501
Εφτάψυχος ο Μαρκ Ζάκερμπερκ και το facebook, παρά τα σκάνδαλα | REUTERS/Leah Millis

Αλώβητοι το Facebook και ο Ζάκερμπεργκ – έσοδα ρεκόρ στη σκιά του σκανδάλου

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2018, 12:20
Εφτάψυχος ο Μαρκ Ζάκερμπερκ και το facebook, παρά τα σκάνδαλα
|REUTERS/Leah Millis

Αλώβητοι το Facebook και ο Ζάκερμπεργκ – έσοδα ρεκόρ στη σκιά του σκανδάλου

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2018, 12:20

Είναι πολύ δύσκολο να απαρνηθεί κανείς το Facebook σε έναν κόσμο που όλοι πλέον έχουν μάθει να ζουν μέσα από αυτό, αν όχι, για αυτό. Τα προβλήματα διαρροής των προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook επηρέασαν ελάχιστα την κερδοφορία του, καθώς η εταιρεία παρουσίασε έσοδα ρεκόρ για το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, σημειώθηκαν έσοδα ύψους 11,97 δισ. δολαρίων κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, αυξημένα κατά 49% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις της Γουόλ Στριτ που υπολόγιζε 11,41 δισ. δολάρια.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δεν καλύπτουν την κορύφωση του σκανδάλου της Cambridge Analytica με την κατάθεση του Ζάκερμπεργκ ενώπιον του Κογκρέσου η οποία πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός πως το Facebook δεν δημοσιοποιεί πόσο χρόνο ξόδεψαν οι χρήστες του στην πλατφόρμα κατά το συγκεκριμένο τρίμηνο. Πριν από τρεις μήνες, ο Ζάκερμπεργκ ανέφερε ότι ο χρόνος που πέρασαν οι χρήστες on line σημείωνε πτώση κατά περίπου 5% το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

Τα στοιχεία από τη Nielsen δείχνουν ότι το μερίδιο του χρόνου στο ψηφιακό μέσο μειώνεται. Τώρα όμως ο Ζάκερμπεργκ λέει μόνο ότι οι χρήστες αλληλεπιδρούν περισσότερο και κάνουν περισσότερα share αν και παραδέχτηκε πως η παρακολούθηση βίντεο έχει σημειώσει πτώση.

Οι ισχυροί αριθμοί συνοδεύονταν από εξίσου φιλόδοξα σχόλια από στελέχη του facebook. Η επικεφαλής λειτουργίας Σέριλ Σάντμπεργκ δήλωσε ότι μια χούφτα μεγάλων διαφημιστών σταμάτησαν τις δαπάνες μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica, αλλά κάποιος (χωρίς να αποκαλύψει ποιος) έχει ήδη επιστρέψει σε αυτούς.

«Παρά την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων, η κοινότητα και οι επιχειρήσεις μας ξεκινούν δυνατά το 2018», δήλωσε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του facebook.  Και πρόσθεσε: «Λαμβάνουμε μια ευρύτερη άποψη της ευθύνης μας και επενδύουμε για να βεβαιωθούμε ότι οι υπηρεσίες μας χρησιμοποιούνται για το καλό. Αλλά πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε νέα εργαλεία για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να συνδεθούν, να ενισχύσουμε τις κοινότητές μας και να φέρουν τον κόσμο πιο κοντά».

Τα στοιχεία χρηστών του facebook υποδεικνύουν ότι όλο αυτό το σκάνδαλο είχε ελάχιστη επίδραση στη δομή της πλατφόρμας και την επιτυχία της στο οικονομικό σκέλος.

Οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες αυξήθηκαν στα 1,45 δισ. (48 εκατ. περισσότερα από το προηγούμενο τρίμηνο) και οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες στα 2,2 δισ. Και τα δύο στοιχεία σημειώνουν αύξηση 13% από το ίδιο τρίμηνο το 2017.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το κοινωνικό δίκτυο ανακοίνωσε αλλαγές στα εργαλεία απορρήτου του και στον τρόπο με τον οποίο συλλέγει και μοιράζεται τα δεδομένα κάθε χρήστη.

Αυτό που μπορεί να αποτελέσει μελλοντικό πλήγμα για το Facebook είναι ο ευρωπαϊκός νόμος ιδιωτικού απορρήτου που θα τεθεί σε ισχύ στις 25 Μαΐου, επιβάλλοντας αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τη συλλογή και το χειρισμό προσωπικών δεδομένων.

Ο επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών της Facebook Inc., Ντέιβιντ Βένερ, δήλωσε ότι η εταιρεία αναμένει πως ο αριθμός των χρηστών της στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι «σταθερός ή ελαφρώς χαμηλότερος», ως αποτέλεσμα νέων τρόπων με τους οποίους η εταιρεία πρέπει να ζητήσει συγκατάθεση για την παρακολούθηση χρηστών.

Αναγνώρισε επίσης ότι οι περιορισμοί στη συλλογή δεδομένων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λιγότερο επιτυχημένη στόχευση διαφημίσεων.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...