1151
|

Γιατί το ΚΑΣ αρνήθηκε στο ΒΒC να γυρίσει θρίλερ του Τζον Λε Καρέ στο Σούνιο

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2018, 17:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/03/2018, 23:01

Γιατί το ΚΑΣ αρνήθηκε στο ΒΒC να γυρίσει θρίλερ του Τζον Λε Καρέ στο Σούνιο

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2018, 17:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/03/2018, 23:01

Την αντίδραση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής προκάλεσε η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να μη δώσει άδεια κινηματογράφισης στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου στις 12 Απριλίου, στην τηλεοπτική μίνι-σειρά του BBC «The Little Drummer Girl» («Η Μικρή Τυμπανίστρια»). Πρόκειται για κατασκοπικό έργο του διάσημου βρετανού συγγραφέα Τζον Λε Καρέ (κατά κόσμον Ντέιβιντ Τζον Μουρ Κόρνουελ).

Η αιτιολογία του ΚΑΣ ήταν ότι τρεις παράμετροι: η… μεγάλη χρονική έκταση (η κινηματογράφηση θα γινόταν αυθημερόν από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ), ο μεγάλος αριθμός προσώπων (ως και 120 άνθρωποι θα στέκονταν σε σημεία ελέγχοντας τη ροή των επισκεπτών και σταματώντας την για λίγο όταν χρειαζόταν) και ο βαρύς εξοπλισμός. Αυτοί οι παράγοντες, σύμφωνα με το σκεπτικό του ΚΑΣ, δυσχεραίνουν υπέρμετρα τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου και μάλιστα σε μια περίοδο αιχμής κατά την οποία καταφτάνουν ως και 1.000 επισκέπτες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα μέλη του ΚΑΣ τοποθετήθηκαν ποικιλοτρόπως, με τη μειοψηφία να προτείνει τα γυρίσματα να γίνουν δυο μέρες, εκτός ωραρίου λειτουργίας ή νωρίς το πρωί, οπότε η κίνηση είναι μειωμένη, ενώ υπήρξε και η τοποθέτηση ότι το περιεχόμενο της ταινίας δεν «συνάδει» με τον χώρο!

Το «The Little Drummer Girl» είναι ένα κατασκοπικό θρίλερ με πρωταγωνιστές έναν παλαιστίνιο τρομοκράτη, έναν κατάσκοπο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και μια βρετανίδα ηθοποιό διπλή πράκτορα. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο διάσημος νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Παρκ Τσαν Γουκ (γνωστός από τις ταινίες «Oldboy», «Stoker», «Η Υπηρέτρια», «Η εκδίκηση μιας κυρίας») και στο καστ είναι οι ηθοποιοί Αλεξάντερ ΣκάρσγκααρντΜάικλ Σάνον και Φλόρενς Πιου.

Το έργο εκτυλίσσεται και στην Ελλάδα, και όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, ήταν ο ίδιος ο Παρκ Τσαν Γουκ που ζήτησε να γίνουν τα γυρίσματα στον χώρο του Σουνίου, καθώς, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της παραγωγής, ο σκηνοθέτης γνωρίζει πολύ καλά το Σούνιο, το οποίο έχει «την πιο ισχυρή εικόνα από οπουδήποτε αλλού».

Ο ίδιος εκπρόσωπος της εταιρείας παραγωγής, ο οποίος και παραβρέθηκε στη συνεδρίαση, παραδέχτηκε ότι θα υπάρξει «ίσως κάποια ταλαιπωρία» για τους επισκέπτες εκείνη την ημέρα, ωστόσο έχοντας εμπειρία από αντίστοιχες περιπτώσεις, συνήθως ο κόσμος έχει κατανόηση. Επίσης, τόνισε ότι η εταιρεία ήταν διατεθειμένη να πληρώσει το εισιτήριο της εισόδου σε όσους θα αποφάσιζαν να αποχωρήσουν και ότι με δικά της μέσα θα ενημέρωνε τους επαγγελματίες και τα ΜΜΕ. Σημειώνεται ότι γυρίσματα για την ίδια παραγωγή θα γίνουν στην Ακρόπολη (το θέμα απασχόλησε παλαιότερη συνεδρίαση του ΚΑΣ), καθώς θα πραγματοποιηθούν βραδινές ώρες οπότε ο αρχαιολογικός χώρος είναι κλειστός, συνεπώς δεν θα υπήρχε θέμα ταλαιπωρίας των επισκεπτών.

