1197
Ο Γιούργκεν Κλοπ είχε ζητήσει ακόμα και από τους πωλητές χοτ ντογκ να βρεθούν σε φόρμα κόντρα στη Σίτι. Δικαιώθηκε... | Action Images via Reuters/Carl Recine/CreativeProtagon

Το χρώμα του weekend #6: Με το σύστημα… χοτ-ντογκ

Sportscaster Sportscaster 11 Νοεμβρίου 2019, 13:09
Ο Γιούργκεν Κλοπ είχε ζητήσει ακόμα και από τους πωλητές χοτ ντογκ να βρεθούν σε φόρμα κόντρα στη Σίτι. Δικαιώθηκε...
|Action Images via Reuters/Carl Recine/CreativeProtagon

Το χρώμα του weekend #6: Με το σύστημα… χοτ-ντογκ

Sportscaster Sportscaster 11 Νοεμβρίου 2019, 13:09
Ποιος θα σταματήσει αυτή τη Λίβερπουλ;

Αυτό με τα χοτ-ντογκ δεν ήταν αστείο. Ηταν μια προφητεία, βουτηγμένη στη σως της υπερβολής. Πώς το είχε πει, ο Κλοπ; «Θα πρέπει να κάνουμε το καλύτερό μας παιχνίδι. Ολοι στο γήπεδο θα πρέπει να είναι σε top φόρμα. Ακόμη και οι άνθρωποι που πωλούν τα χοτ-ντογκ. Εάν δεν είσαι γενναίος κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, δεν έχεις καμία τύχη. Πρέπει να έχεις τέλειες τοποθετήσεις στο γήπεδο, να προστατεύεις τέλεια την περιοχή σου. Δεν μπορείς να είσαι τόσο δημιουργικός και επιθετικός, όσο σε άλλα ματς. Χρειάζεται άλλη διάταξη».

Ετσι κι έγινε. Η Λίβερπουλ ήταν ουσιαστική, συγκεντρωμένη και αποφασισμένη. Επαιξε με την εξυπνάδα και την αυτοπεποίθηση που της εμπνέει ο γερμανός προπονητής, αφήνοντας το θέαμα σε δεύτερη μοίρα. Αλλοτε επίθεση, κι άλλοτε άμυνα. Ολοι της οι παίκτες -με κορυφαίο τον Λόβρεν- έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Με κατοχή μπάλας που έφτασε το 80%, η Σίτι πέτυχε μόνον ένα γκολ, και δέχτηκε τρία (Φαμπίνιο, Σαλάχ, Μανέ). Για άλλη μια φορά ο Κλοπ κατάφερε να βραχυκυκλώσει την ποδοσφαιρική μηχανή του Γκουαρντιόλα.

Η Λίβερπουλ πριν το ματς με τη Σίτι. Επαιξε στέρεα και παθιασμένα. Ετσι, δύσκολα μπορεί να χάσει τον τίτλο (Reuters)

Από το 2013, που άρχισε η αντιπαλότητά τους στην Bundesliga (με τις αναμετρήσεις Μπάγερν Μονάχου – Ντόρτμουντ) μέχρι σήμερα, ο Γερμανός είναι ο προπονητής που έχει υποχρεώσει τον Πεπ στις περισσότερες ήττες του (8). Ο Καταλανός έχει νικήσει τον Κλοπ έξι φορές, ενώ τρεις αγώνες έληξαν χωρίς νικητή.

Με τη νίκη της στο ντέρμπι του «Ανφιλντ», που είδε όλος ο κόσμος (μεταδόθηκε από 35 τηλεοπτικά δίκτυα σε 200 χώρες), η Λίβερπουλ ξέφυγε εννέα βαθμούς από τη μεγάλη της αντίπαλο, και οκτώ από τη Λέστερ και την Τσέλσι. Συνεχίζει τον καλπασμό της από την περασμένη σεζόν, έχοντας φτάσει τις 41 νίκες στα 50 τελευταία της παιχνίδια. Αρνείται να χάσει. Εφέτος έχει συγκεντρώσει δέκα βαθμούς σε αγώνες στους οποίους βρέθηκε πίσω στο σκορ. Αν και βρισκόμαστε μόλις στη 12η αγωνιστική της Premier League, είναι -πια- το ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο που προσμένει εδώ και τρεις δεκαετίες.

