1169
Ιβάνκα, Ντόναλντ, Μελάνια, ένα τρίγωνο με πολλά μυστικά στον Λευκό Οίκο |

Στο κρεβάτι του Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2018, 12:27
Ιβάνκα, Ντόναλντ, Μελάνια, ένα τρίγωνο με πολλά μυστικά στον Λευκό Οίκο
|

Στο κρεβάτι του Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2018, 12:27

Αποκαλύπτικές διηγήσεις για την εκπόρθηση του Λευκού Οίκου από τον Ντόναλντ Τραμπ και εικόνες πίσω από τις κλειστές πόρτες της προεδρικής κατοικίας φέρνει στο φως της δημοσιότητας το βιβλίο του Μάικλ Γουόλφ, βιογράφου του Ρούπερτ Μέρντοχ και εκ των αρθρογράφων του βρετανικού Guardian. «Fire and Fury» («Φωτιά και Θυμός») είναι ο τίτλος του βιβλίου που ήδη έχει «ανάψει φωτιές» στον Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας τον θυμό του και άλλων μελών της οικογένειάς του.

Τα πρώτα αποσπάσματα που δημοσιεύθηκαν από τον Guardian και το αμερικανικό New York Magazine την Τετάρτη, παρουσιάζουν μία εικόνα χάους, ένα ιδιότυπο σύστημα δαιδαλωδών ισορροπιών, με τις προσωπικές συγκρούσεις και τις ραδιουργίες να έχουν τον πρώτο λόγο στους διαδρόμους που οδηγούν στο Οβάλ Γραφείο.

Στο βιβλίο περιγράφονται οι αντιδράσεις των κορυφαίων στελεχών του επιτελείου του Τραμπ, των συνεργατών του και των μελών της οικογένειάς του, τόσο λίγο πριν την οριστικοποίηση της νίκης του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, όσο και κατά τις πρώτες του ημέρες ως ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Μεταξύ άλλων το «Fire and Fury» περιέχει πιπεράτες λεπτομέρειες από την προσωπική ζωή του Τραμπ, αναδεικνύοντας τις προσδοκίες και τις προσωπικές  επιδιώξεις μελών της οικογένειάς -με πρώτη την κόρη του, Ιβάνκα και τον γαμπρό του Τζάρνετ Κούσνερ να ακολουθεί- υπό το φως της εκλογής του στον προεδρικό θώκο.

«Ωχ κερδίσαμε»- Τα δάκρυα της Μελάνια

Το βιβλίο ξεκινά από την προεκλογική περίοδο και την αποκάλυψη ότι στο επιτελείο του Τραμπ, όχι μόνο δεν περίμενε κανείς την νίκη, αλλά -απ’ ό,τι φαίνεται- δεν την ήθελε και κανείς: «Δεν σκέφτομαι την ήττα, γιατί δεν πρόκειται για ήττα, έχουμε σίγουρα κερδίσει», εμφανίζεται να λέει ο Τραμπ σε συνεργάτες του, δείχνοντας έτσι πόσο απίθανο θεωρείτο -ακόμα και στο εσωτερικό της ομάδας του-  να κερδίσει στις εκλογές.

«Από την στιγμή που θα έχανε, ο Τραμπ θα ήταν και απίστευτα διάσημος, αλλά και ένας μάρτυρας της διεφθαρμένης Χίλαρι. Η κόρη του Ιβάνκα και ο γαμπρός του Τζάρνετ θα ήταν διεθνείς σελέμπριτι. Ο Στιβ Μπάνον θα είναι ο ντε φάκτο ηγέτης του tea-party. Η Κέλιαν Κονγουέι θα ήταν σταρ της καλωδιακής. Η Μελάνια, που είχε πάρει από όλους διαβεβαιώσεις πως ο άντρας της δεν θα γινόταν πρόεδρος, θα μπορούσε να επιστρέψει στη ζωή της. Η ήττα θα λειτουργούσε τέλεια για όλους. Η ήττα ήταν νίκη», γράφει ο Μάικλ Γουόλφ και συνεχίζει:

«Το βράδυ των εκλογών μόλις διεφάνη η ισχυρή πιθανότητα νίκης, ο γιος του Τραμπ, Ντόναλντ Τζούνιορ είπε σε φίλους του ότι ο πατέρας του έμοιαζε σαν να είχε δει φάντασμα. Η Μελάνια έκλαιγε, αλλά όχι από χαρά», υποστηρίζει ο συγγραφέας, με την ίδια την Μελάνια Τραμπ πάντως να σπεύδει να διαψεύσει το συγκεκριμένο απόσπασμα, κάνοντας λόγο για αποκυήματα  «επιστημονικής φαντασίας».

