506
Το «φιλικό» πρόσωπο ενός στυγνού καθεστώτος: η Κιμ Γιο-γιονγκ στις κερκίδες του ολυμπιακού σταδίου της Πιονγκγιάνγκ παρακολουθεί αγώνα χόκεϊ επί πάγου | Ronald Martinez/Getty Images/Ideal Images

Πώς η Βόρεια Κορέα κέρδισε χρυσό στη… διπλωματία

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2018, 13:44
Το «φιλικό» πρόσωπο ενός στυγνού καθεστώτος: η Κιμ Γιο-γιονγκ στις κερκίδες του ολυμπιακού σταδίου της Πιονγκγιάνγκ παρακολουθεί αγώνα χόκεϊ επί πάγου
|Ronald Martinez/Getty Images/Ideal Images

Πώς η Βόρεια Κορέα κέρδισε χρυσό στη… διπλωματία

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2018, 13:44

Στη διπλωματία και στις διεθνείς σχέσεις υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κερδίσει κάποιος αυτό που θέλει. Τα όπλα, η βία και η ισχύς παραμένουν κλασικός και καλά δοκιμασμένος τρόπος, αλλά πλέον τα χαμόγελα είναι εξίσου ή πολύ πιο αποτελεσματικός.

Η Βόρεια Κορέα έστειλε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ μερικούς αθλητές, πολλές μαζορέτες, αλλά κυρίως την φωτογενή Κιμ Γιο-Γιονγκ, έμπιστη αδελφή του Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Την Κυριακή, η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία επέστρεψε στη χώρα της έχοντας στις αποσκευές της ένα (όχι πραγματικό βέβαια) χρυσό μετάλλιο διπλωματίας που επιτρέπει και στις δύο χώρες της κορεατικής χερσονήσου και σε όλο τον κόσμο να κοιτούν την προοπτική ύφεσης με περισσότερη αισιοδοξία.

Παρουσίασε την εικόνα μιας χώρας που ενδιαφέρεται να υπάρξει ειρήνευση στην κορεατική χερσόνησο την ώρα που οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ευαγγελίζονται την πολιτική της «μέγιστης πίεσης» στο καθεστώς του Κιμ.

2018-02-10T115055Z_1785472442_RC14F8B24B50_RTRMADP_3_OLYMPICS-2018-OPENING
Τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά: ο Μάικ Πενς (σε πρώτο πλάνο) και η Κιμ Γιο-Γιονγκ κατά την τελετή έναρξης των Αγώνων δεν αντάλλαξαν ούτε κουβέντα (Yonhap via REUTERS)

Μετά την αναχώρηση των Βορειοκορεατών η Σεούλ ανακοίνωσε ότι θα γίνουν ξανά επανενώσεις οικογενειών που χωρίστηκαν από τον πόλεμο της δεκαετίας του ’50 και ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τον μετριασμό της στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

Αυτό έρχεται σε προφανή αντίθεση με την πολιτική πίεσης των ΗΠΑ κατά του Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Ο Guardian σημειώνει ότι η -ενδεχομένως πρόσκαιρη- προσέγγιση των δύο χωρών φανερώνει από την άλλη πλευρά και την διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στην Σεούλ και στην Ουάσινγκτον.

Το ρήγμα, αν μη τι άλλο, φαίνεται στο σφιγμένο πρόσωπο του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, σχολιάζει στον Guardian ο Βαν Τζάκσον, πρώην σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Κατά την τελετή έναρξης ο Πενς ήταν σε απόσταση αναπνοής από την Κιμ, αλλά βέβαια κανένας από τους δύο δεν έτεινε το χέρι, αλλά και δεν κοίταξαν ο ένας τον άλλο.

https://www.youtube.com/watch?v=9rj-bMBZmNo

Ο Τζακσον προσθέτει ότι οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν διαφορετικές προτεραιότητες, με την Σεούλ να μην θέλει πόλεμο και την Ουάσινγκτον να μην θέλει η Βόρεια Κορέα να αποκτήσει πυρηνικά. Πάντως, η Νότια Κορέα εξαρτάται σε πολλά από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της βορειοκορεατικής στρατιωτικής απειλής. Χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στην Κορέα, προηγμένος και άφθονος οπλισμός διατίθεται από τις ΗΠΑ στην Νότια Κορέα, προσφάτως εγκαταστάθηκε και αντιπυραυλική ασπίδα.

Η απεξάρτηση είναι δύσκολη για τη Σεούλ όσο ο βορειοκορεατικός κίνδυνος είναι υπαρκτός.

2018-02-11T151035Z_93255950_RC130210B300_RTRMADP_3_OLYMPICS-2018-NORTHKOREA
Η Κιμ Γιο-Γιονγκ παρακολουθεί συναυλία με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-Ιν (δεξιά) (Yonhap via REUTERS)

Πάντως, από την πλευρά των ΗΠΑ έγινε την Κυριακή μια μικρή παραχώρηση.

Μιλώντας στην Washington Post ο Μάικ Πενς εξήγησε ότι οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν καταλήξει σε συνεννόηση για τις ενδεχόμενες περαιτέρω διπλωματικές επαφές με τη Βόρεια Κορέα, αρχικά ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και στη Σεούλ και κατόπιν απευθείας ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και στην Ουάσινγκτον, άνευ προϋποθέσεων.

Η κυβέρνηση Τραμπ θα συνεχίσει και την πολιτική της μέγιστης πίεσης αλλά θα μείνει και ανοιχτή σε συνομιλίες, είπε ακόμη, για να διευκρινίσει ότι «αν θέλουν να μιλήσουν, θα μιλήσουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...