289
Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραελ Κατς, ανακοίνωσε μέτρα κατά του ισπανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ | EPA/SARAH YENESEL

Οργή του Ισραήλ για «αντισημιτικό» σχόλιο ισπανίδας υπουργού

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 11:34
Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραελ Κατς, ανακοίνωσε μέτρα κατά του ισπανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ
|EPA/SARAH YENESEL

Οργή του Ισραήλ για «αντισημιτικό» σχόλιο ισπανίδας υπουργού

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2024, 11:34

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι «αποφάσισε να διακόψει την σύνδεση» ανάμεσα στο προξενείο της Ισπανίας στην Ιερουσαλήμ και τους Παλαιστινίους, αντιδρώντας στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την Μαδρίτη και σε μία «αντισημιτική δήλωση» ισπανίδας υπουργού.

«Αποφάσισα να διακόψω την σύνδεση ανάμεσα στην ισπανική διπλωματική αντιπροσωπεία και τους Παλαιστινίους και να απαγορεύσω στο προξενείο της Ισπανίας στην Ιερουσαλήμ να παρέχει υπηρεσίες στους Παλαιστινίους της Δυτικής Οχθης», έγραψε στο Χ ο Ισραελ Κατς.

Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής στην πράξη της απόφασης αυτής, το υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει.

Ο ισραηλινός υπουργός διευκρίνισε ότι έλαβε τα μέτρα αυτά, «απαντώντας στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την Ισπανία και στην αντισημιτική έκκληση (ισπανίδας υπουργού) να μην αναγνωρισθεί απλώς παλαιστινιακό κράτος, αλλά “να απελευθερωθεί η Παλαιστίνη από τον ποταμό μέχρι την θάλασσα”».

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν την Τετάρτη την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την 28η Μαΐου, προκαλώντας την οργή του Ισραήλ που κατήγγειλε «ανταμοιβή της τρομοκρατίας», την ώρα που ο πόλεμος στην Γάζα πλησιάζει στον όγδοο μήνα.

Χθες, η ισραηλινή πρεσβευτής στην Ισπανία καταδίκασε ως «πρόσκληση για την εξάλειψη του Ισραήλ» τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας, Γιολάντα Ντίαθ, τρίτης στην ιεραρχία του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου και μέλους του ακροαριστερού κόμματος Sumar.

«Χαιρετίζουμε σήμερα το γεγονός ότι η Ισπανία αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης», αλλά «δεν μπορούμε να σταματήσουμε εκεί. Η Παλαιστίνη θα απελευθερωθεί από τον ποταμό μέχρι την θάλασσα», έγραψε η υπουργός στο Χ καταγγέλλοντας «γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού».

Το σύνθημα, που χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές οι οποίοι υποστηρίζουν τους Παλαιστινίους, αναφέρεται στα σύνορα της υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνης που εκτεινόταν από τον Ιορδάνη ποταμό μέχρι την Μεσόγειο, πριν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Για τους Ισραηλινούς, αυτή η φράση σημαίνει την εξάλειψη του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...