614
Η Ράνια Αντωνοπούλου χαμογελά μετά από Υπουργικό. Και γιατί να μη χαμογελά; | Nikos Libertas / SOOC

Ηθικό θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ (του ηθικού πλεονεκτήματος) με την Αντωνοπούλου

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2018, 08:56
Η Ράνια Αντωνοπούλου χαμογελά μετά από Υπουργικό. Και γιατί να μη χαμογελά;
|Nikos Libertas / SOOC

Ηθικό θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ (του ηθικού πλεονεκτήματος) με την Αντωνοπούλου

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2018, 08:56

«Περιμένω τη δήλωση της υπουργού. Εμένα αυτή η υπόθεση με στεναχωρεί. Θολώνει το καλό της έργο». Αυτή η διακριτική δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Πουλάκη, το πρωί της Δευτέρας, έδωσε το στίγμα για ένα μείζον θέμα ηθικής τάξεως που έχει προκύψει και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με την αν. υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία αποκαλύφθηκε ότι εισπράττει από το κράτος 12.000 ευρώ ως επίδομα ενοικίου στο Κολωνάκι, μολονότι μαζί με τον επίσης υπουργό σύζυγό της (τον Δημήτρη Παπαδημητρίου της Οικονομίας) είναι το πλουσιότερο ζευγάρι του πολιτικού κόσμου, με ακίνητα, μεταξύ άλλων, στη Νέα Υόρκη.

Η είδηση έγινε γνωστή την περασμένη Παρασκευή με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» που ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει σχετικά ώστε και οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί -όπως η κυρία Αντωνοπούλου- να παίρνουν το επίδομα.

Ακολούθησε ένα νέο δημοσίευμα από τα «Παραπολιτικά» που κατέγραψαν ότι τα τελευταία δυόµισι χρόνια η κυρία Αντωνοπούλου έχει λάβει συνολικά 29.000 ευρώ από το Δηµόσιο ως επίδοµα ενοικίου για το διαµέρισµα στο οποίο διαµένει στο Κολωνάκι µε µια απλή μάλιστα δήλωση στο υπουργείο Εργασίας, η οποία αναφέρει ότι είναι µόνιµη κάτοικος ΗΠΑ και ότι δεν έχει κατάλληλη προς διαµονή κατοικία στον νοµό Αττικής…

To πολιτικό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ –και για τον κ. Πουλάκη που τουλάχιστον ήταν ένας που βγήκε και τα είπε, έστω τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ– είναι ότι η κυρία Αντωνοπούλου δεν έκανε κάποια δήλωση όλο το Σαββατοκύριακο, όσο το θέμα είχε ήδη αναδειχθεί. Ούτε η συνήθως λαλίστατη κυβέρνηση τοποθετήθηκε, ούτε καν με ένα non paper.

Ο κυβερνητικός βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος είπε πάντως ότι «δεν χωράνε» τέτοιες πρακτικές. «Δεν μπορείς να παίρνει επίδομα για να μένεις στο Κολωνάκι όταν έχεις σπίτι στη Γλυφάδα» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

H κυρία Αντωνοπούλου έκανε χρήση της δυνατότητας που δίνει το τρίτο Μνηµόνιο, το οποίο ψηφίστηκε παραµονή Δεκαπενταύγουστου του 2015, και συγκεκριµένα ο νόµος 4336/2015. Με διάταξη του εν λόγω νόμου καλύπτονται από το Δημόσιο τα έξοδα διαμονής στην Αθήνα, όχι μόνο των βουλευτών της επαρχίας -κάτι που ίσχυε έως τότε- αλλά και των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών. Και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο ή χωρίς περιορισμό στο ύψος του μισθώματος!

Από τη Νέα Δημοκρατία πρώτος ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, σχολίασε:

«Δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς ότι αυτοί που έχτισαν πολιτικές καριέρες παριστάνοντας τους προστάτες των αδυνάτων, τελικά εκμεταλλεύονται μέχρι και την τελευταία δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος για να επωφεληθούν οικονομικά από τα χρήματα των φορολογουμένων. Αν, μάλιστα, ο νόμος δεν είναι αρκετά επωφελής, τον τροποποιούν αναλόγως.

» Ομως, τη στιγμή που χάνονται σπίτια λόγω της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και περικόπτεται το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, οι παραπάνω συμπεριφορές αποτελούν τεράστια πρόκληση, για την οποία πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.

» Καλούμε την κυβέρνηση να τροποποιήσει άμεσα την επίμαχη διάταξη, θέτοντας αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τους εξωκοινοβουλευτικούς Υπουργούς που δικαιούνται την επιδότηση και να βάλει όριο στο ύψος του μισθώματος που καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός».

Το πόθεν έσχες

Στο πόθεν έσχες της κυρίας Αντωνοπούλου δηλώθηκαν ετήσια εισοδήµατα 70.000 ευρώ, µετοχές συνολικής αποτίµησης περίπου 300.000 δολαρίων ΗΠΑ και καταθέσεις άνω των 250.000 δολαρίων στην J&P Morgan. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζονται τα πλουσιότατα περιουσιακά στοιχεία του συντρόφου της, του υπουργού Οικονοµίας κ. Παπαδηµητρίου.

Στο ίδιο πόθεν έσχες, ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε χαρτοφυλάκιο (με μετοχές, αμοιβαία και άλλα επενδυτικά προϊόντα) αξίας 2.725.881 δολαρίων. Την ίδια χρονιά ο κ. Παπαδημητρίου δήλωνε εισοδήματα 453.429 δολαρίων. Το χαρτοφυλάκιο αυτό πάντως, σύμφωνα με το πόθεν έσχες του, το κατείχε το 2015, όταν δεν είχε ακόμα υπουργοποιηθεί.

Το ζευγάρι διαθέτει διαμέρισμα 110 τ.μ. στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και μία βίλα στη Σύρο 300 τ.μ., με 180 τ.μ. βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 4.950 τ.μ. Φυσικά, η βίλα διαθέτει και πισίνα, 80 τ.μ.