Η απορρπτική απόφαση για τα γυρίσματα στο Σούνιο προκάλεσε την αντίδραση του Λευτέρη Κρέτσου, γενικού γραμματέα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ο οποίος, σε διακοίνωσή του προς τον Τύπο, άσκησε σφοδρότατη κριτική στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. «H άρνηση του ΚΑΣ να χορηγήσει άδεια γυρισμάτων στο BBC και στον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Παρκ Τσαν Γουκ στο Σούνιο, για την μίνι σειρά “The Little Drummer Girl”, αναδεικνύει για μία ακόμα φορές τις παθογένειες που έχουμε ως χώρα» ανέφερε ο κ. Κρέτσος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπήρχαν ιδιαίτερα προβλήματα στο αίτημα των παραγωγών.

«Η κακή αυτή απόφαση δεν αντανακλά τα οποιαδήποτε προβλήματα επιμελητείας, αλλά προβλήματα νοοτροπίας του φορέα που έλαβε την εν λόγω απόφαση. Εάν μάλιστα αληθεύει το ρεπορτάζ ότι υπήρξε μέλος του ΚΑΣ που εξέφρασε την άποψη ότι το περιεχόμενο της ταινίας δεν συνάδει με τον χώρο, τότε σύσσωμο το ΚΑΣ θα έπρεπε να παραιτηθεί για λόγους δεοντολογίας. Δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα της Ε.Ε, εν έτει 2018, να γίνονται προσπάθειες να ασκηθεί τέτοιου είδους λογοκρισία ανάλογα με τις καλλιτεχνικές προτιμήσεις του καθενός», είπε ο κ. Κρέτσος αποκαλύπτοντας ότι «έτσι, ενδεχομένως, χάθηκε πριν από δύο χρόνια κι ένα άλλο σήριαλ του BBC, το “The Night Manager”, με πρωταγωνιστή το Χιού Λόρι, γνωστό σε όλους μας από τη δημοφιλή ιατρική σειρά “Dr. House”, το οποίο εντέλει γυρίστηκε στην Μαγιόρκα της Ισπανίας. Η εν λόγω σειρά, η οποία είχε πολλούς κοινούς συντελεστές με το “The Little Drummer Girl” και βασιζόταν επίσης σε μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ, απέσπασε βραβείο Χρυσής Σφαίρας και είχε τόσο μεγάλη επιτυχία ώστε τώρα γίνονται τα γυρίσματα του δεύτερου κύκλου», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Αργότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κρέτσος είπε ότι το ΚΑΣ βάζει εμπόδια και διερωτήθηκε για το timing καθώς μόλις υπεγράφη η ΚΥΑ των υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών για το «Filming in Greece», του σχεδίου για την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα. Ο ίδιος πάντως ευχήθηκε να βρεθεί μια λύση και να γίνουν και τα γυρίσματα της «Μικρής Τυμπανίστριας» στο Σούνιο.

Η άλλη ελληνική «Μικρή Τυμπανίστρια»

Δεν είναι η πρώτη φορά που «Η Μικρή Τυμπανίστρια» του Τζον Λε Καρέ απασχολεί την Ελλάδα. Η μίνι-σειρά του BBC είναι ουσιαστικά ριμέικ της ομώνυμης ταινίας του 1984 σε σκηνοθεσία Τζορτζ Ρόι Χιλ και με πρωταγωνιστές την Νταϊάν Κίτον, τον Κλάους Κίνσκι και τον Γιώργο Βογιατζή. Και τότε είχαν γίνει γυρίσματα στην Ακρόπολη.

