402
Ασθενής με κορονοϊό σε νοσοκομείο της Γαλλίας (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Stephane Mahe

Αμερικανός μολύνθηκε δύο φορές από τον κορονοϊό μέσα σε ενάμιση μήνα

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2020, 12:00
Ασθενής με κορονοϊό σε νοσοκομείο της Γαλλίας (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Stephane Mahe

Αμερικανός μολύνθηκε δύο φορές από τον κορονοϊό μέσα σε ενάμιση μήνα

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2020, 12:00

Μπορεί να είναι σπάνια κατάσταση, ωστόσο ολοένα και περισσότερα περιστατικά καταγράφονται στον κόσμο με επαναλοίμωξη Covid-19, δηλαδή άνθρωποι που μολύνονται δύο φορές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Μάλιστα, ένας Αμερικανός νόσησε πιο βαριά τη δεύτερη φορά.

Σύμφωνα με το BBC, το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο μολύνσεων του πιο πρόσφατου περιστατικού ήταν μόλις ενάμιση μήνας. Κάτι που σημαίνει ότι είχε αντισώματα από την πρώτη λοίμωξη και θα ήταν αναμενόμενο να τον προφυλάξουν.

«Υπάρχουν πάντα πολλές άγνωστες μεταβλητές στις μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, όμως η μελέτη μας δείχνει ότι προηγούμενη μόλυνση δεν προστατεύει κατ’ ανάγκη από μελλοντική», τονίζει ο καθηγητής Μαρκ Παντόρι, βασικός συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Infectious Diseases.

Το περιστατικό διαγνώστηκε για πρώτη φορά θετικό στον κορονοϊό στις 18 Απριλίου και είχε εκδηλώσει συμπτώματα της Covid-19 (πονόλαιμο, πονοκέφαλο, βήχα, ναυτία). Τέθηκε σε απομόνωση και η κατάστασή του βελτιώθηκε. Κατόπιν εξετάστηκε δύο φορές και τα τεστ επέστρεψαν αρνητικά.

Ομως 48 ημέρες αργότερα, την 5η Ιουνίου, διαγνώστηκε εκ νέου θετικός και αυτή τη φορά παρουσίασε πιο βαριά συμπτώματα, με δυσκολία στην αναπνοή, που κατέστησαν απαραίτητη την εισαγωγή του σε τμήμα επειγόντων περιστατικών και τη χορήγηση οξυγόνου. Ο ασθενής θεραπεύτηκε και πάλι.

Η γενετική ανάλυση του ιού έδειξε ότι οι δύο μολύνσεις προκλήθηκαν από δύο διαφορετικά στελέχη του SARS-CoV-2.

Αυτό συνεπάγεται ότι «άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 και ανέρρωσαν πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν προφυλάξεις, όπως η κοινωνική απόσταση, η χρήση μάσκας προστασίας και το πλύσιμο των χεριών, καθώς η επαναλοίμωξη παραμένει πιθανή», λέει ο καθηγητής Παντόρι.

Σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση, έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα πέντε περιπτώσεις επαναλοίμωξης, οι οποίες εντοπίζονται σε:

  1. Χονγκ Κονγκ (ανακοινώθηκε στις 24 Αυγούστου)
  2. Βέλγιο
  3. Ολλανδία
  4. Ισημερινό και
  5. αμερικανική Πολιτεία της Νεβάδα (η περίπτωση της μελέτης)

«Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν υπάρχουν κι άλλες, μπορεί όμως να είναι άτομα που δεν εκδήλωσαν ποτέ συμπτώματα, άρα είναι δύσκολο να καταγραφούν», προειδοποιεί ο Παντόρι, ειδικός του Πανεπιστημίου της Νεβάδα.

Οι πέντε καταγεγραμμένες περιπτώσεις παρουσιάζουν και διαφορές. Σε αυτές της Νεβάδα και του Ισημερινού, η δεύτερη μόλυνση ήταν πιο σοβαρή από την πρώτη, ενώ στις υπόλοιπες τρεις ίσχυε το αντίστροφο.

Η περίπτωση στη Νεβάδα ήταν ένας 25χρονος, ο οποίος δεν είχε καμία διαταραχή του ανοσοποιητικού, ούτε υποκείμενο νόσημα προτού μολυνθεί από τον κορονοϊό.

«Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πόσο καιρό διαρκεί η ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 και γιατί ορισμένες από τις επαναλοιμώξεις, παρότι σπάνιες, είναι σοβαρότερες», τονίζει ο καθηγητής Παντόρι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...