549
O μεταβατικός πρόεδρος του SPD Oλαφ Σολτς (στη φωτογραφία δεξιά) ανακοινώνει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας | Bild

«Ja» είπαν τα μέλη του SPD στο μεγάλο συνασπισμό με Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2018, 11:07
O μεταβατικός πρόεδρος του SPD Oλαφ Σολτς (στη φωτογραφία δεξιά) ανακοινώνει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας
|Bild

«Ja» είπαν τα μέλη του SPD στο μεγάλο συνασπισμό με Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2018, 11:07

«Ναι» στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με την Ανγκελα Μέρκελ είπαν και επισήμως τα μέλη του SPD, του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στη Γερμανία.

Η συμμετοχή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην κυβέρνηση συνασπισμού με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υπό την Ανγκελα Μέρκελ, εγκρίθηκε με ψήφους 239.604 επί συνόλου 378.437 (363.494 έγκυρα) και ποσοστό 66,02%, ανοίγοντας τον δρόμο για την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης περί τα μέσα του μήνα.

Στις 14 Μαρτίου πιθανότατα θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ  για την εκλογή της Άγκελας Μέρκελ ως καγκελάριου, ενώ την ίδια ημέρα θα ορκιστεί και η νέα κυβέρνηση

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Εφορευτικής Επιτροπής, στην διαδικασία συμμετείχε το 78,39% των μελών που είχαν δικαίωμα ψήφου. «Όχι» ψήφισαν 123.329 μέλη (33,98%).

Η κομματική βάση του SPD έδωσε το «πράσινο φως» και ο Μάρτιν Σούλτς ενημέρωσε σχετικά την καγκελάριο Μέρκελ. Ο πρώην επικεφαλής του SPD εξέρχεται από τη δύσκολη διαδικασία που προηγήθηκε, προσωπικά τραυματισμένος αλλά δικαιωμένος/ ΗJohn MacDougall/AFP

«Ενημέρωσα την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο για το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς.

42818353_404«Τα μέλη του SPD ακολούθησαν με μεγάλη πλειοψηφία τη πρόταση του προεδρείου του κόμματος», δήλωσε ο προσωρινός πρόεδρος του SPD Όλαφ Σόλτς (στη φωτογραφία αριστερά) μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο.

Στη συνέχεια εξέφρασε την πεποίθηση πως μέσα από το διάλογο των τελευταίων μηνών δυνάμωσε η ενότητα στο κόμμα και πως έχει αποκτήσει τη δύναμη για τη διαδικασία της ανανέωσης.

Η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος και πρόεδρος της Κ.Ο. Αντρέα Νάλες δήλωσε ικανοποιημένη και έκανε λόγο «για καλό αποτέλεσμα».

Γεγονός είναι πάντως ότι στο κομματικό δημοψήφισμα το 2013 η πρόταση για συνεργασία με τα χριστιανικά κόμματα είχε συγκεντρώσει το 76% των ψήφων.

Απογοητευμένος με το αποτέλεσμα δηλώνει σε μια πρώτη αντίδραση ο πρόεδρος της νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών, Κέβιν Κίνερτ, ο οποίος ήταν ο βασικός εκπρόσωπος της καμπάνιας για την απόρριψη της συνεργασίας με τη συντηρητική Χριστιανική Ένωση. Όπως έγραψε στο twitter, «η κριτική για το μεγάλο συνασπισμό εξακολουθεί να ισχύει».

Για την έγκριση της συνεργασίας με την καγκελάριο προηγήθηκε μία διαδικασία, η οποία διεξήχθη με επιστολική ψήφο από τις 20 Φεβρουαρίου ως και τις 2 Μαρτίου και στοίχισε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία είχαν τα 463.723 μέλη του κόμματος και, σύμφωνα με τον μεταβατικό αρχηγό Όλαφ Σολτς, η συμμετοχή ήταν «πάρα πολύ μεγάλη». Σε 2300 μέλη του SPD στο εξωτερικό δόθηκε η δυνατότητα να συμμετάσχουν με ηλεκτρονική ψήφο.

Το βράδυ του Σαββάτου οι φάκελοι μεταφέρθηκαν στα κεντρικά γραφεία του SPD στο Βερολίνο, όπου 120 εθελοντές ανέλαβαν την καταμέτρηση των ψήφων. Για το άνοιγμα των φακέλων χρησιμοποιούνται ειδικά μηχανήματα, τα οποία μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια περί τα 20.000 κομμάτια την ώρα και είχαν χρησιμοποιηθεί και κατά την αντίστοιχη διαδικασία το 2013. Οι εθελοντές δεν επιτρεπόταν να εγκαταλείψουν τα γραφεία του SPD κατά την διάρκεια της καταμέτρησης και μέχρι την ώρα της ανακοίνωσης του αποτελέσματος, ενώ κατά την προσέλευσή τους παρέδωσαν τα κινητά τους τηλέφωνα.

bild-166108-resimage_v-variantSmall24x9_w-640

Σε όσες περιπτώσεις δεν ήταν ξεκάθαρη η ψήφος, αρμόδια ήταν 48μελής εφορευτική επιτροπή, η οποία και αποφαινόταν επί της εγκυρότητας ή μη.

Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του SPD, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρείται έγκυρο – και δεσμευτικό – εφόσον έχει ψηφίσει τουλάχιστον το 20% των μελών του κόμματος, στόχος ο οποίος είχε επιτευχθεί ήδη από την τρίτη ημέρα της ψηφοφορίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...