526
H Αλίκη Βουγιουκλάκη στο «Aliki My Love» | Facebook/FinosFilmOfficial

Σκηνές από την «απαγορευμένη» ταινία της Βουγιουκλάκη [Βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2017, 14:19
H Αλίκη Βουγιουκλάκη στο «Aliki My Love»
|Facebook/FinosFilmOfficial

Σκηνές από την «απαγορευμένη» ταινία της Βουγιουκλάκη [Βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2017, 14:19

Τα σκουπίδια του παρελθόντος είναι οι θησαυροί του μέλλοντος. Ακόμη και όταν αφορά ένα λαμπερό αστέρι όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Αυτό που ο Φίνος δεν ήθελε να ξέρει, για την Finos Films είναι τώρα μέρος της μεγάλης ιστορίας της και της ιστορίας του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, που συνεχίζει να μας προσφέρει συγκινήσεις.

Ηταν μια εποχή, εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 1960, που η ακτινοβολία της Αλίκης Βουγιουκλάκη ήταν τέτοια που πολλοί πίστευαν ότι η Ελλάδα ήταν πολύ μικρή για εκείνη – πόσο άλλο να πουλήσεις τη «γατούλα» στο ελληνικό κοινό; Ηταν η εποχή που η ίδια η χώρα ένιωθε πιο εξωστρεφής και που ο Φίνος είχε σκεφτεί να επενδύσει μια περιουσία σε μια διεθνή καριέρα για την Αλίκη. Παιδί εκείνων των συνθηκών και εκείνων των σκέψεων ήταν μια ξενόγλωσση ταινία, το «Aliki my Love» (1963).

Ηταν η πρώτη και η τελευταία απόπειρα της Βουγιουκλάκη να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό –όχι ερμηνευτικά αφού και πάλι επαναλάμβανε τον ρόλο-κλισέ του χαριτωμένου κοριτσιού, αλλά τουλάχιστον σε γλώσσα, ύφος και τόλμη.

Για χρόνια αυτή η ταινία θεωρείτο χαμένη –η ίδια η Αλίκη αλλά και ο Φίνος ήθελαν να την ξεχάσουν και να την θάψουν από την εργογραφία τους. Διόλου τυχαία η ταινία δεν προβλήθηκε ποτέ από την ελληνική τηλεόραση, με αποτέλεσμα να μην εγγραφεί στη συλλογική μνήμη.

Το φιλμ είχε απογοητεύσει στην πρώτη προβολή του και η επένδυση ύψους 9.000.000 δρχ. (ποσό ιλιγγιώδες για την εποχή) του Φίνου είχε ναυαγήσει. Οι δημοσιογράφοι που είχαν δει το έργο το είχαν χαρακτηρίσει «απαγορευμένη ταινία» επειδή είχε αρκετές τολμηρές σκηνές. Στην αφίσα της ταινίας άλλωστε η Βουγιουκλάκη πόζαρε ημίγυμνη και όπως ήθελαν τα ρεπορτάζ της εποχή οι σέξι σκηνές που περιλάμβανε η ταινία δεν είχαν χαροποιήσει καθόλου την ηθοποιό.

Η πρώτη προβολή στο Λονδίνο το καλοκαίρι του 1963, στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς και στην Αθήνα το 1964, δεν αγκαλιάστηκε από το κοινό και ο αριθμός των εισιτηρίων που έκοψε ήταν απογοητευτικός για τα δεδομένα της επένδυσης – έτσι η ταινία αποσύρθηκε άρον άρον και ξεχάστηκε.

Πέρασε πάνω από μισός αιώνας. Και για πρώτη φορά πλάνα από το «Αliki my love» δόθηκαν ξανά στη δημοσιότητα από τη Finos Films μέσω Facebook.

Τη σκηνοθεσία του άτυχου φιλμ είχε αναλάβει ο Ρούντολφ Ματέ, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους διεθνώς εικονολήπτες στη βιομηχανία του θεάματος, αλλά χωρίς μεγάλη εμπειρία στην σκηνοθεσία. Στο πλευρό της Βουγιουκλάκη ήταν ο ατάλαντος βρετανός γόης Τζες Κόνραντ, αλλά και ο σεβάσμιος Ουίλφριντ Χιντ Ουάιτ, ένας από τους πιο αξιοσέβαστους βρετανούς ηθοποιούς που την επόμενη χρονιά θα συμμετείχε στο Οσκαρικό «Ωραία μου Κυρία».

MV5BODRhNmI1YjgtZWIxMC00YWY1LTgyZDMtOGIxNTllNGM2NWQwXkEyXkFqcGdeQXVyNzg5OTk2OA@@._V1_

Το σενάριο του φιλμ, γεμάτο στερεότυπα –η ελληνική αφίσα άλλωστε υποσχόταν έναν «ύμνο στην Ελλάδα».

Η πλοκή ήθελε τον Μπάρι (Τζες Κόνραντ) να είναι ένας πλεϊμπόι που θέλει να κληρονομήσει έναν θείο του, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης ενός μικρού ελληνικού νησιού, που λέγεται «Ευτυχία». Πηγαίνει στο νησί και -μαντέψτε- ερωτεύεται τη γλυκιά δασκάλα του νησιού, Αλίκη (Βουγιουκλάκη) η οποία όμως διαφωνεί με τα σχέδιά του να πουλήσει την «Ευτυχία» σε κάποιον που θέλει να μετατρέψει το ειδυλλιακό αυτό μέρος σε τεράστιο ξενοδοχείο. Οπως καταλαβαίνετε τελικά όλοι αγαπιούνται και όλα λύνονται ως δια μαγείας. Για την ιστορία τα γυρίσματα έγιναν στην Ιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...