887
Τσακαλώτος, Μοσκοβισί και Σεντένο στο Eurogroup | EPA

Μια ιστορική -αλλά όχι και τόσο ιδανική- συμφωνία για το χρέος επετεύχθη στο Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2018, 02:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/06/2018, 08:00
Τσακαλώτος, Μοσκοβισί και Σεντένο στο Eurogroup
|EPA

Μια ιστορική -αλλά όχι και τόσο ιδανική- συμφωνία για το χρέος επετεύχθη στο Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2018, 02:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/06/2018, 08:00

Σε συμφωνία τριών σημείων κατέληξε το Eurogroup, το οποίο από την κυβέρνηση είχε ήδη περιγραφεί ως ιστορικό— το αν θα είναι μένει να αποδειχθεί.

Υστερα από εννέα (!) ώρες συνεδρίασης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε μια περιορισμένη παρέμβαση στο χρέος για την ολοκλήρωση του Μνημονίου 3 αλλά και σε μία πολύ απαιτητική εποπτεία μετά τις 20 Αυγούστου —είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μια τέτοια συμφωνία επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να φορέσει γραβάτα (που έχει πει ότι θα το κάνει αν λυθεί το θέμα του χρέους), αν και από το Μαξίμου θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τις επιμηκύνσεις των δανείων όσο μπορούν.

Οι υπουργοί συμφώνησαν για το ύψος της τελικής δόσης των δανείων για την Ελλάδα στα 15 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 9,5 δισ. προορίζονται για το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» ώστε να καλύψει η Ελλάδα χρηματοδοτικές ανάγκες της μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, ενώ τα υπόλοιπα 5,5 δισ. θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ετσι το μαξιλάρι θα ανέλθει στα 24,1 δις., που θεωρείται ότι επαρκεί τουλάχιστον για 22 μήνες, δηλαδή περίπου ως το καλοκαίρι του 2020. Ενα μέρος των χρημάτων, τα 3,3 δι.σ, μπορεί να διατεθεί ώστε να εξαγοραστούν δάνεια που οφείλονται στο ΔΝΤ.

Συμφωνήθηκε ακόμη η επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια καθώς και 10 χρόνια χάριτος, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα επιβαρύνεται έως το 2033.

Αναστέλλεται επ’ αόριστον το αυξημένο επιτόκιο που χρεωνόταν για μια δόση στήριξης ύψους 11,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά ομολόγων το 2012.

Σημαντικό είναι ακόμη το ότι η Ελλάδα οφείλει να πετυχαίνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 έως το 2060. Εξακολουθεί να ισχύει ο στόχος για 3,5% ως το 2022.

Ακόμη, η Ελλάδα μπορεί να λάβει τα έσοδα από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των μελών της ευρωζώνης και υπολογίζονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ. Τα χρήματα θα εκταμιευτούν σε εξαμηνιαίες δόσεις από τον προσεχή Δεκέμβριο ως τον  Ιούνιο του 2022.

Η Ελλάδα θα βρίσκεται σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας», χωρίς πάντως επισκέψεις ανά τρίμηνο. Στην επιτήρηση θα συμμετέχει και το ΔΝΤ, όχι όμως χρηματοδοτικά.

Οι θεσμοί θα παρακολουθούν εάν η Αθήνα μένει πιστή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για συνέχιση και εμβάθυνση μεταρρυθμίσεων ή στην λήψη δημοσιονομικών μέτρων. Εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, οι εταίροι θα μπορούν να παγώσουν την προώθηση των κερδών από τα ομόλογα της ΕΚΤ και την αναστολή του αυξημένου επιτοκίου για τα 11,3 δισ.

Τσακαλώτος: «Είναι το τέλος της κρίσης»

Πανηγυρικές οι αντιδράσεις και από την ελληνική πλευρά: «Είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και έχει όλα τα συστατικά για πρόσβαση στις αγορές και ενίσχυση της ανάπτυξης» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα 8 χρόνια. Θα πρέπει πολύ γρήγορα αυτός ο λαός να δει αποτελέσματα .Όλοι έκαναν λόγο για σημαντική στιγμή. Αυτό που πήραμε είναι άμεσα 10 χρόνια να πάνε πίσω οι πληρωμές επιτοκίων και δέκα χρόνια επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων μας και έξτρα για το μαξιλάρι ασφαλείας» ανέφερε.

Τόνισε ακόμη ότι «μπορούμε να κοιτάξουμε την περίοδο μετά την 21η Αυγούστου με αισιοδοξία». Ειδικά για το χρέος, είπε πως αυτό είναι πια βιώσιμο και μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις αγορές. Το μαξιλάρι ασφαλείας θα αρκεί για τουλάχιστον 22 μήνες και υπό προϋποθέσεις για περισσότερο χρόνο, επισημαίνοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του βάρους από το χρέος στην οικονομία (για παράδειγμα με την εξαγορά δανείων από το ΔΝΤ).

«Ιστορική και συγκινητική στιγμή»

«Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής βοήθειας, η Eλλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και το Eurogroup εκπλήρωσε το δικό του μέρος της συμφωνίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για μια «ιστορική στιγμή», η οποία όπως είπε είναι συγχρόνως και συγκινητική, συναισθήματα που συμμερίστηκε και η Κριστίν Λαγκάρντ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η συμφωνία χαιρετίστηκε ως ιστορική στιγμή από ευρωπαίους διπλωμάτες, καθώς σηματοδοτεί το κλείσιμο της οκταετούς περιόδου των τριών προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας, η οποία υπέστη τη χειρότερη ύφεση που έχει αντιμετωπίσει ευρωπαϊκή οικονομία στη σύγχρονη ιστορία, ανέφεραν σε διαδικτυακή τους ανταπόκριση από το Λουξεμβούργο οι Financial Times.

Στο επίκεντρο και το Brexit

Τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης απασχόλησε πολύ και το Brexit. Η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του πανταχού παρόντος ΔΝΤ, προειδοποίησε ότι η έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναδεικνύεται σε έναν από τους κινδύνους για την ανάπτυξη στις χώρες της Ευρωζώνης.

Απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους, η Λαγκάρντ επισήμανε ότι το ΔΝΤ ετοιμάζεται να αναθεωρήσει ελαφρώς προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των χωρών της Ευρωζώνης εξαιτίας αναδυόμενων κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων στις συνομιλίες για το Brexit.

«Ο κίνδυνος του Brexit ως έχει -νομίζω το έχουμε συζητήσει ήδη αρκετά αυτό, είναι μάλλον η παράταση των διαπραγματεύσεων, και οι δυσκολίες ειδικά από πλευράς του Ηνωμένου Βασιλείου να παρουσιάσει μια σαφή θέση, που μοιάζουν να προσθέτουν περισσότερη αβεβαιότητα, κάτι που πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο», είπε η Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την ίδια, η έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις του Λονδίνου και των Βρυξελλών ενδέχεται «να οδηγήσουν σε ένα σκληρό Brexit».

Η Λαγκάρντ χαρακτήρισε την εντεινόμενη αβεβαιότητα ως προς τις εντάσεις με τις ΗΠΑ για το εμπόριο και τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο χώρες μέλη της Eυρωζώνης να ανατρέψουν μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί ως δύο ακόμη κινδύνους για τον ευρvχώρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...