507
Νέφος αφρικανικής σκόνης πάνω από την Αθήνα την Πέμπτη | In Time News / ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αφρικανική σκόνη: Νέο κύμα τις πρώτες ημέρες του Απριλίου

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2024, 18:16
Νέφος αφρικανικής σκόνης πάνω από την Αθήνα την Πέμπτη
|In Time News / ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αφρικανική σκόνη: Νέο κύμα τις πρώτες ημέρες του Απριλίου

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2024, 18:16

Υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης καταγράφηκαν στη νότια Ελλάδα για ακόμη μία ημέρα την Πέμπτη (28/3) όπως έκανε γνωστό το meteo.gr/ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σύμφωνα με καταγραφές του σταθμού ποιότητας αέρα του meteo.gr / ΕΑΑ στο Ρέθυμνο, οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων PM10 ξεπέρασαν τα 180 μg/m³ στην περιοχή, κατά τις 12:30 το μεσημέρι. Εκτοτε καταγράφηκε σταδιακή υποχώρηση των δυνητικά επιβλαβών σωματιδίων, όπως αναμενόταν άλλωστε και με βάση τα προγνωστικά στοιχεία του μοντέλου μεταφοράς σκόνης DUST/METEO του ΕΑΑ.

Ο συγκεκριμένος σταθμός ποιότητας αέρα αποτελεί μέρος του συστήματος ενημέρωσης και προειδοποίησης καιρικών συνθηκών που αναπτύχθηκε από το meteo.gr / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνου και είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο meteo.gr/rethymno, όπου περιλαμβάνονται τόσο προγνωστικά εργαλεία όσο και παρατηρήσεις μετεωρολογικών σταθμών, σταθμήμετρων, ποιότητας αέρα, κεραυνών και δορυφορικά δεδομένα νεφών και θερμοκρασίας θάλασσας.

Πηγή: meteo.gr

Ο διευθυντής ερευνών του στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος, μίλησε για το φαινόμενο, που καταγράφηκε τις αμέσως προηγούμενες ώρες και σε άλλες περιοχές της χώρας, στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται αυτούς τους μήνες. Δεν είναι παράδοξο ότι συμβαίνει μέσα στον Μάρτιο συνήθως συνοδεύεται με νότιους ανέμους και με αυξημένη θερμοκρασία», δήλωσε.

«Πριν πέντε χρόνια είχαμε ένα πολύ μεγαλύτερο επεισόδιο στην Κρήτη. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το βλέπουμε πλέον αρκετά συχνά. Το πόσο έχει αυξηθεί η συχνότητα του δεν μπορούμε να το πούμε γιατί δεν έχουμε από πολύ παλιά μετρήσεις για να το κάνουμε αυτό. Είναι όμως ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα γιατί επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά όταν οι συγκεντρώσεις είναι μεγάλες στο έδαφος», προσέθεσε ο κ. Λαγουβάρδος, διευκρινίζοντας ότι έχουν καταγραφεί υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης όχι όμως τόσο έντονες χαμηλά.

Ο κ. Λαγουβάρδος επισήμανε, τέλος, ότι από το απόγευμα της Πέμπτης το φαινόμενο υποχωρεί, ωστόσο «φαίνεται να υπάρχει ένα νέο κύμα ζέστης, εντονότερης απ’ αυτήν που είχαμε, και μεταφορά σκόνης από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή τις πρώτες ημέρες του Απριλίου».

  • Σύμφωνα και με την ΕΜΥ οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε πολλές περιοχές της χώρας την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και τις πρώτες μέρες του Απριλίου (αναλυτικά εδώ).
Συστάσεις προς τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη η Ενωση Πνευμονολόγων Ελλάδας εξέδωσε συστάσεις με αφορμή τις υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, καλώντας τους «πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί», καθώς «η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα».

Ανάλογες συστάσεις εξέδωσε την Πέμπτη και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, με τον πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Πλατανησιώτη να επισημαίνει ότι «σε περιοχές με ήδη βεβαρυμένη ατμόσφαιρα, με βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες και αυξημένη λειτουργία κινητήρων εσωτερικής καύσεως, πρέπει να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις και η έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό περιβάλλον».

Οσοι πολίτες εμφανίσουν φαινόμενα δύσπνοιας καλούνται να ζητήσουν άμεσα ιατρική συμβουλή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...