MV5BMjBhZDc4MGQtNDBmNC00Y2UzLTgwODctOWYzNjUyMDgxN2RmXkEyXkFqcGdeQXVyMjUyNDk2ODc@._V1_MV5BOGNmN2MwZDEtZmRkYS00MTYzLTkyMjMtOThkY2IwNDQ3YzQ0XkEyXkFqcGdeQXVyMjUyNDk2ODc@._V1_

Η σειρά του BBC, σε συμπαραγωγή με το AMC Networks –στούντιο που μας έχει δώσει μνημιώδεις σειρές όπως το «The Walking Dead» και το «Breaking Bad»– αναμένεται να βγει στις οθόνες στις αρχές του 2019. Θα μεταδωθεί από 80 τηλεοπτικά δίκτυα σε όλον τον κόσμο!

Εχει ένα μικροπολιτικό ενδιαφέρον η όλη ιστορία. Ενώ η απόφαση του ΚΑΣ είχε δημοσιοποιηθεί από το βράδυ της Τετάρτης, η έκρηξη του κ. Κρέτσου ήρθε στις 4 μ.μ. το απόγευμα της Πέμπτης. Συμπτωματικά ή όχι, δυόμιση ώρες νωρίτερα γνωστός δημοσιογράφος είχε υπενθυμίσει στον υπουργό Νίκο Παππά ότι το ΚΑΣ είχε «εγκρίνει» την επίδειξη μόδας της Μαρέβας Γκραμπόφσκι στο Ηρώδειο, κάτι που βέβαια δεν ισχύει ως τέτοιο (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ) αλλά η εντύπωση για το δήθεν αίτημα της εταιρείας της συζύγου του προέδρου της ΝΔ έχει μείνει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ύλη πολιτικής προπαγάνδας στο προσεχές μέλλον…

Από το Ποτάμι πάντως έβαλαν την κυβέρνηση προ των δικών της ευθυνών:

«Δεν πέρασαν λίγες ημέρες από τις θριαμβευτικές ανακοινώσεις για τη φιλική προς τους κινηματογραφιστές πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τις βροντερές δηλώσεις του Προέδρου της ΕΡΤ και τις λαμπερές δεξιώσεις για να αποδειχτούν όλα αυτά “λόγια του αέρα”. Το ΚΑΣ με απόφασή του αρνήθηκε να επιτρέψει κινηματογραφικό γύρισμα του φημισμένου Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Παρκ Τσαν Γουκ για λογαριασμό του ΒΒC στο Σούνιο, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις αλλά ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες της σύγχρονης πραγματικότητας.

» Αφενός το ΚΑΣ δίκαια σταθμίζει την αξία του πολιτιστικού αποθέματος, αφετέρου όμως δείχνει να αγνοεί τη σημασία της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής. Οι υψηλές προδιαγραφές του κινηματογραφικού εγχειρήματος που αιτήθηκε άδειας να χρησιμοποιήσει τον αρχαιολογικό χώρο στο Σούνιο όχι μόνο δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης, αλλά αντίθετα δημιουργεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για προβολή της αρχαίας κληρονομιάς και της σύγχρονης φυσιογνωμίας της χώρας.

» Η υπόθεση, όπως, εξελίχθηκε είναι ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα ότι η διακυβέρνηση της χώρας δεν γίνεται με επικεφαλίδες αλλά με συντονισμένες ενέργειες, που ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά και τη συνεργασία των εμπλεκομένων οργάνων. Στο πεδίο αυτό η κυβέρνηση παίρνει πολύ χαμηλό βαθμό».

Την απογοήτευση και έκπληξή του για την απόφαση του ΚΑΣ εξέφρασε σε ανακοίνωσή του και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...