Ακόμη και στην εποχή του Γκουαρντιόλα, το «Ανφιλντ» αποδεικνύεται εφιάλτης για τη Σίτι. Η τελευταία της νίκη εκεί σημειώθηκε στις 3 Μαϊου 2003. Εκτοτε, η Λίβερπουλ μετρά 16 χρόνια και 21 ματς αήττητη απέναντι στους «Πολίτες», στο πρωτάθλημα, το Λιγκ Καπ, αλλά και το Champions League.

Ο «τρομοκράτης» Λεβαντόφσκι

Η παράδοση «μίλησε» και στη Γερμανία. Στο (υποτιθέμενο) ντέρμπι του Μονάχου η Μπάγερν συνέτριψε την Μπορούσια Ντόρτμουντ με 4-0. Στο «Αλιάνς Αρίνα» την έχει… πελάτη. Στα τέσσερα προηγούμενα παιχνίδια των δύο ομάδων σε αυτό το γήπεδο, οι Βαυαροί είχαν νικήσει με 5-1, 4-1, 6-0 και 5-0!

Απόλυτος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, που σκόραρε το πρώτο και το τρίτο γκολ. Σε 11 ματς πρωταθλήματος ο πολωνός «εκτελεστής» έχει πετύχει 16 τέρματα (μόνο δύο με πέναλτι), από τα 29 της ομάδας του. Και σε όλες τις διοργανώσεις, εφέτος, μετράει 23 γκολ σε 18 ματς. Σκοράρει, ανελλιπώς, από τις 3 Αυγούστου.

O Λεβαντόφσκι συνεχίζει να σκοράρει κατά βούληση (Reuters)

Το γνωρίζαμε από παλιά, πόσο δεινός σκόρερ είναι. Κάποτε είχε βάλει στη Βόλφσμπουργκ πέντε γκολ σε εννέα λεπτά! Και πριν από έξι χρόνια, τέσσερα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Σε ημιτελικό του Champions League, μάλιστα, με τη φανέλα της Ντόρτμουντ. Αλλά, όσο μεγαλώνει -τώρα είναι 31-, τόσο συχνότερα (και ευκολότερα) «βλέπει δίχτυα». Με ένα άγγιγμα της μπάλας. Υποφέρει από πόνους στη βουβωνική χώρα, όμως η Μπάγερν καθυστερεί την επέμβαση στην οποία πρέπει να υποβληθεί, μέχρι τη χειμερινή διακοπή του πρωταθλήματος. Τόσο πολύ τον έχει ανάγκη…

Καλύτερα να του δίνουν πέναλτι…

Οχι όσο η Μπαρτσελόνα τον Μέσι, βεβαίως. Αυτή η εξάρτηση είναι μοναδική – μοιάζει με εκείνη της Αργεντινής του 1986 από τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Ιδίως η εφετινή «Μπάρτσα», χωρίς τον Μέσι θα ήταν μια ομάδα που θα «τρόμαζε» να προκριθεί από τον όμιλό της στο Champions League. Στην αναμέτρηση με τη Θέλτα (4-1) ο αργεντινός σούπερ-σταρ ήταν, πάλι, «μια ομάδα μόνος του». Πέτυχε χατ-τρικ, ισοφαρίζοντας τα 34 του Κριστιάνο Ρονάλντο στη La Liga, και σκόραρε δύο από τα γκολ του με αριστουργηματικές εκτελέσεις φάουλ. «Είναι αδύνατον να μην εξαρτιόμαστε από τον Μέσι. Αυτή είναι η κατάσταση», παραδέχτηκε μετά το ματς ο προπονητής των Καταλανών, Ερνέστο Βαλβέρδε.

