάθε μέρα και περισσότερο οι ανησυχίες σχετικά με την επάρκεια των στοιχείων. Αρκετοί βουλευτές φοβούνται πως θα οδηγηθούν σε φιάσκο αν δεν καταφέρουν να τα δέσουν με τις κατηγορίες εναντίον πολιτικών προσώπων.

Μετά από το μέγεθος που έλαβε η υπόθεση παρά τις επιφυλάξεις, στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από μία σύντομη προανακριτική η οποία τελικά θα αναπέμψει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα αδικήματα έχουν παραγραφεί και καθώς το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μπορεί να εξετασθεί μόνο από τη Δικαιοσύνη αυτή η εξέλιξη μοιάζει βέβαιη.

Πάντως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στη ΝΔ έχουν εντελώς διαφορετικές προθέσεις καθώς επιθυμούν να καταθέσουν σε αυτή αρκετά πρόσωπα ανάμεσα τους και η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη που χειρίζεται την υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση με την αντιπολίτευση σε θέσεις μάχης και με την κυβέρνηση να αγωνιά για την επάρκεια των στοιχείων τίποτα δεν μοιάζει δεδομένο. Μπούμεραγκ ή ευκαιρία για αναστροφή του κλίματος; Θα δούμε πολλά επεισόδια μέχρι να μάθουμε…

Πάντως μέχρι τώρα η προσπάθεια αξιοποίησης της υπόθεσης για το σφυροκόπημα των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης μοιάζει περισσότερο με το πρώτο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...