300
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον κορονοϊό | Reuters

Αίτηση στην αμερικανική FDA υπέβαλε η Johnson & Johnson για το εμβόλιό της

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2021, 09:54
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον κορονοϊό
|Reuters

Αίτηση στην αμερικανική FDA υπέβαλε η Johnson & Johnson για το εμβόλιό της

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2021, 09:54

Είναι μια σημαντική στιγμή στη μάχη κατά του κορονοϊού. H αμερικανική φαρμακευτική Johnson & Johnson (J&J) κατέθεσε στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αίτηση χορήγησης άδειας έκτακτης χρήσης για το εμβόλιο που ανέπτυξε για τη λοίμωξη Covid-19.

Πρόκειται για το πρώτο μονοδοσικό εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί έως τώρα και με βάση τα όσα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία, έχει αποτελεσματικότητα 66%, η οποία στις κλινικές μελέτες που έγιναν μόνο στις ΗΠΑ έφτασε και στο 72%.

Εφόσον το εμβόλιο της Johnson & Johnson λάβει την έγκριση, θα είναι το τρίτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που επιτρέπεται η χορήγησή του στις ΗΠΑ.

Ως γνωστόν, έγκριση έχουν πάρει τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna.

Το εμβόλιο της Pfizer εγκρίθηκε από την FDA στις 11 του περασμένου Δεκεμβρίου και αυτό της Moderna μια εβδομάδα αργότερα.

Η FDA έχει δηλώσει ότι θα δίνει το πράσινο φως σε κάθε εμβόλιο το οποίο θα έχει αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 50%.

Οι παραγγελίες

Οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να καταβάλουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να παραλάβουν 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, τις οποίες η J&J ελπίζει ότι θα μπορέσει να προμηθεύσει στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης την επιλογή για την αγορά επιπρόσθετων 200 εκατομμυρίων δόσεων.

Η εταιρεία δήλωσε ότι έχει δόσεις που είναι έτοιμες για παράδοση μόλις δοθεί η έγκριση. Ο στόχος της είναι να παραδώσει 1 δισεκατομμύριο δόσεις το 2021 στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Νότιο Αφρική και την Ινδία.

Στην Ελλάδα

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της J&J o Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας και υπεύθυνος για τα εμβόλια του κορονοϊού, ανέφερε πως επικοινώνησε τη Δευτέρα (1η Φεβρουαρίου) με την εταιρεία και πως η χώρα μας, όταν εγκριθεί το εμβόλιο, θα παραλάβει 1,3 εκατομμύρια δόσεις.

Η J&J ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει αίτηση για την έγκρισή του και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) τις ερχόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...