509
Ο νέος αμερικανός πρεσβευτής στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρενέλ, με το που πάτησε το πόδι του στο Βερολίνο έκανε κάθε άλλο παρά διπλωματικές δηλώσεις | REUTERS

Ακροδεξιά διαπιστευτήρια επέδωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2018, 21:51
Ο νέος αμερικανός πρεσβευτής στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρενέλ, με το που πάτησε το πόδι του στο Βερολίνο έκανε κάθε άλλο παρά διπλωματικές δηλώσεις
|REUTERS

Ακροδεξιά διαπιστευτήρια επέδωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2018, 21:51

Ο «εμπορικός πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, που ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα με τη μονομερή απόφαση Τραμπ για δασμολόγηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, δεν είναι παρά η κορυφή ενός μεγάλου παγόβουνου αντιθέσεων.

Ιδιαίτερα κατά τη διακυβέρνηση Τραμπ, αυτές οι αντιθέσεις απέκτησαν και πολιτικό βάθος, έτσι οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πυλώνων της Δύσης εκδηλώνονται με την πρώτη ευκαιρία και κάθε άλλο παρά εκπλήσσουν.

Καθώς η ευρωπαϊκή αντίληψη περί ανοικτών πολιτικών και εξωστρέφειας δεν εξαντλείται, φυσικά, στην ελεύθερη οικονομία και στο διεθνές εμπόριο αλλά διατρέχει το σύνολο των δομών που καθορίζουν τη δυτική αστική δημοκρατία, ήταν μάλλον αναμενόμενη η υποδοχή που επιφύλαξαν στον νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βερολίνο οι εκπρόσωποι της γερμανικής πολιτικής σκηνής.

Ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ολόφρεσκος στο διπλωματικό του πόστο, δέχθηκε ακαριαία ένα κύμα επικρίσεων για πρόσφατες δηλώσεις του που ερμηνεύονται, πέραν της καθαυτό πολιτικής ουσίας τους, και ως απόπειρα ανάμειξης στα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα. Ο Γκρενέλ είχε… εκτοξεύσει τις συγκεκριμένες ρουκέτες του συνεντευξιαζόμενος σε ακροδεξιό Μέσο, στο βρετανικό Breitbart, όπου φρόντισε να διατυμπανίσει την επιθυμία του να ενδυναμώσει την «αντικαθεστωτική Δεξιά» παντού στην Ευρώπη.

New U.S. ambassador to Germany Richard Allen Grenell (L) and his partner Matthew Lashey pose with German President Frank-Walter Steinmeier after his diplomatic accreditation at Bellevue Palace in Berlin, Germany, in a still image taken from a Reuters TV footage on June 4, 2018. REUTERS/Reuters TV
Βερολίνο, 4 Ιουνίου: ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρενέλ (αριστερά) και ο συνεργάτης του Μάθιου Λάσεϊ (δεξιά) φωτογραφίζονται με τον γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ μετά την τελετή διαπίστευσης (REUTERS/Reuters TV)

«Υπάρχει, νομίζω, ένα ογκούμενο κύμα συντηρητικών πολιτικών αντιδράσεων, που κυριαρχούν επειδή οι αριστερές πολιτικές απέτυχαν» είχε αποφανθεί στην περιβόητη συνέντευξή του ο Γκρενέλ, και αμέσως το γερμανικό υπουργείο των Εξωτερικών έσπευσε να του ζητήσει εξηγήσεις, ώστε να αποκαλυφθεί τι ακριβώς υπονοεί και κρύβει πίσω από τη γενικότητα του σχολίου του. Ο Γκρενέλ επιπροσθέτως εισέπραξε τη μομφή ότι παραβιάζει το διπλωματικό πρωτόκολλο. Μάλιστα ενοχλημένος από τις δηλώσεις Γκρενέλ εμφανίστηκε και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας: «Και βέβαια έχω λάβει γνώση αυτών των δηλώσεων» είπε, «όπως επίσης και της κριτικής που υπήρξε, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κάποια θέματα προς συζήτηση».

«Τουλάχιστον οι Ρώσοι κρατούν τα προσχήματα»

Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Μετίν Χακβερντί, μέλος της γερμανο-αμερικανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας, σχολίασε ότι κατά το παρελθόν η Γερμανία είχε την τύχη να έχει αμερικανούς πρεσβευτές οι οποίοι έχτιζαν γέφυρες συνεργασίας. «Ως μέλος του SPD, κόμματος αριστερού, με μακρά παράδοση αντιπαράθεσης -και μάλιστα από κοινού με τις ΗΠΑ- προς τους Ναζιστές και τους Κομμουνιστές, θυμώνω όταν ακούω από τον πρεσβευτή Γκρενέλ ότι απέτυχαν, τάχα, οι πολιτικές μας» είπε. Επικρίσεις, ανάλογης οξύτητας, απηύθυνε στον Γκρενέλ και o βουλευτής των Πρασίνων Ομνιντ Νουριπούρ, με δηκτικό κιόλας τρόπο: «Τουλάχιστον οι Ρώσοι κάνουν προσπάθεια να μην γίνει αντιληπτό ότι εμπλέκονται σε υποθέσεις άλλων χωρών»…   

Για το όλο θέμα, όπως ανέφερε και ο Guardian, από αμερικανικής πλευράς τηρείται σιγή ιχθύος: η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, αρνήθηκε να πει οτιδήποτε σχετικά με τις απόψεις Γκρενέλ, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει ενημέρωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...