Επόμενη πρόεδρος η Ιβάνκα;

Ξεχωριστή θέση στο βιβλίο έχει η δυναμική και απαστράπτουσα στις δημόσιες εμφανίσεις της, κόρη του Ντοναλντ Τραμπ, Ιβάνκα. Τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της, Τζάρεντ Κούσνερ, επιδίωξαν και εξασφάλισαν κεντρικές θέσεις και ρόλους στον Λευκό Οίκο στη βάση «μυστικής συμφωνίας» που συνήψαν μεταξύ τους

2017-12-20T205932Z_1470623579_HP1EDCK1MB84E_RTRMADP_3_USA-TAX
H Ιβάνκα Τραμπ έχει ήδη αναλάβει ρόλο στον Λευκό Οίκο. Να προετοιμάζεται; (REUTERS/Jonathan Ernst)

«Αν κάποια στιγμή στο μέλλον υπάρξει η ευκαιρία, τότε αυτή θα είναι που θα γίνει υποψήφια πρόεδρος. Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος, έλεγε η Ιβάνκα, δεν θα είναι η Χίλαρι Κλίντον, θα είναι η Ιβάνκα Τραμπ», γράφει ο Γουόλφ, σε ένα από τα σημεία του βιβλίου που ήδη προκαλεί σάλο στις ΗΠΑ.

H λυκοφιλία με τον Μπάνον

Ο συγγραφέας εμφανίζεται επίσης ιδιαίτερα και καλά πληροφορημένος για τα τεκταινόμενα πίσω από τις κλειστές πόρτες του Λευκού Οίκου, φέρνοντας στο φως λεπτομέρειες για την θυελλώδη -όπως αποδείχθηκε και συνεχίζει να αποδεικνύεται- σχέση του Τραμπ με τον (παραιτηθέντα ή πιο σωστά αποπεμφθέντα) σύμβουλό του, Στιβ Μπάνον. Δειπνούσαν κάθε βράδυ μαζί και μιλούσαν με τις ώρες.

Μετά την αποπομπή του όμως, τα πράγματα -και η γνώμη του Τραμπ για τον πρώην σύμβουλό του- άλλαξαν. Εξ ου και η νέα κόντρα που προκλήθηκε μετά τις αποκαλύψεις του «Fire and Fury».

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του Μπάνον στον διευθύνοντα σύμβουλο του Fox News Ρότζερ Ειλς (απεβίωσε τον περασμένο Μάιο σε ηλικία 77 ετών) όταν τον ρώτησε «τι τον έχει πιάσει τον Τραμπ με τους Ρώσους»: «Κυρίως, νόμιζε ότι θα συναντούσε τον Πούτιν, αλλά ο Πούτιν δεν έδινε δεκάρα γι αυτόν (σ.σ. couldn’t give a shit about him, η ακριβής έκφραση), οπότε συνέχισε να προσπαθεί», είπε ο Μπάνον σύμφωνα πάντα με τον Γουόλφ.

Ο συγγραφέας μάλιστα αναδεικνύει και άλλη μία πτυχή της ανοικτής πια διαμάχης τους, υποστηρίζοντας ότι ο Μπάνον σκέφτεται να κατέβει ο ίδιος για πρόεδρος. Ετσι ακριβώς, σημειώνει ο συγγραφέας, το «αν ήμουν πρόεδρος» του Στιβ Μπάνον στις συνομιλίες του, άλλαξε σε «όταν γίνω πρόεδρος»…

Αντίπαλο δέος στην φατρία του Μπάνον μέσα στο Λευκό Οίκο από την πρώτη μέρα της προεδρίας Τραμπ, ήταν το ισχυρό λόμπι με επικεφαλής την Ιβάνκα τον Κούσνερ και τον σύμβουλο οικομικής πολιτικής Γκάρι Κον. Εδώ ο Γουόλφ «κολλάει» τη φράση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Νίξον, Χένρι Κίσινγκερ: «Πρόκειται για έναν πόλεμο μεταξύ των Εβραίων και των μη Εβραίων».

