561
Η Βαλεντίν Μονιέ στην ταινία του 1980 «Τηλεφωνική γραμμή» | kino-teatr.ru /OKO

Μήνυση καταθέτει ο Πολάνσκι μετά από δημοσίευμα για ακόμη έναν βιασμό πριν 44 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2019, 13:42
Η Βαλεντίν Μονιέ στην ταινία του 1980 «Τηλεφωνική γραμμή»
|kino-teatr.ru /OKO

Μήνυση καταθέτει ο Πολάνσκι μετά από δημοσίευμα για ακόμη έναν βιασμό πριν 44 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2019, 13:42

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γαλλοπολωνός σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι κατηγορείται δημόσια για βιασμό. Είναι η έκτη, καθώς η γαλλίδα ηθοποιός Βαλεντίν Μονιέ ισχυρίζεται ότι ο διάσημος σκηνοθέτης την είχε βιάσει σε ένα σαλέ στο Γκστάαντ της Ελβετίας, όταν ήταν 18 ετών και συγκεκριμένα το έτος 1975.

Η Βαλεντίν Μονιέ δεν έκανε αγωγή σε δικαστήριο, αλλά επέλεξε να δώσει γλαφυρή συνέντευξη στην εφημερίδα «Le Parisien». «Το 1975 με βίασε ο Ρομάν Πολάνσκι. Δεν είχα καμία σχέση μαζί του, ούτε προσωπική ούτε επαγγελματική. Ούτε καν τον γνώριζα. Συνέβη εξαιρετικά βίαια, όταν επιστρέψαμε στο σαλέ στο Γκστάαντ της Ελβετίας και αφού είχαμε κάνει σκι. Με χτύπησε, με έδειρε μέχρι που παραδόθηκα. Μετά με βίασε και με υπέβαλε σε όλου του είδους τις διαστροφές. Μόλις είχα γίνει 18 χρονών», περιγράφει η Μονιέ, η οποία φοβόταν ότι θα έφτανε σε σημείο να τη δολοφονήσει.

Η Μονιέ είπε ότι είχε προσκληθεί σε ταξίδι στις Αλπεις από μία φίλη της που γνώριζε τον Πολάνσκι και όταν έτυχε να βρεθεί μόνη μαζί του στο σαλέ, αυτός την ρώτησε αν ήθελε να κάνουν σεξ. Του απάντησε όχι, αλλά το ίδιο βράδυ ο Πολάνσκι μπήκε στο δωμάτιό της γυμνός, της έσκισε τα ρούχα και τη βίασε.

«Είχα σοκαριστεί. Ημουν 50 κιλά και ο Πολάνσκι μπορεί να είναι κοντός, αλλά τότε ήταν μυώδης. Πήρε το πάνω χέρι αμέσως». Η πρώτη φορά που έσπασε τη σιωπή της ήταν το 1993 όταν μίλησε στον σύζυγο και τους φίλους της. Και τώρα, μίλησε για πρώτη φορά δημόσια.

Βέβαια, ο δικηγόρος του Πολάνσκι όχι απλώς διαψεύδει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για βιασμό. Αλλά ετοιμάζει και «δικαστική παρέμβαση με αγωγή στην εφημερίδα “Le Parisien”» όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου.

H 63χρονη Μονιέ αποφάσισε να δώσει τη συνέντευξη με τους ισχυρισμούς της, αφότου, όπως ισχυρίζεται, είχε στείλει αναλυτική επιστολή στη Μπριζίτ, τη σύζυγο του γάλλου προέδρου Μακρόν και σε δύο γάλλους υπουργούς που δεν κατονομάζει. Ομως, όπως λέει η ίδια δεν βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση…

Η Μονιέ, που σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη, αισθάνθηκε ιδιαίτερα ανακουφισμένη που επιτέλους μετά από 44 χρόνια κατάφερε να μιλήσει για τον Πολάνσκι. Υπήρξε βέβαια και μία αφορμή…

Η νέα ταινία «Κατηγορώ» του Πολάνσκι που προβλήθηκε στο τελευταίο Φεστιβάλ Βενετίας και απέσπασε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής, είναι υποψήφια και στα ευρωπαϊκά βραβεία κινηματογράφου που θα ανακοινωθούν στις 7 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο.

«Είναι δυνατόν υπό το πρόσχημα μιας ταινίας, να ακούς το πρόσωπο που στιγμάτισε τη ζωή σου για πάντα να λέει “Κατηγορώ”, ενώ έχει εμποδίσει το θύμα του να τον κατηγορήσει;» τόνισε η ηθοποιός, προσθέτοντας ότι η τραυματική ανάμνηση του δεν θα φύγει ποτέ από την ψυχή της. «Είχα αηδιάσει από τον τρόπο που ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί την πλοκή της ταινίας του για να αντικατοπτρίσει τη δική του υπόθεση στις ΗΠΑ», συμπληρώνει.

Το 1977 και όταν ο Πολάνσκι ήταν 43 ετών, του είχε ασκηθεί δίωξη στις ΗΠΑ για «σεξουαλική βία με χρήση ναρκωτικών» στη 13χρονη Σαμάνθα Γκέιμερ. Κατηγορίες που τότε είχε αποδεχθεί ο Πολάνσκι. Ο σκηνοθέτης από τότε ζει στο Παρίσι με τη σύζυγό του Εμανουέλ Σενιέ, που είναι 33 χρόνια μικρότερή του και έχουν δύο παιδιά.

Ο δικηγόρος του τόνισε ότι το καταγγελλόμενο περιστατικό συνέβη πριν από 45 χρόνια. «Πώς τόσα χρόνια δεν έχει έρθει σε γνώση του πελάτη μου. Είναι ατυχές και μόνο ότι δημοσιοποιείται τώρα που προβάλλεται η νέα ταινία του σκηνοθέτη».

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με όσα προβλέπει ο γαλλικός ποινικός κώδικας, το περιστατικό έχει παραγραφεί, εφόσον έχουν περάσει 20 χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...