495
Hταν ένας επώδυνος, αλλά αναγκαίος για το καλό της χώρας συμβιβασμός, εξήγησε η καγκελάριος | REUTERS/Axel Schmidt

Μέρκελ: Εντάξει, δεν θα κάνει και ό,τι θέλει ο (νέος υπ. Οικονομικών) Σολτς

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2018, 12:17
Hταν ένας επώδυνος, αλλά αναγκαίος για το καλό της χώρας συμβιβασμός, εξήγησε η καγκελάριος
|REUTERS/Axel Schmidt

Μέρκελ: Εντάξει, δεν θα κάνει και ό,τι θέλει ο (νέος υπ. Οικονομικών) Σολτς

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2018, 12:17

Στη πρώτη της συνέντευξη μετά το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία της, η Ανγκελα Μέρκελ επιχείρησε να διασκεδάζει τις εντυπώσεις από τις οδυνηρές για τους γερμανούς Συντηρητικούς παραχωρήσεις στους Σοσιαλδημοκράτες του SPD.

Ειδικά για την παραχώρηση του υπουργείου Οικονομικών στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, απόφαση που έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στο κόμμα της, η καγκελάριος έσπευσε να καθησυχάσει τους επικριτές της λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα κάνει και ό,τι θέλει ο διάδοχος του «αυστηρού» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Ολαφ Σολτς.

«Ο υπουργός Οικονομικών δεν κάνει ό,τι θέλει, καθώς η πολιτική για τον προϋπολογισμό και την Ευρώπη αποφασίζεται από κοινού, τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF. «Και βέβαια θα ήθελα να κρατήσω το υπουργείο, αλλά η πολιτική έχει συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις και ένας υπουργός δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Προϋπολογισμός και ευρωπαϊκή πολιτική ασκούνται από κοινού», σημείωσε, για να προσθέσει ότι αν το SPD δεν έπαιρνε το υπουργείο, δεν θα καθίστατο δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης.

«Η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση. Η εναλλακτική επιλογή δεν ήταν καλύτερη», επέμεινε για την αξία και την ανάγκη των παραχωρήσεων προς τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει δήλωση του γενικού γραμματέα του SPD Λαρς Κλίνγκμπάιλ, ότι «αν η διαπραγμάτευση διαρκούσε λίγο ακόμη, θα παίρναμε και την Καγκελαρία», απάντησε με ένα αφοπλιστικό χαμόγελο.

Σε ό,τι αφορά την ίδια προσωπικά, η Ανγκελα Μέρκελ απέρριψε το ενδεχόμενο παραίτησης από την ηγεσία του CDU, καθώς όπως είπε, πάντα θεωρούσε ότι «Καγκελαρία και προεδρία του κόμματος πάνε μαζί». Παράλληλα δήλωσε αποφασισμένη να εξαντλήσει την τέταρτη κυβερνητική της θητεία, έως το 2021, ενώ επέμεινε ότι οι παραχωρήσεις προς τους Σοσιαλδημοκράτες δεν αποδυνάμωσαν τη θέση της στο κόμμα της, καθώς -όπως υπογράμμισε- έλαβε αποφάσεις με γνώμονα μόνο το καλό της χώρας.

Αναφορικά τέλος με τα ονόματα των στελεχών που θα αναλάβουν τα έξι υπουργεία που εξασφάλισε το CDU στις συνομιλίες με το SPD, θα γίνουν γνωστά πριν από το έκτακτο συνέδριο της 26ης Φεβρουαρίου ώστε οι σύνεδροι να μπορούν να αποφασίσουν έχοντας πλήρη εικόνα.

Στο σημείο αυτό δεσμεύθηκε ότι θα επιλέξει για τις υπουργικές θέσεις «όχι μόνο τους άνω των 60 ετών», αλλά και πρόσωπα από τη νέα γενιά των Συντηρητικών που «έχουν όλο το πολιτικό μέλλον μπροστά τους».

«Κατανοώ την απογοήτευση», για την «παράδοση» του υπουργείου Οικονομικών, είπε η Μέρκελ, «τώρα όμως πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε με μια νέα ομάδα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ληφθούν υπ’ όψη μόνο οι αξιωματούχοι άνω των 60, αλλά και νεότεροι άνθρωποι».

Όσον αφορά το κυβερνητικό πρόγραμμα, υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να επικυρωθεί με επιστολικές ψήφους από τα 464.000 μέλη των Σοσιαλδημοκρατών και το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 4 Μαρτίου.  Σε περίπτωση απόρριψης, η Ανγκελα Μέρκελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων εκλογών.

Για το υπουργείο Εξωτερικών, τέλος, η καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι παρά την άρνηση, τελικά, του Μάρτιν Σουλτς να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, η κατανομή των υπουργείων δεν αλλάζει, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι το πρόσωπο που θα το στελεχώσει αποτελεί απόφαση του SPD. Ευχήθηκε πάντως «ανθρώπινα, κάθε καλό» στον Σουλτς, ο οποίος, όπως είπε, διανύει δύσκολη περίοδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...