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται επίσης και ένα καυστικό σχόλιο του Τόμας Μπαράκ Τζούνιορ, ενός δισεκατομμυριούχου – εκτ ων παλαιότερων συνεργατών του Ντοναλντ Τραμπ- τον οποίο ο ίδιος ο πρόεδρος ήθελε να τοποθετήσει ως επιτελάρχη του: «Δεν είναι μόνο τρελός, είναι και ηλίθιος», φέρεται να είχε σε πει σε κάποιον φίλο του ο Μπαράκ (κάτι που διέψευσε μετά βδελυγμίας την Τετάρτη).

Κενό ασφαλείας η… πολυλογία του Τραμπ

Όταν δεν ήταν με τον Μπάνον, ο αμερικανός πρόεδρος κλεινόταν στο δωμάτιό του και έβλεπε με τις ώρες τηλεόραση (τρία κανάλια ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Γουόλφ) τρώγοντας τσιζμπεργκερ. Ταυτόχρονα μιλούσε με φίλους και συνεργάτες στο τηλέφωνο, μία συνήθεια που όπως φαίνεται, αποτέλεσε την αχίλλειο πτέρνα του αμερικανού προέδρου.

Και αυτό γιατί όπως προκύπτει, τα περισσότερα δημοσιεύματα που αποδόθηκαν σε διαρροές συνεργατών του (πρώην και νυν), οφείλονται κατά κύριο λόγο στο χειμαρρώδες του χαρακτήρα του ίδιου του Τραμπ και την ακατάσχετη φλυαρία του όταν συνομιλούσε στο τηλέφωνο με ανθρώπους τους οποίους δεν θα έπρεπε να εμπιστεύεται.

Το «Fire and Fury» περιλαμβάνει όμως και γαργαλιστικές λεπτομέρειες για την προσωπική του ζωή, τη σχέση του με την Μελάνια, αλλά και τις φοβίες του που στιγματίζουν την καθημερινότητά του.

Όπως πολλοί φαντάζονταν – και ελάχιστοι στις ΗΠΑ τολμούν να παραδεχθούν- ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία κοιμούνται σε χωριστά δωμάτια. Σύμφωνα με το βιβλίο, όμως, εκτός από χωριστές κρεβατοκάμαρες, το ζευγάρι ζει και σε χωριστούς κόσμους, με τη σχέση τους υπό το μηδέν.

Αν προστεθεί σε αυτό και η φοβία του Ντόναλντ Τραμπ (ως άλλος μονάρχης παλαιότερων εποχών) ότι μπορεί να πέσει θύμα δηλητηρίασης και η υστερία του με τα προσωπικά του αντικείμενα, συμπληρώνεται το παζλ του προφίλ του ιδιότροπου και εκκεντρικού ηγέτη που όλοι γνωρίζουμε από τις δημοσιες εμφανίσεις του.

Σύμφωνα πάντα με το βιβλίο, στη πόρτα του δωματίου του έχει βάλει μία επιπλέον κλειδαριά για να περιφρουρησει την ιδιωτικότητά του, ενώ κάθε φορά που το προσωπικό του Λευκού Οίκου επιχειρούσε να καθαρίσει το δωμάτιό του, γινόταν έξαλλος! «Αν το πουκάμισό μου είναι στο πάτωμα, είναι γιατί το θέλω στο πάτωμα», φέρεται να έλεγε, απαγορεύοντας στο προσωπικό να αγγίζει τα πράγματά του και ειδικά την οδοντόβουρτσά του!

Το βιβλίο – ποταμός του Μάικλ Γουόλφ για την προεδρία Τραμπ, βγαίνει επισήμως προς πώληση την ερχόμενη Τρίτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...