O Λιονέλ Μέσι εκτελεί έξω από την περιοχή (REUTERS/Albert Gea)

Ακόμη κι όταν δεν είναι στα μεγάλα του κέφια, τα κάνει όλα να φαίνονται τόσο απλά… Ιδίως στις εκτελέσεις φάουλ, έχει ξεπεράσει τον εαυτό του (και όλους τους υπόλοιπους «σπεσιαλίστες»). Στην Ισπανία είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε αυτήν την κατηγορία. Εχει πετύχει 33 γκολ, έναντι 19 του Κριστιάνο Ρονάλντο και 16 του Ρομπέρτο Κάρλος. Μετά τη σεζόν 2015-2016, το ποσοστό ευστοχίας του έχει εκτοξευτεί στο 12,6%, από 7% που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Είναι εντυπωσιακό, να τον βλέπεις να καθορίζει την τύχη ενός αγώνα, χωρίς, καν, να ιδρώνει τη φανέλα του.

Θα είναι κρίμα, για έναν τέτοιο παίκτη, να παρακολουθήσει τον τελικό του Champions League ως θεατής για πέμπτη διαδοχική σεζόν. Να κλείσει την καριέρα του με μόνον τρεις Κούπες. Αλλά, δυστυχώς, η Μπαρτσελόνα δεν είναι, ούτε εφέτος, στα καλά της.

Η χαρμολύπη των Παναθηναϊκών

Τα τελευταία χρόνια οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έχουν συνηθίσει να παίρνουν χαρές από το μπάσκετ και πίκρες από το ποδόσφαιρο. Αλλά, έστω για μια μέρα, την Κυριακή συνέβη το αντίστροφο. Στην Πάτρα ο «Εξάστερος» αποκλείστηκε από το Κύπελλο Ελλάδας (81-79), από έναν Προμηθέα που διαρκώς μεγαλώνει. Ενώ στο ΟΑΚΑ, το «Τριφύλλι» κατέκτησε την πρώτη του εντός έδρας νίκη της σεζόν με επική ανατροπή (3-2) επί της ΑΕΚ, που μέχρι πρότινος ήταν άτρωτη στα ντέρμπι.

Οι παίκτες του Προμηθέα «κάρφωσαν» τον Παναθηναϊκό (INTIMESports)

Τον είχε σίγουρο τον τίτλο, στο μπάσκετ, ο Παναθηναϊκός. Με τον Ολυμπιακό απόντα, κανένας αντίπαλος δεν έδειχνε ικανός να του τον στερήσει. Φαίνεται, όμως, ότι… λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο. Ο Προμηθέας έχει δυναμώσει τόσο πολύ, ώστε -σε όρους ενός μόνον αγώνα- να μπορεί να τον κοιτάξει στα μάτια. Σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού βρισκόταν μπροστά στο σκορ, με τη διαφορά να φτάνει κάποια στιγμή στο +15. Κατέκτησε άξια τη νίκη που, ίσως, είναι το μεγαλύτερό του έπαθλο -μέχρι στιγμής- για την καταπληκτική του πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Η επιβράβευση ενός οργανωμένου και υπομονετικού σχεδίου που σπανίως συναντά κανείς στον ελληνικό αθλητισμό.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού ανταποδίδουν το χειροκρότημα του κόσμου (INTIMESports)

Στο ΟΑΚΑ επιβεβαιώθηκε ότι η προσπάθεια του Παναθηναϊκού να επιστρέψει στο ιστορικό του μέγεθος αξίζει την υποστήριξη των οπαδών του, έστω κι αν μια (ακόμη) χρονιά φαίνεται χαμένη. Επίσης, επαληθεύτηκε η αξία της παράδοσης. Που παίζει στα γήπεδα έναν ρόλο μάλλον ανεξήγητο, αλλά πολύ σημαντικό. Η ΑΕΚ δεν έχει νικήσει τον Παναθηναϊκό στην έδρα του, εδώ και 13 χρόνια. Δεν τα κατάφερε ούτε χθες, αν και προηγήθηκε με 2-0. Κι αυτή η ήττα κάνει το Πρωτάθλημα υπόθεση δύο ομάδων: του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ. Του άλλοτε «ΠΑΟΚ της Τούμπας», που έχει πάθει μετάλλαξη. Συμπλήρωσε 22 εκτός έδρας ματς χωρίς ήττα στη Σούπερ Λιγκ, και 30 παιχνίδια μακριά από τη Θεσσαλονίκη στα οποία σκοράρει ανελλιπώς. Είναι ένα ρεκόρ, που δεν περίμενες από τον «Δικέφαλο του Βορρά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...