361
Η Σάρα Ντάνιους είναι το εξιλαστήριο θύμα στο σεξουαλικό σκάνδαλο που ξέσπασε και έθιξε την υπόληψη των Νομπέλ Λογοτεχνίας | EPA/BERTIL ENEVAG ERICSON SWEDEN OUT

Παραιτήθηκε λόγω σεξουαλικού σκανδάλου η «φωνή» των Νομπέλ Λογοτεχνίας

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2018, 10:46
Η Σάρα Ντάνιους είναι το εξιλαστήριο θύμα στο σεξουαλικό σκάνδαλο που ξέσπασε και έθιξε την υπόληψη των Νομπέλ Λογοτεχνίας
|EPA/BERTIL ENEVAG ERICSON SWEDEN OUT

Παραιτήθηκε λόγω σεξουαλικού σκανδάλου η «φωνή» των Νομπέλ Λογοτεχνίας

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2018, 10:46

Μπορεί το σκάνδαλο που ξέσπασε τον περασμένο Νοέμβριο μέσα στη θύελλα του διαδικτυακού κινήματος #Me Too να μην την έθιγε άμεσα, η Σάρα Ντάνιους όμως, αναγκάστηκε από τη Σουηδική Ακαδημία να παραιτηθεί από τη θέση της μόνιμης γραμματέως των Νομπέλ Λογοτεχνίας. Το σκάνδαλο που ξέσπασε και έπληξε την κοινότητα των Νομπέλ έχει ως πρωταγωνιστή τον Ζαν-Κλοντ Αρνό, ο οποίος κατηγορήθηκε από 18 γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση. Πώς συνδέεται ο Αρνό με τα Νομπέλ; Είναι σύζυγος της Καταρίνα Φρόστενσον, μέλους της επιτροπής των Νομπέλ Λογοτεχνίας.

«Ολη αυτή η ιστορία έχει ήδη προκαλέσει βαρύ πλήγμα στο κύρος του θεσμού» σχολίασε η Ντάνιους κατά την παραίτησή της, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.  Και συμπλήρωσε: «Ηταν επιθυμία της Ακαδημίας να παραιτηθώ από τη θέση της μόνιμης γραμματέως».

Την περασμένη εβδομάδα η πλειοψηφία των μελών της της Ακαδημίας ψήφισαν κατά του ενδεχομένου να απομακρυνθεί η Καταρίνα Φρόστενσον από τα καθήκοντά της. Αυτό οδήγησε τρία μέλη που ήταν υπέρ της απομάκρυνσης της Φρόστενσον, να αποσυρθούν τα ίδια από τη 18μελή επιτροπή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Και παρά το γεγονός ότι η Ακαδημία διέκοψε κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τον Αρνό, ο οποίος διατηρεί ένα πολιτιστικό κέντρο στη Στοκχόλμη, δεν φάνηκε να είναι αρκετό για να επέλθει η κάθαρση στην κλονισμένη υπόληψη των Νομπέλ.

Ο Αρνό μέσω του δικηγόρου του δηλώνει αθώος, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Καμία από τις 18 γυναίκες που τον κατήγγειλαν απευθείας στην Επιτροπή των Νομπέλ, δεν προχώρησαν σε επίσημες μηνύσεις. Οι αστυνομικές αρχές πάντως, που διενεργούν έρευνα από τον περασμένο Νοέμβριο, δηλώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν έρθει στο φως κάποια στοιχεία που μπορούν με βεβαιότητα να ενοχοποιήσουν τον Αρνό.

Το σίγουρο πάντως είναι, ότι όλη αυτή η φασαρία που έχει προκληθεί στο όνομα της σεξουαλικής παρενόχλησης και θέτουν τον θεσμό των Νομπέλ στο μάτι του κυκλώνα, έπρεπε να έχει ένα εξιλαστήριο θύμα. Και αυτό έμελλε να είναι η «επίσημη φωνή» της Ακαδημίας. Επειδή θεωρήθηκε ότι το όλο θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις και η ίδια η Ντάνιους δεν το χειρίστηκε όπως έπρεπε. Παράλληλα, παραιτήθηκε και η Φρόστενσον, σύζυγος του Αρνό.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ελπίζοντας ότι θα ξεπεράσει την κρίση που προκλήθηκε από τις διαδοχικές παραιτήσεις, η Σουηδική Ακαδημία επέλεξε προσωρινό γραμματέα τον Αντερς Ολσον, συγγραφέα και καθηγητή Λογοτεχνίας, 69 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...