263
Κινηματογραφική η εικόνα της ανταλλαγής | Euronews

Η «γέφυρα των κατασκόπων» αναβίωσε στην Εσθονία

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2018, 15:34
Κινηματογραφική η εικόνα της ανταλλαγής
|Euronews

Η «γέφυρα των κατασκόπων» αναβίωσε στην Εσθονία

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2018, 15:34

Στιγμή ύφεσης στην ανοιχτή, αλλά και την υπόγεια, αντιπαράθεση των δυνάμεων στον Ψυχρό Πόλεμο, οι ανταλλαγές κρατούμενων κατασκόπων ήταν μια σπάνια ευκαιρία να έλθουν για λίγο κοντά οι αντίπαλοι.

Μπορεί εκείνος ο Ψυχρός Πόλεμος να τελείωσε, αλλά άρχισαν πολλοί μικρότεροι, όπως αυτός της Ρωσίας και της Εσθονίας, με τους δικούς τους κατασκόπους και τις δικές τους ανταλλαγές.

Οπως στο Βερολίνο σε μια στιγμή που απαθανατίστηκε στην ταινία «Η γέφυρα των κατασκόπων» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, η ανταλλαγή έγινε σε μια γέφυρα.

Η Ρωσία και η Εσθονία παρέδωσαν η μία στη άλλη δύο άνδρες που είχαν συλληφθεί για κατασκοπία σε βάρος της άλλης χώρας. Η συνάντηση έγινε στο συνοριακό πέρασμα Κοϊντούλα, στον ποταμό Πιούσα που χωρίζει τις δύο χώρες.

Ο εσθονός επιχειρηματίας Ράιβο Σούσι ανταλλάχθηκε με τον Αρτέμ Ζιντσένκο.

Ο Σούσι, που εργαζόταν στον κλάδο της αεροπορικής βιομηχανίας, είχε συλληφθεί πριν από δύο χρόνια με την κατηγορία της κατασκοπίας σε ρωσικό έδαφος το 2004-7. Πέρυσι καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 ετών σε σωφρονιστική αποικία. Σε πενταετή φυλάκιση καταδικάστηκε επίσης πέρυσι ο Ζιντσένκο με την κατηγορία της συλλογής πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό.

Αμφότεροι έλαβαν χάρη από τους προέδρους των δύο χωρών, απόφαση που άνοιξε τον δρόμο για την ανταλλαγή τους.

Οι Times υπενθυμίζουν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες και πολύ περισσότερο μετά το 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.

Υπενθυμίζουν ακόμη και το πραγματικό περιστατικό που έγινε η βάση της ταινίας του Σπίλμπεργκ.

Οι ΗΠΑ παρέλαβαν τον Φράνσις Γκάρι Πάουερς, τον πιλότο του κατασκοπευτικού U-2 που καταρρίφθηκε πάνω από τη Σοβιετική Ενωση. Τον αντάλλαξαν με τον Ρούντολφ Αμπελ, που καταδικάστηκε ως κατάσκοπος της KGB σε μια γέφυρα στο Δυτικό Βερολίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...