337
| REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Το Facebook διέγραψε λογαριασμούς που επηρέαζαν τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2018, 10:28

Το Facebook διέγραψε λογαριασμούς που επηρέαζαν τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2018, 10:28

Εστω και κατόπιν εορτής το Facebook, που τόσο πολύ κατηγορήθηκε ότι δεν εντόπισε την προσπάθεια χειραγώγησης των εκλογών του 2016, παίρνει μέτρα.

Την Τρίτη ανακοίνωσε ότι εντόπισε μια συντονισμένη εκστρατεία πολιτικής επιρροής ενόψει των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2018 και διέγραψε δεκάδες ψεύτικα προφίλ χρηστών στην κοινωνική του πλατφόρμα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι διέγραψε 32 σελίδες και λογαριασμούς από το Facebook και το Instagram, ως μέρος της προσπάθειάς της να καταπολεμήσει την ξένη ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, απόπειρες που βουλευτές χαρακτηρίζουν επικίνδυνες για τη δημοκρατία.

Σε μία περίπτωση οι δημιουργοί των λογαριασμών προσπάθησαν να προκαλέσουν σύγκρουση ανάμεσα σε ακροδεξιούς και αριστερούς διαδηλωτές κατά την επέτειο της διαδήλωσης στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, πέρυσι τον Αύγουστο. Σε αυτήν ένας νεοναζί παρέσυρε με το αυτοκίνητό του και σκότωσε μια αντιφασίστρια διαδηλώτρια.

Πάνω από 2.500 άνθρωποι δήλωσαν ότι θα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις – στην πράξη βέβαια πολλοί το δηλώνουν, αλλά λίγοι το πράττουν.

«Αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή στο Facebook επειδή δεν θέλουμε άτομα ή οργανισμούς να δημιουργούν δίκτυα λογαριασμών για να παραπλανούν άλλους για το ποιοι είναι ή για το τι κάνουν», ανέφερε η εταιρεία στο ιστολόγιό της.

«Βρισκόμαστε ακόμη στα πολύ πρώτα στάδια της έρευνάς μας και δεν έχουμε όλα τα δεδομένα – όπως ποιοι ενδέχεται να βρίσκονται πίσω από αυτό», υπογραμμίζεται.

Περισσότεροι από 290.000 χρήστες ακολουθούσαν τουλάχιστον μια σελίδα και λογαριασμούς από αυτές τις σελίδες και περίπου 11.000 δολάρια ξοδεύτηκαν σε περίπου 150 διαφημίσεις, τόνισε η εταιρεία. Οι λογαριασμοί δημιούργησαν περίπου 30 εκδηλώσεις από τον Μάιο του 2017.

Συγκλίνουσες πληροφορίες και αναφορές από την εταιρεία και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θέλουν έναν ρωσικό προπαγανδιστικό βραχίονα να έχει επιχειρήσει να αναμιχθεί στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, αναρτώντας και αγοράζοντας χώρο διαφημίσεων στο Facebook. Η Μόσχα αρνείται συστηματικά κάθε ανάμιξη.

Δεν υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις ότι η Ρωσία είναι πίσω από τις σελίδες που διαγράφηκαν αυτή τη φορά.

Η εταιρεία είχε στο παρελθόν τονίσει ότι 126 εκατομμύρια Αμερικάνοι στο Facebook ίσως να εκτέθηκαν σε πολιτικό περιεχόμενο, υποστηριζόμενο από τη Ρωσία, σε διάρκεια δύο ετών και ότι 16 εκατομμύρια ενδέχεται να εκτέθηκαν σε ρωσική πληροφόρηση στο Instagram.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...