463
Ο αισιόδοξος αριστερός αντίχειρας του Κουρτς μπορεί να σημαίνει ότι ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας μεθοδεύει την επάνοδό του στο πολιτικό παιχνίδι | EPA/CHRISTIAN BRUNA

Αυστρία: Τρία ντοκιμαντέρ για τον Σεμπάστιαν Κουρτς

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2023, 08:00
Ο αισιόδοξος αριστερός αντίχειρας του Κουρτς μπορεί να σημαίνει ότι ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας μεθοδεύει την επάνοδό του στο πολιτικό παιχνίδι
|EPA/CHRISTIAN BRUNA

Αυστρία: Τρία ντοκιμαντέρ για τον Σεμπάστιαν Κουρτς

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2023, 08:00

Για τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς κυκλοφορούν αντικρουόμενες απόψεις – τώρα και σε ταινίες. Η Corriere della Sera έγραψε ότι αυτή την εποχή προβάλλονται σε βιεννέζικες αίθουσες τρία ντοκιμαντέρ για τον Κουρτς. Ολα αυτά τα φιλμ ασχολούνται με την άνοδο και την πτώση του, όπως και με το ενδεχόμενο επιστροφής του στην εξουσία.

Ο σκηνοθέτης Κουρτ Λάνγκμπαϊν ανασυνθέτει την πορεία του Κουρτς, του νεότερου καγκελαρίου στην Ιστορία της Αυστρίας, ο οποίος εξελέγη το 2017 σε ηλικία μόλις 31 ετών. Την άνοδό του στο αξίωμα τη χαρακτηρίζει προϊόν καλοσχεδιασμένης συνωμοσίας, αποτέλεσμα ίντριγκας και διαφθοράς. Ως γνωστόν, ο Κουρτς επανεξελέγη θριαμβευτικά το 2019, όμως παραιτήθηκε το 2021 ως ένοχος υποβοήθησης της διαφθοράς.

Σύμφωνα με τους δικαστές, είχε χειραγωγήσει γκάλοπ και είχε αγοράσει γραφίδες εφημερίδων για να του γράψουν ευνοϊκά άρθρα. Αυτοί οι εκπρόσωποι του Τύπου ανταμείφθηκαν για τις υπηρεσίες τους με διάφορα ρουσφέτια. Η υπόθεση είναι ακόμα ανοιχτή, μάλιστα η Γενική Εισαγγελία προσέθεσε και νέα κατηγορία, ότι ο Κουρτς είπε ψέματα στη Βουλή στη σχετική ακρόασή του στις αρχές του μήνα.

Ο σκηνοθέτης Σάσα Κέλνραϊτερ δίνει ολοκληρωμένη εικόνα του Κουρτς, ανατρέχοντας στις πολιτικές του επιτυχίες. Βασικά, υποστηρίζει την άποψη ότι ο Κουρτς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πολιτικό προσκήνιο, αν και οι εναντίον του κατηγορίες παραμένουν αναπόδεικτες. Χαρακτηρίζει κιόλας αυτή την κατάσταση «σιωπηλό πραξικόπημα».

Ο Λάνγκμπαϊν πήρε κρατική επιχορήγηση 300.000 ευρώ για την ταινία του, όμως ο Κέλνραϊτερ την απαρνήθηκε για τη δική του. Μπορεί τα γυρίσματά της να κόστισαν μισό εκατομμύριο ευρώ, όμως απέφυγε την υποχρέωση να κατονομάσει τους χρηματοδότες του. Αυτοί, σημείωσε η Corriere, είναι κάποια μυστηριώδης γερμανική ομάδα με την ονομασία Opus-R.

Ο ίδιος ο Κουρτς, ο οποίος αρνήθηκε ότι είχε ρόλο στη δημιουργία της δεύτερης ταινίας ή στη χρηματοδότησή της, έδωσε το παρών στην πρεμιέρα της, μάλιστα κάθισε δίπλα στον πολιτικό «νονό» του, τον πρώην καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σούσελ, ο οποίος χαρακτήρισε το φιλμ «θαυμάσιο».

Υπάρχει όμως και τρίτη ταινία για τον Κουρτς, γυρισμένη από τον κροάτη σκηνοθέτη Γιάκοβ Σεντλαρχάμπε. Αυτή κινείται μεταξύ αγιογραφίας και παρωδίας, αφού αναφέρει «παρενθετικώς» τις κατηγορίες περί διαφθοράς και ψευδορκίας. Η ταινία αυτή προβάλλεται από την περασμένη Τετάρτη και στην πλατφόρμα του Vimeo stream.

Ο Κροάτης δεν κρύβει τη λατρεία του για την πρώην καγκελάριο, τον οποία θεωρεί «χαρισματική προσωπικότητα», και δηλώνει θαυμαστής του. Πάντως δεν είπε πού βρήκε τα λεφτά για το φιλμ, το οποίο στοίχισε 350.000 ευρώ. Το περιεχόμενό του είναι μια περίληψη των στιγμών δόξας του Κουρτς, διανθισμένη με ύμνους στο «είδωλο των συντηρητικών όλου του πλανήτη».

Από όλα τα παραπάνω συνάγεται ότι ο Κουρτς ετοιμάζεται να επιστρέψει στην πολιτική και να διεκδικήσει τον θώκο που έχασε. Τον ευνοεί και η κατάσταση: αφότου παραιτήθηκε, το Λαϊκό Κόμμα εξακολουθεί να κυβερνά, μαζί με τους Πρασίνους, όμως έχει πέσει σε δημοφιλία και μάλλον θα χάσει στις εκλογές του 2024, ενώ οι ακροδεξιοί του Χέρμπερτ Κικλ ονειρεύονται να κάνουν ταμείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...