471
Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν (αριστερά) με τον Μουν Τζάε-Ιν στη συνάντησή τους στη Σεούλ | The Presidential Blue House /Handout via REUTERS

Ο Κιμ υπόσχεται αποπυρηνικοποίηση, ο Τραμπ ανοιχτός για συνάντηση στις 12 Ιουνίου

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2018, 10:53
Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν (αριστερά) με τον Μουν Τζάε-Ιν στη συνάντησή τους στη Σεούλ
|The Presidential Blue House /Handout via REUTERS

Ο Κιμ υπόσχεται αποπυρηνικοποίηση, ο Τραμπ ανοιχτός για συνάντηση στις 12 Ιουνίου

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2018, 10:53

Αλλάζει πάλι το κλίμα στην κορεατική χερσόνησο; Λίγες ημέρες μετά την επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ στον Κιμ Γιονγκ-Ουν με την οποία του γνωστοποίησε την αναβολή της προγραμματισμένης για τις 12 Ιουνίου συνάντησής τους, το ξαφνικό τετ α τετ του βορειοκορεάτη δικτάτορα με τον πρόεδρο της Νοτίου Κορέας Μουν Τζάε-Ιν επανέφερε τα χαμόγελα και την αισιοδοξία.

Ο Μουν Τζάε-Ιν δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ότι ο Κιμ επιβεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευσή του για τη «πλήρη» αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και για μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο.

Ο Μουν και ο Κιμ συμφώνησαν κατά την αιφνιδιαστική δεύτερη συνάντηση που είχαν το Σάββατο ότι μια πιθανή σύνοδος κορυφής Βόρειας Κορέας – ΗΠΑ, που ο αρχικός της προγραμματισμός ήταν για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, πρέπει να στεφθεί με επιτυχία, τόνισε ο Μουν σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ.

Σύμφωνα με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο, ο Κιμ πιστεύει ότι μια σύνοδος κορυφής με τον Τραμπ θα αποτελέσει μια ιστορική ευκαιρία για να δοθεί ένα τέλος σε δεκαετίες αντιπαράθεσης.

2018-05-27T013958Z_1499820361_RC1E60427D50_RTRMADP_3_NORTHKOREA-MISSILES

«Εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να τερματίσει μια περίοδος αντιπαράθεσης μέσα από την επιτυχία μας συνόδου Βόρειας Κορέας – ΗΠΑ, καθώς στη συνεργασία για ειρήνη και ευημερία», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, που επέστρεψε στη Σεούλ την Πέμπτη το πρωί μετά από μια συνάντηση που είχε με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι μετέφερε την «ακλόνητη βούληση» του αμερικανού προέδρου για τον τερματισμό της εχθρικής σχέσης με τη Βόρεια Κορέα και την επιδίωξη διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Παράλληλα, Βόρεια και Νότια Κορέα συζητούν μια πιθανή δέσμευση μη επίθεσης από τις ΗΠΑ προς τη Βόρεια Κορέα και την έναρξη συνομιλιών για την σύναψη μιας ειρηνευτικής συνθήκης ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Πιονγκγιάνγκ όσον αφορά την ασφάλεια πριν από τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας, δήλωσε υψηλόβαθμος νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.

«Για την επιτυχία της συνόδου κορυφής της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ, εξετάζουμε σε επίπεδο εργασίας διάφορους τρόπους για τη διάλυση των ανησυχιών της Βόρειας Κορέας όσον αφορά την ασφάλεια», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της νοτιοκορεατικής προεδρίας σε δημοσιογράφους.

«Σε αυτό περιλαμβάνεται ο τερματισμός των εχθρικών σχέσεων, μια αμοιβαία δέσμευση μη επίθεσης, η έναρξη συνομιλιών για μια ειρηνευτική συνθήκη που θα αντικαταστήσει την σημερινή ανακωχή», πρόσθεσε ο ίδιος.
Τα δύο κορεατικά κράτη έχουν επίσης συνομιλίες για μια τριμερή κήρυξη του τέλους του Πολέμου της Κορέας του 1950-53, αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία για μια τριμερή σύνοδο κορυφής, κατέληξε ο ίδιος.

Τραμπ: Εξετάζουμε σύνοδο κορυφής στις 12 Ιουνίου

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι εξακολουθεί να εξετάζει μια σύνοδο κορυφής στις 12 Ιουνίου με τον Kιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες προχωρούν πολύ καλά.

«Πηγαίνουμε πολύ καλά αναφορικά με τη σύνοδο με τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Προχωρά πολύ καλά. Οπότε, εξετάζουμε την 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Επομένως, θα δούμε τι θα συμβεί», πρόσθεσε.