405
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Eurogroup | Alexandros Michailidis / SOOC

SZ: «Δεν είναι κακοί οι οιωνοί» για την έξοδο από το πρόγραμμα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2018, 08:22
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Eurogroup
|Alexandros Michailidis / SOOC

SZ: «Δεν είναι κακοί οι οιωνοί» για την έξοδο από το πρόγραμμα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2018, 08:22

Η Ελλάδα, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης θέλει να τα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις και πάλι και οι οιωνοί δεν είναι κακοί, γράφει η Süddeutsche Zeitung, η οποία επισημαίνει πάντως ότι πρώτα πρέπει να διευθετηθούν κάποια σημεία στο Eurogroup αυτής της εβδομάδας.

Σε ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας από τις Βρυξέλλες, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «αυτήν την εβδομάδα αναμένεται συμφωνία για την ελάφρυνση του (ελληνικού) χρέους».

Η εφημερίδα του Μονάχου βλέπει την «Αθήνα προ της εξόδου» και κάνει λόγο για μεγάλη «αποφασιστικότητα» για επίτευξη συμφωνίας, σημειώνοντας ότι «πριν από τη λήξη του τρίτου πλέον δανειακού προγράμματος στις 20 Αυγούστου, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης θέλουν να φτάσουν οπωσδήποτε σε συμφωνία αυτήν την εβδομάδα».

«Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης διαρκείας και τρία πακέτα πολλών δισεκατομμυρίων» η Ελλάδα θέλει «να τα καταφέρει πάλι με τις δικές τις δυνάμεις».

Οπως εκτιμά η SZ, «οι οιωνοί δεν είναι κακοί. Η κυβέρνηση στην Αθήνα είναι στη διαδικασία να συμβάλει το μερίδιό της, υλοποιώντας τις πάνω από 80 προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Ως αντάλλαγμα τα κράτη της ευρωζώνης θέλουν να αποφασίσουν ποιες παραχωρήσεις θα κάνουν έναντι της Ελλάδας».

Το δημοσίευμα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, επισημαίνει ότι κεντρικό ζήτημα είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Για αυτό το θέμα γράφει ότι «πρόκειται να παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής χορηγηθέντων δανείων. Υπό συζήτηση βρίσκεται παράταση από 0 έως 15 χρόνια, με τη Γερμανία να κινείται μάλλον στο κάτω μέρος της κλίμακας. Οι διαπραγματευτές από το Βερολίνο έδωσαν πάντως στους υπόλοιπους να καταλάβουν ότι είναι πρόθυμοι να προβούν σε παραχωρήσεις. Στις Βρυξέλλες υπάρχει η εκτίμηση ότι τελικά ενδέχεται οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν στη μέση, δηλαδή περί τα επτά ή οκτώ χρόνια».

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρει ότι «μάλλον δεν πρόκειται πια να εμπλακεί χρηματοδοτικά» σε αυτό. «Ομως τα κράτη της ευρωζώνης δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν εντελώς». Η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ «θέλει να συμμετάσχει στη συνάντηση (του Eurogroup) την Πέμπτη. Τότε αναμένεται να συζητηθεί και ο ρόλος τον οποίο πρόκειται να παίξει μελλοντικά το ΔΝΤ στην Ελλάδα», γράφει η SZ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, υπάρχει σύγκλιση για αυστηρότερη μεταμνημονιακή εποπτεία της Αθήνας συγκριτικά με άλλες χώρες που είχαν υπαχθεί σε πρόγραμμα. Τέλος, προσθέτει ότι «παρά τις εκτεταμένες απαιτήσεις θα πρέπει ‘να αποφευχθεί να δοθεί η εντύπωση ότι με αυτές (τις απαιτήσεις) σχεδιάζεται ντε φάκτο ένα νέο πρόγραμμα», επικαλούμενη έγγραφα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις. «Ακριβώς αυτό φοβάται όμως η ελληνική κυβέρνηση», σχολιάζει κλείνοντας η εφημερίδα του Μονάχου.