567
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επιρρίψει όλες τις ευθύνες για την παραπομπή του σε κυνήγι μαγισσών από τους Δημοκρατικούς | REUTERS/Kevin Lamarque

Αυτή είναι η υπερασπιστική γραμμή του Τραμπ στη δίκη για την καθαίρεση

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2020, 09:47
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επιρρίψει όλες τις ευθύνες για την παραπομπή του σε κυνήγι μαγισσών από τους Δημοκρατικούς
|REUTERS/Kevin Lamarque

Αυτή είναι η υπερασπιστική γραμμή του Τραμπ στη δίκη για την καθαίρεση

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2020, 09:47

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να έχει «υπερασπιστεί» τον εαυτό του πολλές φορές στο Twitter, ρίχνοντας κάθε ευθύνη στους πολιτικούς αντιπάλους του, πρέπει όμως τώρα να το κάνει ενώπιον του σώματος που θα τον δικάσει στη Γερουσία.

Δεν περιμένουμε να εμφανιστεί ο ίδιος. Γνωρίζουμε όμως πάνω σε ποιους άξονες θα κινηθεί η υπεράσπιση του προέδρου κατά τη δίκη που αρχίζει σήμερα Τρίτη.

Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα τα νομικά επιχειρήματα υπεράσπισης. Στο σημείωμα μεταξύ άλλων τονίζεται πως «η Γερουσία πρέπει ταχέως να απορρίψει αυτά τα ελλιπή άρθρα παραπομπής και να αθωώσει τον πρόεδρο», ενώ οι κατηγορίες χαρακτηρίζονται μια «προσβολή» στο αμερικανικό Σύνταγμα.

Τι υποστηρίζει, λοιπόν, η πλευρά του προέδρου:

Πρώτον, οι Δημοκρατικοί βουλευτές δεν προσδιόρισαν ένα «αδίκημα καθαίρεσης»

Το σημείωμα αναφέρεται σε «καινοφανή θεωρία» των βουλευτών του Δημοκρατικού κόμματος περί κατάχρησης εξουσίας, η οποία ουσιαστικά επιτρέπει απαγγελίες κατηγοριών για πιθανή καθαίρεση με βάση μόνο τις πολιτικές διαφωνίες.

Ακόμη, εξηγεί το σημείωμα, «η κατηγορία των Δημοκρατικών βουλευτών για ”παρακώλυση του έργου του Κογκρέσου” είναι επιπόλαιη και επικίνδυνη». Και προσθέτει ότι «οι Δημοκρατικοί βουλευτές προτείνουν την απομάκρυνση του προέδρου από το πόστο του επειδή διεκδίκησε νομικά του δικαιώματα και προνόμια που αντλεί από την εκτελεστική εξουσία ενάντια σε ελλιπείς κλητεύσεις».

«Ο Πρόεδρος έδωσε εντολή σε τρεις από τους πλέον ανώτερους συμβούλους του να μην συμμορφωθούν με τις κλητεύσεις για κατάθεσή τους επειδή απαλλάσσονται από την υποχρέωση να καταθέσουν ενώπιον του Κογκρέσου», αναφέρει ακόμη.

Δεύτερον, η έρευνα για την καθαίρεση είναι «ανεπανόρθωτα προβληματική».

Οπως εξηγείται στο σημείωμα, «η διαδικασία που οδήγησε σε αυτά τα άρθρα παραπομπής ήταν προβληματική από την αρχή. Από την ίδρυση του κράτους των ΗΠΑ, η Βουλή δεν ενεργοποίησε ποτέ μια έρευνα παραπομπής ενάντια σε ένα πρόεδρο χωρίς την ψήφιση από την ολομέλεια της Βουλής για εξουσιοδότησή της».

Η υπεράσπιση θεωρεί ότι οι Δημοκρατικοί «επινόησαν μια ανήκουστη διαδικασία αρνούμενοι στον πρόεδρο οποιαδήποτε υποψία δίκαιης διαδικασίας. Η διαδικασία ξεκίνησε με μυστικές ακροάσεις σε ένα υπόγειο καταφύγιο. Δεν δόθηκε κανένα δικαίωμα στον πρόεδρο να συμμετέχει».

Καταγγέλλουν ακόμη ότι «οι Δημοκρατικοί βουλευτές προσέφυγαν σε αυτές τις πρωτοφανείς διαδικασίες επειδή ο στόχος δεν ήταν ποτέ να μάθουν την αλήθεια. Ο στόχος ήταν να παραπέμψουν σε δίκη τον πρόεδρο, ασχέτως των γεγονότων».

Δίκη «fast track»;

Εν τω μεταξύ, η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Γερουσία έδωσε στη δημοσιότητα το χρονοδιάγραμμα των εργασιών του Σώματος που θα δικάσει τον πρόεδρο.

Οπως σημειώνει το politico.com, οι δύο πλευρές έχουν από 12 ώρες να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους. Ακολουθούν 16 ώρες ερωτήσεων και απαντήσεων και τέσσερις ώρες συζήτησης. Επειτα το Σώμα θα ψηφίσει για το αν θα χρειαστεί να ακούσει και άλλους μάρτυρες ή αν θα χρειαστεί περισσότερα στοιχεία.

Η αυστηρή τήρηση του προγράμματος θα φέρει την ολοκλήρωση της δίκης στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Οι (μειοψηφούντες) Δημοκρατικοί διαφώνησαν ήδη εξηγώντας ότι οι συνεδριάσεις θα αρχίζουν στις 13.00 και κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρώνονται καθημερινά αργά μετά τα μεσάνυχτα.

Τρίτο βασικό επιχείρημα ότι οι Δημοκρατικοί «δεν παρουσίασαν κανένα αποδεικτικό στοιχεία για να στηρίξουν τις κατηγορίες τους»

Οπως εξηγεί ο Λευκός Οίκος, «οι βουλευτές των Δημοκρατικών εσφαλμένα απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος του Προέδρου για την υποτιθέμενη στρατιωτική βοήθεια υπό όρους, ή μια προεδρική συνάντηση για την ανακοίνωση σχετικά με την Ουκρανία και για μια συγκεκριμένη έρευνα. Ωστόσο οι Δημοκρατικοί βουλευτές δεν έχουν ούτε έναν μάρτυρα που υποστηρίζει, με βάση άμεση γνώση, ότι ο πρόεδρος έθεσε ποτέ στην πραγματικότητα έναν τέτοιο όρο».

Αναφέρουν ακόμη ότι «τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν πως ο πρόεδρος Τραμπ είχε έννομες ανησυχίες για τη διαφθορά και την κατανομή των βαρών με τους συμμάχους μας – δύο θέματα συνεπή στην εξωτερική του πολιτική».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...