405
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος | Alexandros Michailidis / SOOC

Τσακαλώτος: Είναι το τέλος της κρίσης, βιώσιμο πια το χρέος

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2018, 08:39
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
|Alexandros Michailidis / SOOC

Τσακαλώτος: Είναι το τέλος της κρίσης, βιώσιμο πια το χρέος

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2018, 08:39

Το τέλος της κρίσης σήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup  στην οποία αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής αλλά και ένα αυστηρό πλαίσιο εποπτείας

Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι οι αποφάσεις του Eurogroup καθιστούν το χρέος βιώσιμο και επιτρέπουν στην Ελλάδα να κοιτά με αισιοδοξία το μέλλον.

«Είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και έχει όλα τα συστατικά για πρόσβαση στις αγορές και ενίσχυση της ανάπτυξης» επισήμανε ο υπουργός σε συνέντευξη μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο λαός αυτά τα οκτώ χρόνια και «θα πρέπει πολύ γρήγορα να δει αποτελέσματα στην τσέπη του από τη συμφωνία. Αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η κυβέρνηση για το μέλλον».

Ειδικά για το χρέος, είπε πως αυτό είναι πια βιώσιμο και μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις αγορές. Το μαξιλάρι ασφαλείας θα αρκεί για τουλάχιστον 22 μήνες και υπό προϋποθέσεις για περισσότερο χρόνο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του βάρους από το χρέος στην οικονομία (για παράδειγμα, με την εξαγορά δανείων από το ΔΝΤ).

Τη θέση αυτή έχει αμφισβητήσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος υπενθύμισε ότι η διευθέτηση του χρέους είχε διασφαλιστεί από την κυβέρνηση ήδη από το 2012 και ότι στο Eurogroup επιβεβαιώθηκαν τα συμφωνηθέντα.

Εκτίμησε ακόμη ο υπουργός ότι «η ατζέντα αλλάζει και υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια άσκησης πολιτικής», λέγοντας ακόμη πως το επίπεδο της λιτότητας θα μειώνεται σταδιακά είτε με μειώσεις των φόρων είτε με αυξήσεις των δαπανών. «Η ατζέντα αλλάζει και το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει, μπορούμε να πάμε σε μια περίοδο με πολύ πιο εποικοδομητικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις» ανέφερε.

Για τη συνεδρίαση είπε ότι στο Eurogroup «έδεσαν τα κομμάτια του παζλ».

Πρόκειται, όπως ανέφερε, για την ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης, την ολιστική στρατηγική για την ανάπτυξη, τη συμφωνία για το χρέος και τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Αυτή δεν πρόκειται για δ’ μνημόνιο, όπως είπε ο υπουργός, αλλά αφορά σε θέματα είτε από το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο είτε από το τρίτο πρόγραμμα.

«Μπορούμε να κοιτάξουμε την περίοδο μετά την 21η Αυγούστου με αισιοδοξία», τόνισε σε άλλο σημείο ο υπουργός.

Για την επόμενη έξοδο στις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε τέσσερις με πέντε απόπειρες τα επόμενα δύο χρόνια, με τον ακριβή χρόνο να αποτελεί τεχνοκρατική απόφαση του ΟΔΔΗΧ. Ερωτηθείς δε, είπε ότι η λύση που επελέγη από το Eurogroup δεν αφήνει χώρο στον γαλλικό μηχανισμό.